jump to navigation

Stöd inte Kinas propagandaspektakel Adelsohn Liljeroth – Aftonbladet 19 april 2008 21 april 2008

Posted by Erik in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , , , , , , , , ,
trackback

I lördagens Aftonbladet publicerades en något kortad version av denna artikel där Madeleine uppmanar Lena Adelsohn Liljeroth att stanna hemma från OS-invigningen. Den kommer att bli ett propagandaspektakel för den kinesiska regimen och sådant bör demokratiskt valda politiker inte delta i.

Stöd inte Kinas propagandaspektakel Adelsohn Liljeroth – Aftonbladet 19 april 2008

När den olympiska elden nu blivit den symbol som människorättsaktivister världen över vänder sig mot för att protestera mot den kinesiska regeringens förtryck, borde det stå klart även för den olympiska rörelsen hur skadad dess trovärdighet som fredsrörelse är.

Men SOKs ordförande Stefan Lindberg förklarar istället förvånat att det är ”oerhört tråkigt om den här klassiska starka symbolen som står för frihet, respekt och solidaritet skulle stoppas av människor som säger att de står för samma sak” (SvD 9/4).

Lindberg har inte förstått att IOK har sålt ut den olympiska eldens hela varumärke till det kinesiska kommunistpartiet som inte delar en stavelse av den olympiska rörelsens historiska ideal. Det är ingen annan än IOK som är ansvarig för detta, och det finns gott om exempel på hur utförsäljningen har gått till, här kommer tre:

– Amnesty International har i rapport efter rapport förklarat att människorättssituationen i landet blir värre ju närmare spelen man kommer. IOK har vägrat ta detta på allvar och viftat undan kritiken trots att man lovade agera för att stärka de mänskliga rättigheterna när spelen gavs till Kina. I Sverige avbröt SOK i höstas samarbetet med Amnesty som informatör till de svenska deltagarna om situationen i Kina, och valde någon annan som skulle ge en ”allsidig, neutral bild”.

– IOK har vägrat förklara att det våldsamma förtrycket av protesterna i Tibet i mars och de senaste veckornas fängelsedomar mot demokratiaktivister är helt oförenligt med de olympiska idealen, och oacceptabelt för en OS-värd. Tystnaden talar tydligt.

– När Reportrar utan gränser härom veckan publicerade ett dokument från den kinesiska regeringen riktat till lokala myndigheter om hur dessa ska påverka utländska journalisters rapportering från OS, så påpekade IOKs Gunilla Lindberg att Kina inte kan göra detta utan måste följa avtalet med IOK om att utländska journalister ska kunna arbeta fritt. Men vad IOK ska göra om Kina bryter mot avtalet visste hon inte, det har de ”inte tänkt på” (P1-morgon 31/3).

När jag tillträdde som idrottsborgarråd i Stockholm hösten 2006 var min plan att åka till OS för att heja på de stockholmsidrottare som deltar. Jag aldrig varit för en bojkott och tycker fortfarande att svenska idrottare ska delta.

Men ju närmare OS vi har kommit desto tydligare blir det att IOK helt har sålt sin själ till Kinas kommunistparti. Att då som demokratiskt vald politiker ställa sig bakom det propagandaspektakel för Kinas politiska system som de olympiska spelen har utvecklats till är för mig helt omöjligt. Jag och alla andra representanter för Stockholms stad kommer att stanna hemma, och det borde även Lena Adelsohn Liljeroth göra.

Madeleine Sjöstedt (fp)

Kultur- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

Kommentarer»

1. Om man inte bryr sig om mänskliga rättigheter kan man inte företräda Sverige « Från huvudstad till världsstad - 31 maj 2008

[…] Aftonbladet 19 april 2008 […]

2. Idrottens problem handlar om prestige och pengar « Från huvudstad till världsstad - 15 januari 2010

[…] Sveriges regeringen har genomfört flera viktiga reformer på idrottsområdet. Miljardstödet till RF kommer inte längre att vara ber0ende av intäkterna från Svenska spel utan kommer att gå via statsbudgeten. Att RF:s roll kring nationella elitsatsningar stärks känns följdriktigt. Särskilt som förtroendet för Sveriges Olympiska Kommitté minskat i takt med att SOK försökt vara opolitisk och istället gått diktaturers ärende, se senast OS i Peking och 2014 ska vinter-OS hållas i ryska Sotji. Se tidigare inlägg här, här och här. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: