jump to navigation

Highvalley skatepark 2 april 2008

Posted by Peter Ahlström in Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Nu är utredningen om en skatepark på Högdalstopparna klar. Den ska redovisas för idrottsnämnden om ett par veckor. Men eftersom stora delar av den redan är känd vill vi gärna kommentera den här på bloggen. Det första man kan konstatera är att det vore bra med en skateanläggning i Stockholm. Det skulle vara bra både för spontanåkandet och för dem som tävlar. Det var också därför den här utredningen gjordes. Det har tagit lite tid eftersom det är en omfattande och komplex anläggning de har utrett. Men nu är den klar och då finns det också underlag så staden kan gå vidare med frågan.


Det som händer nu är att idrottsförvaltningens del av arbetet är klart och exploateringskontoret kommer att ansvara för utvecklingen av hela området. Det är ju mycket annat som ska till för att Högdalstopparna ska bli ett trevligare område för stockholmarna att vistas i.

Kostnaden för det förslag som finns i utredningen är ungefär 30 miljoner kronor. Det var mer än väntat. Staden och skateföreningen Stockholm Sub Surfers måste diskutera vilka möjligheter det finns att ge privata intressenter möjlighet att bidra och exponera sig i det här projektet. Stockholm Sub Surfers är också enligt artikeln i DN öppna för en sådan lösning. Det vore bra att få med dessa aktörer så tidigt som möjligt i processen.

Oavsett vilka som kan tänkas vara intresserade måste det till en politisk diskussion om stadens del av finansieringen. Det måste vara en faktor bland andra i budgetprocessen i höst.

Avslutningsvis, frågan lever även om det tar längre tid än vad många hoppas. Planeringen av ett så här stort projekt måste få ta tid för att undvika fallgropar senare i processen. I politiken är tålamod en nyckelfaktor.

Peter

Kommentarer»

1. I skate sthlm - 2 april 2008

VI VILL HA EN SKATEPARK! Varför ska vi ha typ 300 fotbollsplaner men inte en enda bra skatepark… Så fort vi får en skatepark så blir det nåt företagsskit där skatarna inte har fått vara med och bestämma! Till och med avesta har en betongpark för skateboard! Och vi ska ju ändå vara sveriges huvudstad!

2. Peter Ahlström - 3 april 2008

Kommentar från Johan Sandström, flyttad till rätt plats:

”Hej Madeleine,
Du säger att ” – En av de viktigaste delarna av detta arbete är att stärka kommunikationen med idrottsföreningarna så att vi prioriterar våra insatser ännu bättre.”
Dialogen och intresset från er sida har varit i det närmaste obefintlig.

Jag undrar också hur du resonerar när ni ska satsa invånarnas pengar på anläggningar. Stockholm har sveriges största skateboardförening med över 5000 medlemmar (vilket är mer än sveriges största fotbollsförening, brommapojkarna, som har kring 4000 medlemmar). Vi trängs i fryshuset som har en yta som en halv fotbollsplan, 5000/22= 227, d.v.s. 227 lag som delar på en halv fotbollsplan. När ska det trilla ner hos er i Idrottsnämnden att Högdalens skatepark behövs,,inte om 20 år utan nu !!!!!
Vi har försökt förklara det för er i snart 4 år utan att få mer respons än at “det är ju ett intressant förslag men det ekonomiska läget är inte det rätta”
Sverige har aldrig gått så bra och ekonomin har aldrig varit så stark .

Gå från ord till handling och visa dom + 5000 medlemmarna i fryshuset samt dom ytterliggare 5000 – 10000 till i stockholm som åker skatebaord att du håller vad samtliga partier tyckte var en bra ide 2006.

Det vore trevligt om du kunde skriva en liten text här i din blogg om din syn på skateboardåkning i stockholm och speciellt om Högdalens skatepark då du titt och tätt uttalar dig i media att “spontanidrott är viktigt och något vi ska satsa på i stockholm stad”

p.s. större delen av dom som åker i stockholm och är kring 18 år just nu och brinner för sin sport och dom har gott minne till nästa val. d.s.”

3. Micke Valier - 4 april 2008

Visst, 30 miljoner är mycket pengar.
Men i ljuset av hur många som åker skateboard så känns det inte oöverstigligt.

Och man måste ju inte bränna av alla pengar under en enda sommar. Gör en vettig handlingsplan så att arbetet kommer igång.

Det är viktigt att det blir en mångsidig anläggning, så att det inte bara passar vissa grupper.
Man har en tendens att byta inriktning på sitt åkande med åldern. Många börjar med street, för att gå över till ramp och downhill.
Om vi får en åldersintegrering i parken så kommer problem med skadegörelse, mobbning etc att minimeras.

4. Hans Koraeus - 4 april 2008

En skatepark för 30 miljoner kan låta dyrt. Men då får man också ta hänsyn till vad det är man betalar för. Detta är inte bara en vanlig skatepark. Den är världsunik i och med att alla skatboarddisciplinerna är medräknade. Och det är läget i Högdalen som har gjort denna unika lösning möjlig. Och det finns ingen annanstans i världen vad jag vet. Det här kommer att få uppmärksamhet internationellt och kommer att dra hit hur mycket folk som helst både vad gäller skatare men även folk som kommer att besöka högdalstopparna för alla de stora events som detta också kommer att medföra.

Detta är billigt om man tänker på vad hela projektet med att liva upp området vid högdalstopparna kommer att kosta. Då det är en betongpark kommer underhållskostnader att hållas på en vettig nivå också.

Det är skatehistoria vi skapar i Sverige och Stockholm igen om detta går vägen. Och det är inte första gången Stockholm sätter Sverige på världskartan i skateboardhistorien. Det var här Mike McGill uppfann och satte sin första McTwist som är ett trick som nu även blivit välkänt även inom snowboarding. Det var hit Rodney Mullen gjorde sin första resa utomlands. Skaparen av streetåkarnas favorit trick, Ollie kickflip. Det var här Tony Hawk gjorde skate världens första 720. Och även här tricket Stalefish kom till. Namnet kom från en fisk (strömming) han fick till lunch som han inte gillade.

Dags att sätta Stockholm på världskartan igen inom skateboardingen.

5. Stefan "Lillis" Åkesson - 4 april 2008

Skateboard har nu funnits sedan 1940-talet, blev en ”fluga” på 1970 talet i Sverige men flugan försvann aldrig… Istället har skateboardsporten blivit etablerad som sport med tävlingar, träningsläger, uppvisningar, shower, data- och TV-spel.

En del ser skateboard som sport, andra ser det som en livsstil. För en del är det en hobby, för andra ett professionellt yrke.

Jag har själv åkt skateboard sedan 1978 och har det som halvtidsjobb genom mina uppvisningar, shower och skateboard-skolor.

Vad som som fortfarande saknas är bra träningsmöjligher och anläggningar där man kan utöva alla de olika grenarna som finns inom skateboard, som t.ex vertramp, miniramp, pool, street, game of skate, flatland freestyle, slalom, höjdhopp med mera.

En sådan mångfacetterad anläggning bidrar till en åldersintegrering, och detta leder till mera förståelse, ansvar och minimering av skadegöresle och mobbning.

Alldeles för många barn, ungdomar och vuxna rör på sig för lite, vilket vetenskapligt bevisat påverkar hälsan negativt, och leder till både personligt lidande och stora ekonomiska kostnader för samhället. Skateboard är en aktivitet som lockar många av de som inte faller in inom den ”vanliga” idrottsrörelsen.

Stefan ”Lillis” Åkesson
http://www.switchevents.com

6. Michel Stangl - 4 april 2008

YES Skate parken borde på börjas nu! få ungdomarna att motivera sig själva med hjälp av en bra jäka park och en skateboard!

7. Macki Chounouzidis - 5 april 2008

Skateboardscenen i sverige blir ju bara större och större. Det kan man ju inte förneka. Man skulle lätt kunna säga att det ligger nog en skateboard i varje hem. I Stockholm så har vi trängts i allt från lador, tennistält(gamla fryset) och inomhusbyggnader(nya fryset). Vi har inte kunnat åka utomhus sedan Huvudstarampen i slutet på 80-talet. För omvärlden så sträcker sig skatescenen bara till malmö och nu ev. göteborg som får sin skatepark till slut. Trots att vi här i stockholm har flest medlemmar så har vi ganska så begränsade ytor att vistas på. Man kan ju tycka att 30 miljoner kronor är en himla massa pengar, men man måste tänka på att en betongpark är ju nästan helt underhållsfri. En fotbollsplan eller en friidrottsplats kostar ju flera miljoner i underhåll. Varje år. Det bästa med en komplett skatepark är ju att man kan samla alla typer av åkare på en och samma plats. Det ger folk en bättre insyn om vad skateboard är och vad det betyder för oss. Det måste ju finnas en anledning till att en del av åkarna har åkt i över 30 år och fortfarande är aktiva.
Bygg High valley nu!

8. ted zeke gustafsson - 5 april 2008

det här med skateboard är en ganska rolig historia. I många stater anses det som olagligt, om inte det så är det förbjudet att åka här och där eller så låter det för mycket och man stör folket omkring. Med andra ord, vill ni inte se oss. ”Du har väl skejtbård rampen där borta? här behöver du inte åka” tyvärr så är oftast dessa ramper helt oåkbara, om dom överhuvud taget existerar.

I stockholm har vi inte mer än kanske 5 ytor, varav 2-3 ”fungerar”. Vi har ingenstans att ta vägen. Vad vi behöver är en redig betongpark där vi kan skata och får plats.

9. Peter Eriksson - 5 april 2008

I dagens samhälle där övervikt finns i alla åldrar så bör man uppmuntra idrotts utövare i alla former och de är ju faktiskt ett ganska bra sätt att få lite motion. Och så är det ganska billigt med 30milj. om man jämför med en större idrotts anlägning .
En annan aspekt är ju att det finns folk som störs av att det skatas på konstiga ställen och då blir mindre som åker bland folk som riskerar att bli pååkta av nybörjare.

10. Zeke - 5 april 2008

Sverige är dessutom framgångsrikt internationellt i de olika ”skate-grenar” som finns, ett otal proffs i street och vert genom åren.Vi har en nuvarande världskupps 1a i downhill och vinnare förra året, dessutom ett antal killar som är väldigt framgångrika i slalom.
Klart det måste till en skate-park!

Politikerna borde se det positiva i en samlingsplats — framförallt ålderspridningen och glädjen!

11. Stefan - 5 april 2008

30 miljoner är en hel del, men man måste även ta med att det inte är något gräs som behöver klippas, ingen is som behöver spolas, inga lokaler som behöver värmas upp, ingen vaktmästare som kostar pengar, m.m. Det kanske inte är någon engångssumma, men inte långt ifrån. Betong håller och är näst intill underhållsfritt.

12. T. - 6 april 2008

Det är faktiskt på tiden att en riktig skatepark blir av i stockholm. Så sy ihop den här påsen nu, låt inte även det här projektet rinna ut i sanden.

13. marcus hallström - 6 april 2008

30 miljoner är en bra ishall. 30 miljoner är en historisk och ”awesome” skatepark.

Vi har runt 150 st hockeyhallar i Sverige, hur många bra skateparkar finns det? Inte många..

Sverige som har börjat att göra sig stora i skateboard, t ex Erik Lundberg som är rankad etta i världen på downhill skateboard.

Med denna park så sätter vi Sverige lite mer på världskartan som ett skate land. Och Sverige, lilla Sverige som odlar fram så mycket bra inom sportvärlden som hockey, fotboll, bandy, handboll, alpint och curling… Att sätta skateboard på den listan känns inte fel

Turism, sponsorer och massor som finns, hur kan detta ens vara för debatt, det är en självklarhet att parken ska bli till. När man träffar en turist i stockholm vill man inte bara höra att luften är bra, man vill höra.. Sverige har den bästa skateparken i världen och bra luft

// Gnu

14. .................. - 6 april 2008

Snälla bygg parken den behövs verkligen i stockholm. Skejtställen förstörs hela tiden med ”skatestoppers” och i stället för att bygga en skejtpark där alla skejtare kan vara så skatestoppar ni ännu fler ställen. Dubbelmoral?

15. Anders N - 7 april 2008

Det inte heller ska glömma bort är att få om någon annan sport medger att åkare av olika åldrar och kunskapsnivå kan göra det tillsammans. Visst kan man spela tennis eller fotboll med sina barn. Det är kanonkul för alla parter, men det handlar om att stå och lägga upp snälla bollar. Med en skateboard under fötterna åker man tillsammans på samma villkor vilket ger en helt annan upplevelse. Kanske inte nödvändigtvis alltid så mycket bättre men annorlunda. Det här göra att man kan se en stor blandning av åldrar på samma ställe och där alla gör något tillsammans. Något man på samma sätt nästan aldrig ser annars. Den här integrationen mellan åldrar är något mycket positivt och något som man inte ska underskatta betydelsen av.

Ett exempel på denna unikhet är tävlingen i pool som gick i Fryshuset i helgen. Var där med barnen och tittade. Med följe även en kompis till ett av barnen. Kompisen reagerade stort och tyckte det var konstigt men kul att det både var barn och vuxna som tävlade samtidigt och mot varandra. Jag tror att det här främjar gemenskap, förståelse och respekt mellan generationerna.

Samma integration finns även mellan olika samhällsklasser. Alla finns representerade och alla åker tillsammans. Det här skulle förstärkas av en ordentlig utomhusanläggning där inte ett inträde sätter stopp för de som har gjort av med veckopengen på godis.

16. Mattias - 7 april 2008

En skatepark i Stockholm behövs! En bra plats för ungdomar att mötas med samma intresse. En skatepark kommer locka många internationella skatare och skatare från hela vårt land.

17. Jon B - 7 april 2008

Utifrån egna erfarenheter av drivandet, byggandet och finansierande av platser att utöva dessa typer av sporter, och samtidigt i jämförelse med otaligt många andra sporter jag utövat i mina dar, kan jag berätta att det är inte många aktiviteter som för människor samman som de som skulle utövas om denna park blev verkliget.

På en plats där skateboardåkare, inlinesåkare och cyklister möts och åker tillsammans är tillfällen där samhällsklass, kultur eller ålder inte spelar någon roll. Det är ingen skillnad på en lyrisk pojke som precis fått sin första skateboard i 10-års present och en 45-åring som cyklat hela sitt liv. Vi är alla där på samma villkor och har samma grundläggande mål: Att göra det vi älskar!

Så för att främja vänskap och förena såväl ungdomar som vuxna, för att skapa historia och bryta ny mark och ge oss chansen att känna känslan av att det vi brinner för faktiskt spelar någon roll: BYGG DENNA PARK!

18. Askia Jonsson - 7 april 2008

Jag tycker det är viktigt att Stockholm, som faktiskt är Sveriges huvudstad också bör ha en skatepark värd namnet. Både Malmö och Avesta har större och bättre skejtpark än stockholm. Om både små och stora städer klarar av att driva igenom fina skateparker borde väl Stockholm, där kapitalet finns, lyckas minst lika väl.

Tänk hur mycket tävlingar man kan ha, som drar med sig internationella stjärnor, det får med sig media, och det får med sig företagen. Titta bara på Jon Olsson och skidåkningen. Hans tävlingar är superpopulära och drar jättemycket media och sponsorer!

Hoppas vi får se en magnifik skatepark som sätter Stockholm på skatekartan igen!

19. Henrik Kjellman - 7 april 2008

Hej Madeleine!

Jag är ingen skatare, men kör BMX var och varannan dag. Jag har med stor förtjusning följt detta projekt sedan några år, det är nämligen inte bara skatare som kommer vallfärda till denna anläggning om den byggs. Det finns även åtaliga BMX-are och mountainbike-cyklister som i dagsläget inte har några ordentliga ställen att köra på.

Som så många andra poängterat är det nästan otroligt att Stockholm, Sveriges huvudstad, har de absolut sämsta förutsättningarna för parkåkning i hela landet. På andra orter byggs det för fullt. Även om anläggningarna är mindre än den här är det också oftast mindre samhällen. Till exempel byggdes en betongpark i Avesta nyligen.

Vad jag är rädd för är att BMX- och MTBare ska stängas ute från parken. Det har hänt såväl i Stapelbäddsparken i Malmö och enligt rykten i Avesta. Det är viktigt att se till alla intressenter för en sådan anläggning som byggs för att få så många användare som möjligt. I Björns trädgård tillåts BMX och MTB och det har fungerat mycket bra.

Vill avsluta med att säga att jag tycker det är toppen att politikerna vill satsa på något annat än de klassiska sporterna – det behövs!
Vi är många som sportar men som ramlar ur statistiken för att det inte är klassiska ”föreningssporter”!

20. Eskil Österling - 7 april 2008

I Falun driver Falu Skate och Snowboardklubb tillsammans med Rotary i Falun på för att bygga ett liknande projekt som det i Högdalen, låt vara i mindre skala.

Något som slår mig som ”äldre” skejtare är att många yngre utövare, i Stockholm såväl som Falun, helt verkar ha tappat tron på kommunalpolitiken. Under hela deras uppväxt har de äldre skejtarna jobbat för att få till en hall eller skatepark, och politikerna har inte varit sena med att lova stort. Men det som lovas infrias inte.

Att verkligen bygga en skatepark är, ur den synvinkeln, det enda som kan ”rädda situationen” och få skateboardungdomar att känna sig önskvärda och delaktiga i något stort.

För demokratins fortlevnad behövs en plats för var och en, och därmed behövs skateboardanläggningar.

Ride on!

21. Emil S - 7 april 2008

Tycker att det är väldigt konstigt att det inte redan har byggts en ordentlig skateboard park i Stockholm. Då många ungdomar letar sig till sporter där allt inte handlar om stenhård träning, utan mer om att ha kul och att utvecklas inom sporten med sina vänner.

Jag tycker även att vi inte ska glömma inlines och bmx åkare som kan utnyttja parken lika väl som skateboard åkare! Visst är det mycket pengar, men hur mycket har det lagts ner på dessa sporter genom åren? Tycker att vi kan ta igen det genom att bygga en ordentlig park. Ge oss en plats att vara på istället för att låtsas att vi inte finns!

22. Eric - 7 april 2008

Tålamod för all del, och givetvis förstår vi att allt som skall bestämmas tar lång tid. Men låt det nu inte ta flera år att komma fram till ett hoppfullt ja för att sedan en eftermiddag på en dålig dag låta ett nej få så många involverade lidande. Håller helt enkelt tummarna för att projektet blir av och att man löser finansieringen. Att det är många som kommer bli glada och att det kommer bidra med ett utvecklat indrottsintresse i regionen är det ingen tvivel om nämligen. Kör hårt vi håller tummarna.

23. Fredrik Attebrant - 7 april 2008

Ta beslutet – bygg parken!
Se bara hur både Malmö och Göteborg tagit tag i saken – ska Stockholm vara sämre?
Till och med lilla Avesta har en rejäl skatepark…

Om de 30 miljonerna – utslaget över 10-tusentals skejtare i Stockholm och årtionden av åkning blir det nästan struntsummor:

Sätt Stockholm på världskartan – ta chansen och bygg denna unika skejtpark som fångar alla varianter av skateboardåkning i en park!

24. Björn Gevert - 7 april 2008

Är gammal skejtare, håller fortfarande på litet vid 44 års ålder. Var i Los Angeles förra sommaren. De har över 120 skateparker i staden, men så kommer också sporten därifrån, de har sommar året runt, osv. Men vad har vi i Stockholm, som ändå har en herrans massa skejtare? Jo, några småparker bara, några små pooler i Björns Trädgård, och Frysen, som väl skulle kunna passera som en minpark i LA. Om de beslutande kunde förstå att skateboard är världens största sport (sett till sålda enheter), och dessutom OS-gren (uppvisnings-) 2012 kanske de skulle ändra sig. Men nu tänker de bara fotboll, fotboll, fotboll, och hockey! Kära politiker, inse att det är nya tider nu, det finns sporter utan lag, bollar och puckar!

25. Pelle Frändfors - 7 april 2008

Hej Madeleine Sjöstedt! Våren är här och sommaren runt hörnet, det är nu som man dammar av brädan för utesäsongen men det
finns bara ett problem, vi har ingen skatepark i Stockholm utom fryshusets inneskatehall som innehåller mycket saker att åka på, gott om plats för alla skateboardåkare. Vi blir vardag förvisade från gatan där det en gång startade, men vi har ju ingenstans att ta vägen.

I Humlegården, Östermalm så finns det en liten betongpark och en ramp, men det är så mycket folk där att man måste trängas, dom små killarna o tjejerna samt dom som inte är så bra vågar inte ta för sig där eftersom det är så trångt.
Vi behöver verkligen High Valley, speciellt nu när skateboarding blir allt större och större igen.
Så jag hoppas verkligen att ni politiker vill hjälpa oss att skapa denna månginriktade skatepark!

Med Vänliga Hälsningar
Pelle

26. Peter Nilsson - 7 april 2008

Måste först och främst säga att det är kul att se att vi är många som verkligen hoppas på det här projektet!

Som väldigt många andra redan har sagt så skapar en mötesplats av det här slaget en speciell gemenskap då man träffar mycket nytt folk som har samma intresse som man själv. Då kan man knta band, inte bara mellan olika generationer utan även mellan olika entiska bakgrunder. Alla är i skateparken av samma anledning och då spelar faktorer som ålder eller bakgrund mindre roll, man vill skata och ha kul tillsammans. Skateparken är, enligt mig, den bästa platsen för att överbrygga fördomar. Så vill man verkligen få bukt med gatuvåldet kanske det är en bra ände att börja i?

Gatuvåld, vandalisering, snatteri och klotter bottnar allihop i att ungdomar saknar meningsfull sysselsättning. Det finns inte mycket som går upp mot en riktig adrenalin-rush! Jag hittar den bland annat på skaten. Kan man inte få den någon annanstans så förstår jag att folk bland annat slår sönder busskurer för att söka spänning, hur idiotiskt det än är.

En sak som jag tycker är lite tråkigt när sådana här projekt diskuteras är att kostnaden är ett så stort problem. Det diskuteras aldrig hur mycket klottersanering kostar eller hur mycket det kostar att reparera annan skadegörelse. Självklart måste det göras, men man gör aldrig något som kan förebygga de problemen. Självklart försvinner de inte helt med en skatepark, men de kommer minska. Om man bara kan få några killar att börja skata istället för att klottra har man redan där sparat hundratusentals kronor genom att slippa betala för skadegörelsen i efterhand.

Det här är just ett sådant konstruktivt projekt som kan leda någonstans, där pengarna kan göra stor nytta. Allt går faktiskt inte att mäta kortsiktigt i siffror, man måste tänka långsiktigt. På så vis kan man faktiskt se det här som en bra investering för framtiden.

27. Carro - 7 april 2008

Glöm inte bort oss tjejer också som tycker att det är super kul att åka bräda! Vi finns och behöver den också!

28. skatare - 7 april 2008

bygg den här parken, sporten skulle växa i sverige samtidigt som detta skulle glädja sjukt många skatare.

obs, skipppa rhino ramps, satsa på detta projektet.

29. Jocke - 8 april 2008

Anledningen till att vi behöver dn här parken är att dom parker som finns i stockholms området är begränsade, små och alltid överfulla. Vi behöver en park där man slipper bestämma ”vad man vill sk8a idag” utan man kan bara åka dit och så finns allt man vill ha där. Därför behöver vi highvalley

30. Micke Valier - 8 april 2008

Jag tycker att politikerna skall besöka Fryshuset en vardagskväll. Dels för att se åldersblandningen och dels för att se att man faktiskt inte får plats.

31. Henrik Hartikainen - 8 april 2008

Stockholm behöver verkligen en skateboardpark.
Antalet utövare i Stockholm är otroligt stort samtidigt som antalet platser att samlas och åka på är väldigt få. Visst kan 30 miljoner vid en första anblick ses som mycket pengar men samtidigt så är investeringen i en betongpark något som är bestående och många kan ha glädje av i massor av år framöver.

Jag har så många gånger varit med om att projekt kring skateboard-sporten gått i graven.
Politiker har ofta hänvisat till att för få organiserade klubbar existerar, vilket till viss del kanske stämmer. Vad dom då inte tänker på är att klubbar HAR startats, medlemmar har värvats och projektplaner för parker/ramper utarbetats, men då dessa aldrig fått budget för att kunna genomföras, så upplöses lätt en förening.
Det är svårt att ha en förening utan en samlingspunkt att bygga sin verksamhet kring.

Skateboard är en jätte stor sport i Sverige med fler utövare än många andra sporter som både får stöd och anläggningar från kommuner runt om i landet. Jag har åkt skateboard i dryga 20 år nu och jag känner många med mig. Säg mig vilken annan sport skulle ha så engagerade och aktiva utövare utan att någonsin fått en naturlig samslingspunkt att utvecklas kring.

Ta tag i detta en gång för alla, det är hög tid nu.

//Henrik

32. Viktor Byhr - 8 april 2008

Då jag har två stora utstälningar som närmar sig med stormsteg hinner jag inte läsa allt om parken ord för ord men jag hoppas att det är självklart att reprsentanter för sporterna Inline och BMX även är delaktiga i dialogen om detta underbara initiativ?

33. antsneo - 8 april 2008

Efter enkel uträkning efter att ha kikat på de skateboard-media som finns i Sverige, så kommer vi fram till att det procentuellt bör finnas minst 10.000 eller fler kanske 15.000 skateboard-åkare i Stockholm. Björns Trädgård Skatepark som vänder sig till 1,5 av 7 skateboard-stilar/grenar (ramp/pool-åkare) är dagligen överfull så fort vädret tillåter. Fryshuset Skatepark är också överfull och det speciellt de dagar det inte går åka utomhus. De har uppskattat ca 5000 Stockholmsmedlemmar som åker där.

Bara för att jämföra med beläggningen hos andra sporter så tar jag upp följande exempel för att förtydliga användningen av en skatepark procentuellt.

En fotbollsplan rymmer 22 spelare och är vanligen på 7.140 m2 vilket är jämförbart med storleken på Highvalley Skatepark. Enkel uträkning ger under dagens användbara timmar att 100-300 personer/dag maximalt kan använda den. Highvalley Skatepark bör kunna svälja över 10.000 skatare per dag, alltså ca 20 ggr fler! Jag vet inte vad en fotbollsplan kostar att anlägga och de finns säkert i flera olika varianter. Och för att inte tala som vad alla fotbollshulliganer kostar staden i form av polisbevakning. Om vi räknar på en tennisplan/anläggning så uppskattar jag att ca 30-100 personer/dag kan nyttja den beroende på hur många planer den innehåller. Där skulle vår skatepark kunna utnyttjas ca 200 ggr mer.

Enkel beräkning på 30.000.000 kr för Highvalley Skatepark utslaget på 50 års livslängd = 60.000 kr/år. Om Stockholms 15.000 skatare per år skatar där så blir det en kostnad per åkare = 4 kr per person och år!

Lägg därtill vinsten av att uppmuntra aktivitet hos ungdomar och vuxna som tillsammans kan leka/sporta. Lägg också till integrationen mellan invandrare och svenskar som vi vet skateboardsporten/livstilen är bra på att uppmuntra. Räkna också med att vandalism minskar då skateboard är en sport/livstil som ofta lockar till sig extrema personligheter som istället får utlopp för sina frustrationer på ett positivt sätt. Denna skatepark skulle också sätta Stockholm på världskartan och turister skulle strömma till Högdalen så att värdet på Högdalen som ort skulle räknas upp. Var inte det meningen med detta stadsförnyelseprojekt?

Vi är inte så organiserade jämfört med andra sporter som funnit i uppemot flera hundra år. Det är först på senare år som vi är inne på andra och knappt tredje generationens utövare. Men barn till skateboardåkare kommer innebära att den sporten/livstilen kommer växa och ofrånkomligt organiseras mer framöver. Ni politiker har tagit till er begreppet ”spontanidrott” och ni har sagt att det ska satsas mer på den, just för att föreningar inte lockar lika många ungdomar som förr. Satsa på skateboard så kan ungdomarna på sikt slussas in i föreningslivet = mer ordning på gatorna 😉

Jag ber dig Madeleine att räkna upp betydelsen av skateboard-åkarnas värde i storstaden Stockholm.

Mvh / Ants Neo
Åkt skateboard i 32 år
Sekreterare i Shlm Sub Surfers
Fd snowboardlandslagsåkare
Fd ordförande snowboardförbundet
Koordinator Swedish Surf Tour 2007 och 2008.
Initiativstagare, Svenska Brädsport Förbundet.
Yrke, media/event/marketing.
Blir pappa denna månad.

34. William - 8 april 2008

Det här ett tillfälle för stockholms stad. Förstår du vilka intäckter ni kommer få på en stor skatepark i stockholm, folk kommer att resa från hela världen för att få åka i den. En skatepark kommer dessutom att användas 24/7 , jämfört med en tennisplan som ligger tom på en torsdagseftermiddag.

35. kalle bern - 8 april 2008

Highvalley är ett kap!
30 miljoner jämfört med multifunktionsarenan i globenområdet där enbart markköpet kostade 278 miljoner och hur mycket bygget kommer kosta vågar jag inte ens tänka på.
Skateparken är billig! men tyvär så är inte skateboard etablerat som något som får kosta. Skateboardåkningens samhällsnytta har flera påpekat innan mig och även att andra svenska städer förstår precis vad det handlar om.
Att rena åskådarsporter där vinstdrivande företag som aik fotboll och djurgården fotboll (aktiebolagen inte idrottsföreningarna)
får arenor finansierade för att bedriva fotbollsunderhållning utan någon samhällsekonomisk vinning (alkoholskatten kan kvittas mot skadegörelse och kostnad för polisinsatsen) känns lika konstigt som att du och dina kollegor skulle bry sig om spontanidrott. Skateboarding och cykel i högdalen kommer bli underbart och en utmärkt chans för en allians som än så länge mest velat satsa sina pengar på bilism att visa en ny sida som gillar rörelse och friska stockholmare. bygg parken nu! du får gärna ta första spadtaget.
Kalle bern

36. Johan Bogård - 8 april 2008

En skatepark är en mycket positiv och kreativ miljö. En miljö där olika åldrar och människor med olika sociala bakgrund eller åldrar träffas på samma villkor. Ett bevis på att det är en positiv miljö som påvekar alla på ett bra sätt ser man på att klotter, vandalism och ”onödigt slitage” är mer eller mindre obefintligt på Fryshuset, poolerna i Björns trädgård. Har inte varit där men på bild ser det ut att vara på samma sätt i Stapelbäddsparken och bryggeriet i Malmö. Det här är något som både jag och mina barn har reagerat över då vi ser betydligt mer av sådant på andra platser.

37. Ted Lundin - 8 april 2008

Kostnaden borde egentligen inte vara en avgörande faktor om parken ska byggas eller inte.

Det man måste titta på är ju vad investeringen kan ge i framtiden.

Som egen företagare och entreprenör tror jag absolut att ett projekt som detta skulle gynna regionen kring Högdalen, men även Stockholm som huvudstad och Sverige som land otroligt mycket!

Mervärdet kring en park och attraktion som denna kan bli hur stort som helst.

Låt Highvalley bli ett fördeömme!

Mvh
Ted Lundin

38. John L - 8 april 2008

Jag håller med alla de ovanstående skribenterna. En riktigt kvalitativ skate / inlines / BMX / park är vad som behövs i Stockholmsområdet. I dagsläget går det under vissa tider knappt att befinna sig i Fryshuset som omöjligt kan täcka behovet kontra de antalet åkare. Tycker man ser folk som krockar hej vilt med varandra pga ytbrist.
Inte bara för att täcka behovet av mer än 10 000 st utövare i storstockholm, utan även för att ytterligare sätta Sthlm och Sverige på kartan inom extremidrottsvärlden. Parken kommer att ha utrymme för massor med intressanta events och tävlingar, ja tom kanske konserter??
Själv börjar jag närma mig 30 och åker inte så mycket längre, men är ute och åker lite då och då.
Det jag vill säga med det är att jag tror behovet är ännu större än de ca 5000 åkare som är med i sthlm skate klubb.
Jag tror om man räknar in skateboardåkare / inlinesåkare, BMX åkare och alla som är som jag som alla kommer ha stor glädje av ett sånt här projekt, så håller man många ungdomar /vuxna både i skick och ordning.
Mvh
/ JL

39. Pontus - 8 april 2008

Jag instämmer med allt vad förgående skatare har sagt och kan bara tillägga några saker 🙂

Skateboard, det finns inte många sporter som kräver lika mycket mod, träningsvilja, dedikation, kroppslig koordination, balans mm. För er som kör ramp, eller halfpipe på snö eller liknande vet vad jag snackar om. Vilket jäkla pump man får. Det är helt otroligt egentligen fast ändå inte. En sport som kräver så pass mycket av din kropps koordinativa förmåga, hjärna, muskler, leder, skelett, (”is i magen”) är jobbigt… och jäkligt kul.

Ingen sport som kräver något av kroppen är skadefri. Livet är ej skadefritt. Alla människor som skadar sig mer eller mindre och tar sig ur det växer sig starkare än tidigare och utvecklas. No pain, no gain som det heter.

Det som man ur ett pedogogiskt, hälsosamt, ekonomiskt, glädjefyllt perspektiv kan se fördelarna med att ha en SKATEPARK i STHLM är att alla får plats, kan utvecklas i sin takt, på sin nivå och vara lyckliga över livet.

De hälsosamma och ekonomiska vinsterna görs tack vare att barn, ungdomar, vuxna aktiverar kroppen på otroligt bra sätt, barn och ungdomar får en hobby och någonting att göra än att slösa energi på att paja busskurer, vuxna känner sig yngre får en allsidig träning där de kan umgås med sin barn på ungefär samma sätt som i skidbacken. Så vill jag att min barn i framtiden ska spendera tid med mig. Skidåkning är ju kultur i Sverige, idag även Skateboard.

Slutligen vi jag säga, som Massagterapeut, Skidlärare, Skidåkare, Skatare….mm.

BYGG HIGHVALLEY SKATEPARK

När det gäller vissa saker är alldeles för mycket tålamod i vår regering.

//Pontus

40. mike - 8 april 2008

Klart vi som huvudstad måste kunna erbjuda ungdommarna ett ställe att kunna åka på utomhus. Det finns ju många betongparker runtom i svea men inte i själva huvudstaden. Skateboard, bmx osv är ändå de sporter som växer mest!!! Sluta bygg en massa fotbollsplaner!!!

41. Tanttu - 8 april 2008

Det är inte bara skateboard åkarna som behöver att ställe att åka på, även vi Stockholms bmxare behöver ha någon stans att utöva det vi håller på med. Bättre att bygga något som passar både BMX och skateboard, och inte bara bygga utan även se till så att den hålls i bra skicka efter att byggnats arbetarna lämnat projektet. Det är mer jobb är vad man tror, men ja hoppas på att de blir en bra park för både BMX och skateboard!

42. Jonas Nömell - 8 april 2008

Som så många sagt tidigare så behövs denna park i Stockholm. Det är näst intill pinsamt att denna park av kaliber inte har byggts tidigare i Sveriges HUVUDSTAD.

43. Jonas Wiehager - 8 april 2008

Drömmar kan bli sanna !

Politiker !
Ta ert ansvar som folkvalda och klubba igenom denna fantastiska anläggning snarast ! Denna anläggning är underbar framtids vision som alla skatare har drömt om sen vi började skejta.
Jag har personligen drömt om en sån här anläggning i över 25 år. Så igen . . .

Drömmar kan bli sanna !
Politiker !
Ta ert ansvar som folkvalda och klubba igenom denna fantastiska anläggning snarast !

Snälla ! ! !

44. Oscar - 8 april 2008

Det är dax att Sveriges huvudstad får en ordentlig skatepark!

Den som har varit inne i frysen och sett den abnorma trängsel där en vanlig eftermiddag inser behovet. Eller varför inte ta en titt inne i Björns trädgård en eftermiddag i maj. Avsevärt mycket mer folk som är där och kör en på vilken av stockholms hundratals fotbollsplaner iaf.

Det är dax nu, inte om 5 år.

Oscar

45. Love E - 8 april 2008

Håller med övriga inlägg, parken behövs verkligen. Dom parker som finns är på tok för små och få. I Fryshuset en helgdag tar man sej knappt fram, skulle vilja se en basket eller fotbollsplan där alla spelare i hela Stockholm ska spela samtidigt, skulle inte funka så bra tror jag.

46. Johan - 8 april 2008

Detta är precis vad sthlm behöver, en skateboardpark som verkligen kan imponera hela europa. Designen är unik och alla ”element” fins med! Om parken byggs kommer sthlm verkligen att hamna på skateboardkartan, på riktigt. Kolla hur stapelbäddsparken har fått skateboardscenen i Malmö att växa, på ett väldigt positivt sätt. Där arangeras quicksilver bowlriders för 3:e året i rad, en av världens största skateboardtävlingar och har haft en publik på över 30 000 åskådare och proffs från hela världen. Stapelbäddsparken är ca 2500 m2 betong, så tänk vilka möjligheter det fins i denna park. Detta kan ju bli helt fantastikst! Tänk vilka möjligheter! Göteboarg håller på och bygger sin park, Malmö har sin, är det inte dags att Sveriges huvudstad oxå ska inse att skateboard är på väg att växa ordentligt? Detta kan verkligen bli stort!

47. Ted - 8 april 2008

Det finns ett stort behov av en riktigt skateboardpark. Idag får jag ta ledigt från jobbet, åka och hämta mina barn på fritids för att sedan åka till Fryshuset när de öppnar kl. 14.00. Sen åker de där en timme eller ibland två. Sen är det för fullt. Mina barn som är i lågstadieålder vågar inte vara kvar när det efter en stund kryllar av massor av stora och läskiga tonåringar som de är rädda att bli påkörda av. Orsaken till deras oro är inte de andras storlek, ålder och fart. Det är för att de är för många där. När det är glesare har de inget som helst problem med det. Ofta börjar de prata med äldre ungdomar och vuxna. Något de normalt sett är för blyga för. Sen när klockan är efter tre eller närmare fyra så blir det helt plötsligt obehagligt.

En riktig skatepark skulle göra att vi tillsammans kan åka dit ett par timmar senare och vara där mycket längre just för att det inte skulle vli så vansinnigt trångt och kanske framförallt så otoligt skränigt. Ljudvolymen i Fryshuset är allt annat än bekväm då det är allt för många på en för liten yta.

48. Carl E - 8 april 2008

Stockholm är i skrikande behov av en stor utomhuspark, snarare dess bättre. I dagsläget är utomhusytorna få och små och ofta i dåligt skick en betongpark klarar väder och vind och skulle sätta stockholm på skateboardkartan!

49. Gustav S - 8 april 2008

Det är nästan ingen idé att åka till Frysen på en helg eftersom det är överfullt. Likaså är Björns Trädgård och Humlan. Det kommer så småningom leda till att folk slutar skejta. Det behövs verkligen en park där man kan skejta utan att trängas!

50. Lenta S - 8 april 2008

Kan inte mer en att hålla med övriga inlägg till 100% jag är 27 år och har skejtat i 17 utav dom. Sthlm skulle verkligen behöva en stor ordentlig skatepark förutom fryshuset då. Visst finns det lite små parker överallt i sthlm men dom flesta är så kallade rhino parker som är byggda utav slottsbro ett företag som inte verkar ha någon som helst koll på skate parker förutom att det finns en massa pengar att tjäna.
Dessa skateparker går knappt att skejta i och är därför svåra att räkna som seriösa parker. Visst är 30 mkr mycket pengar men enligt mig så är det väl investerade pengar. Hur mycket har inte alla fotbolls/basket/hockey/stall etc egentligen kostat okej stall kanske inte är staliga men jag tror du förstår min mening?
Som det framgår i tidigare inlägg så är sthlms skate scen väldigt stor, större en tex bromma pojkarna och då är det bara fryshsets medlemmar som är inräknade. Tror att det finns lika många till runt om i sthlm som skulle plocka fram brädorna o bege sig upp till toppen.
förutom alla skateboard åkare så finns det en hel del aggressive inlines åkare och bmx åkare som skulle utnyttja och behöva en stor fin park. Jag tror oxå att det skulle göra mycket för sthlms ”budget” med en park i X-games mått som jag förstått att den kommer hålla enligt planerna. Stora tävlingar med många o stora sponsorer samt folk runt om i sverige som skulle släpa sig ner till sthlm för parkens skull. På samma sätt som jag och mina kompisar har åkt runt i sveriges olika städer och kollat in deras parker och vad som finns att erbjuda en skatare där.
Snälla snälla snälla se till att vi får denna park i sthlm, enda sedan jag var liten har jag väntat på detta. kanske inte kommer kunna nytta parken själv då jag antar att det kommer ta några år att få den färdig ställd. men mina barn o deras väänner kommer ha massa glädje utav den.

Mvh lenta S

51. skatepark - 8 april 2008

sthlm har ingen riktig skatepark förutom fryshuset som jämt är överfullt, jag orkar iallafall inte dra dit så ofta pga trängseln, men sthlm har fakiskt ingen riktig utomhus-skatepark och det är faktiskt dags att sthlm skaffar det.
sthlm har endast ett fåtal utspridda små utomhus-parker men inte en enda rejäl. man väljer istället att åka på gator och andra ställen i stan vilket gör att det slits på saker som inte är till för skateboarding. byggs highvalley skatepark kommer många fler åka dit istället.
det känns fel att sveriges huvudstad inte har någon riktig utomhuspark, så se till att det här blir gjort nu.

52. Anders Karlsson - 8 april 2008

Hej Madeleine,
som 43 årig ”återfallsskejtare” vill jag också trycka på det faktum att Highvalley projektet långt ifrån enbart är en ungdomssatsning som man kan förledas att tro när det handlar om skateboard. Framförallt är det just detta som är så unikt med skateboard, i hur många andra sporter kan barn, undomar och vuxna samsas på lika vilkor? Jag själv åker ofta tillsammans med min 12-årige son och även om han nu är bättre än vad jag nånsin kommer att bli så har vi precis lika kul. Tyvärr är det möjligheten att åka någonstans utomhus som är begränsningen i Storstockholm. Highvalley behövs!

53. Mark - 8 april 2008

Hej!
Alla andra städer i landet har minst en bra utomhuspark. Huvudstaden har ingen. Vi behöver en park för skatare och bmxare där alla kan samlas på lika villkor.
Heja Highvalley

54. Johan Sandström - 8 april 2008

Fryshuset har kring 7500 medlemmar och Highvalley blir 7500 kvadratmeter. Satsningen att bygga parken ger 1 kvadratmeter per skejtare i Stockholm. Jag tycker det låter högst rimligt och inte alls som en för stor satsning.
Lägg sedan till ett par tusen BMXáre och inlinesåkare så är det rena vrakpriset.

Det är märkligt att Kultur och idrottsnämnden ens behöver fundera över ett så enkelt beslut.

Ta beslutet NU så att det kan börja byggas redan i sommar !!!!!

55. Björn Gevert - 8 april 2008

Hittade litet fakta om skateparker (Det finns ca 4 000 skateparker i världen, och ca 50 miljoner utövare):
Good, indeed. It’s 2008, and chances are that somewhere near Your Town, USA, there’s a skatepark. There are more than 4,000 of them worldwide, after all. You might even skate there, since there are nearly 50 million skateboarders on the planet who classify themselves as street or park skaters (95% of all skateboarders).
Här finns texten i sin helhet:
http://expn.go.com/expn/story?id=3327593

56. Leo - 8 april 2008

Kom igen nu! Du har väl sett hur mycket uppmärksamhet malmö fick för sin park. Skatare världen över har åkt dit för att få skata denna park. Och trots det så har stapelbäddsparken ”bara” bowls och street yta.

Tänk på hur många som kommer hit nu när vi har en av världens största (och bästa…) park med olika element som slalom, freestyle, bowls och street.

30 miljoner är ju ingenting om man jämför med hur mycket pengar som läggs ner på andra sporthallar. Och fatta hur mycket tävlingar (internationella som svenska) som kommer att hållas här det kommer att komma sponsorer säger jag bara…

Så vad väntar ni på bygg parken nu då!!!

57. Jerry Kopare - 8 april 2008

Hej Madeleine!

Highvalleyprojektet ger oss möjlighet att både lösa den lokala bristen på skateparker och erbjuda världseliten och sportmedia en unik X-games super park.

Till skillnad mot dyra fotbollsarenor möjliggör Highvalley kostnadseffektiv marknadsföring av Stockholm som värd för attraktiva events och tävlingar. Till exempel, vi skulle kunna arrangera världens största skateboardläger, motsvarande fotbollens Gothia Cup i Göteborg.

Vänligen visa beslutsamhet genom att säga ja till investering i Highvalleyprojektet.

58. Patric B - 8 april 2008

Kan inte göra annat än att instämma med alla dessa inlägg före mitt. En skatepark i storleksordningen som diskuteras här i Stockholm är en självklarhet.

Även jag är en så kallad återfallsskejtare och trots min ålder vill jag att det ska finnas bra ställen för mig och alla andra att åka på. Vill ju inte flytta till Malmö för att få det!

59. skateparks - 8 april 2008

We have been keeping up the High Valley Skate Project for quite some time now. As progress seemed to be being made, we have been looking to plan our summer there so that we could skate the new park. We are very upset to learn that the project has been pushed back again. We believe that the skate park would be a good asset to your town and increase revenue for your area, as many people would gladly make a trip there to visit and skate the park. Not only that but many children tend to find less worthwhile things to do when there is no other place to be like a skate park. The larger and more versitile the park, the longer thay will stay there and stay out of trouble. Weight is also an issue with todays youths. The more active they are, the less likely they are to become over weight. Again, the larger the park the more fun they have and the longer they will stay and be active. The new skate park would serve many good purposes and remember this, if you do not have a good skate park….your whole town becomes the skate park. Please push this project forward at full speed. I really look forward to my visit to your town and really hope to skate the new park while we are there. Thank you,
Mark J. Whitten
http://www.buildthisbrandskatecomplex.com

60. Tom Meraw - 8 april 2008

Hej Madeleine
I can’t wait to skate this place when it is done. I come from Vancouver, Canada where there are many nice skateparks and there is nothing there that can compare with this. It looks incredible! Let’s start building!
Tom Meraw

61. Linus Grafström - 8 april 2008

Hej Madeleine!

Jag instämmer med föregående talare och hoppas och vill att detta beslut går igenom! Jag bor själv inte i stockholm men jag besöker staden med jämna mellanrum för att åka skateboard i t.ex poolerna i björns trädgård och vad jag har märkt av dessa besök är att det finns ett stort sug efter fler ställen att åka på. Denna park skulle sannerligen bli unik och jag kan säga direkt att jag och mina skateboardåkande vänner skulle besöka parken om och om igen precis som vi gör med de andra skateboardparker som finns i vårt avlånga land!

Lycka till! // Linus

62. DC - 9 april 2008

Nyttan detta skapar är värt mycket mer än vad kostar, mindre vandalism, misshandel genom att som Anders sa tidigare ”detta som är så unikt med skateboard är, hur många andra sporter kan barn, undomar och vuxna samsas på lika vilkor?” oavsätt nationalitet. Jag slår vad om att dett kan minska segregationen också, Så sluta påstå att 30 miljoner är en massa pengar, vinsten är mångfalt större.

Siffrorna säger också att 30 miljoner är en spottstyver.
Stockholm gjorde ett resultat (vinst) på 132 miljoner 2006, och även ett bättre resultat 2007. Stockholmstads Budget 2008 så har Idrottsnämden fått 342,5 miljoner och exploateringsnämden 1,8 miljarder och en investeringsplan på 1,5 miljarder, exploateringsnämden ansvarar för att följande aktiviteter ska leda till att kommunfullmäktiges mål för verksamhetsområdet och inriktningsmål uppnås, varav en av punkterna lyder ”Leda arbetet inom Högdalen, inklusive Högdalstopparna, avseende fritids-/rekreationsområde.
Kanske är dax att följa budget och göra något rätt.

63. "Baronen" - 9 april 2008

Jag är 44 år, boende i Högdalen och skatear fortfarande.

Jag var tidigare mycket aktiv i Higvalleyprojektet, men tröttnade på politikernas ineffektivitet och velande.

Jag började åka bräda 1976 och de närmast kommande åren bestod av ett konstant försvarande inför omgivningen av denna ”fluga” som ju ”snart skulle försvinna”.
Nu gjorde den inte det utan är istället en av världens, till antalet utövare räknat, största sporter.
Ändå möts man av samma attityd från makthavarna. Att detta är en ”leksak” och en ”fluga” som kanske försvinner om några år.

När jag var 14 så pratade vi med politikerna om att få en ramp.
Mycket vackra ord och fagra löften, men förståss blev det inget av detta.
Denna tidiga erfarenhet färgade min syn på politiken och våra makthavare med en misstro som är lika stark, nej t.o.m starkare idag.
Skateboardingen har vuxit sig större än någon kunnat ana.
Men makthavarnas attityd mot den är densamma.
Mycket prat, lite handling

När jag pratar med kidsen idag som är i den ålder jag var i när jag började åka för 30 år sedan så så är ett tydligt politikerförakt redan grundat !
”De kommer aldrig att göra nåt för oss”.
”Det kommer aldrig att bli av”.
Dessa kids är framtidens väljare.

Visst kan man förstå att ett beslut av den här kalibern tar tid, men när man är 14 år så är tre år en evighet.
Och under tre år hinner en samhällssyn grundas som kan hålla i sig i många, många år.
Se bara på mig.

Som boende i Högdalen sedan många år så vet jag att intresset för denna världsunika skatepark är mycket stort.
Nästan dagligen får jag frågor om hur det går från de lokala butiksägarna, som ju vet att jag tidigare varit involverad i arbetet för Highvalley Skatepark.
De har naturligtvis ett stort intresse för att detta ska bli av då det kommer gynna Högdalen enormt.
Om detta blir av kommer ju Högdalen att bli navet i europeisk skateboarding och scenen för många internationella tävlingar i alla grenar av sporten. Kanske rentav musikfestivaler av Hulsfredkaraktär.
Och att säga att vi boende härute hellre ser att folk förknippar vårt älskade Högis med skateboarding än med knarkare, våld och brottslighet borde vilken politiker som helst inse.

Vi boende i Högdalen är trötta på löften om en upprustning av vårt område.
De senaste åren har vi sett vårt område förfalla alltmer och brottsligheten öka.
Vi ser våra ungdomar driva runt och hänga i klungor utan något att göra.
Och åren bara går.

Men jag kan inte låta bli att undra om det inte handlar om att detta just är en förort, i politikernas ögon.
Och att skateboarding apellerar till de ungdomar som inte känner att de passar in i lagsporter och mer organiserade idrotter.
Varför satsa miljoner på att rusta upp ett område och stävja en accelererande spiral av problem ute i förorten, när man kan bränna miljonerna på tex ett båtrace för lyxbåtar?
Det är ju ett exempel på ”annat man kan göra för pengarna i Stockholms stad”.
Varför satsa på aktiviteter som håller dessa ungdomar sysselsatta och glada när de ändå alltid kommer att ha svårt att rätta sig i ledet?

Min första kontakt med politiker fick jag vid 14 års ålder genom skateboardingen.
Tyvärr har inget ändrats överhuvudtaget sedan dess.
Och för kidsen härute har absolut inget ändrats till det bättre.
Rågsveds söner, Ebba Gröns gamla text är lika rykande aktuell idag för förortens barn som den var för trettio år sedan;

”Det finns inget att göra i den här trista förorten, det finns ingenting här för oss.
Nej, ursäkta jag överdrev litegrann, vi kan ju knarka, supa och slåss…”

64. Peter Gibson - 9 april 2008

Hej!
Vad är det som får Er att tveka om skateboardparken ska byggas?

Det finns ett enormt intresse runt det här.
Se hur Göteborg och Malmö valt att hantera det.

65. Ann - 9 april 2008

Skateboard ger bra motion, kroppskontrol och styrka. Det hjälper även till att träna upp förmågan att sätta personliga mål och sedan göra allt man kan för att nå dem. Den gynnar även kontaken mellan olika åldrar, sociala grupper , etniska grupper, m.m.

Visst finns en stor dos av tävlingstänkande med men i första hand åker man inte mot varandra utan med varandra. Det här göra att det skapas en väldigt speciell stämning. Jag harhört många som varit förvånad över den vänliga attityden. Något som man även kan se bland elitåkare i världsklass.

Jag tycker de här är något som ska uppmuntras. Ett bra sätt är att se till att det finns platser att utöva det på. På det sättet visas även att det här är en aktivitet som samhället stödjer.

Skateboard är ett mycket bra alternativ eller komplement till de mer traditionella sporterna och idrotterna. Många av de som åker skateboard spelar även fotboll (eller annat) eller skulle kanske ha gjort det. Många skulle nog dessvärre suttit mer stilla framför datorn eller något annat. Det behövs även aktiviteter där man inte nödvändigtvis måste ha ett lag att spela men, en fast tid i veckan bokad, ett medlemsskap i en förening, m.m. Att bara kunna gå och köpa en bräda och sticka iväg ooch åka lite gör det mycket lättare att komma igång och vara aktiv på ett positivt sätt.

66. Micke - 9 april 2008

Här finns det tydligen 30 miljoner att plocka fram:
http://www.insyn.stockholm.se/insynTransFrame.aspx?id=33&nodeid=271287

Hoppas länken funkar

67. Morgan Carlsson - 9 april 2008

Hej Madeleine,

Som du förstår så är läget frustrerat i skateboardstockholm. Man ser
hur det vuxit upp bra rejäla betongparker i andra städer, Malmö,
Alingsås, Linköping, Avesta, och nu Göteborg, parker som möjliggör så
mycket åt så många. Som många redan skrivit så är detta en mötesplats
för alla. Man gör inte skillnad på ålder eller kön när man står vid
kanten och skall droppa in. Som förälder till en ung, ivrig
skateboardåkare har jag fått åka ner till Stapelbäddsparken i Malmö
ett tiotal gånger de senaste två åren, resor som har varit trevliga,
men det ju tur att vår son har föräldrar som också tycker det är kul
och kan avsätta tid. Vi har även besökt andra parker i Sverige, men
eftersom Stapelbäddsparken håller en hög internationell nivå är det
den park som lockar mest. Parkens höga standard medför även att de i
Malmö får arrangera internationella tävlingar. Jag vill poängtera att även
på dessa tävlingar så gör man plats åt ungdomar som då får tillfälle att åka
och tävla med några av världens bästa åkare. Som att jamma med några
av sina favoritmusiker eller … ja, du förstår. Något som kanske inte
märks för utomstående i första anblick, (eftersom det inte är en
traditionell föreningskultur) är vilken otrolig engagerad, kreativ och
månande miljö detta är. Vuxna och ungdomar som sportar och umgås
tillsammans och hjälper varandra.

Det är klart att det blir en skateboardpark i Stockholm! Och det är
klart att det förslag som finns är det som skall byggas! Vad vet man,
kanske blir detta den första av fler parker?

/Morgan

68. Jens Fredin - 9 april 2008

Hej!
Jag är 40år och har åkt skate board i minst 25 år. Jag skatar regelbundet och när vi skatare åker, gör vi det tillsammans alla åldrar, från små kids till såna som jag (40 taggare).
Skateboard har givit mig otroligt mycket som jag inte kunnat hitta någon annan stans.
Om Stockholm skulle få en anläggning som den som planeras i Högdalen kommer många unga säkert börja skata. Skateboard har ju alltid varit en sådan aktivitet som dragit till sig unga som är i riskzonen att hamna fel. Så bygg NU så att många unga och gamla kan få utöva denna underbara livsnjutar aktivitet, tillsammans!
/Jens Fredin

69. Placed To Ride - Skateparks R Us » Highvalley Skatepark _ Support - 10 april 2008

[…] Please show some Support! […]

70. "Baronen" - 10 april 2008

Quote;
” Micke // 9 april 2008 at 3:31 pm

Här finns det tydligen 30 miljoner att plocka fram:
http://www.insyn.stockholm.se/insynTransFrame.aspx?id=33&nodeid=271287

Hoppas länken funkar”

Konstgräsplan och ispist på Östermalms IP eller skatepark i förorten ?
Jag undrar vilket vi kommer att få se bli verklighet först ?

Baronen

71. Erik Lundberg - 10 april 2008

Att skateboard är en sport med flest utövare världen över är inget att tvivla om. Dock så är det så synd att Sveriges huvudstad inte tar detta på allvar och utnyttjar den helt perfekt utvalda platsen Högdalstopparna till att bygga en skatearena i världsklass där extremsporstvärldens absolut största tävlingar kommer kunna arrangeras i alla olika dicipliner. Det blir en unik arena där alla kategorier inom skateboard möts.
Jag har spelat ishockey, fotboll, tennis och golf på tävlingsnivå under min ungdom. Varje säsong har gräset på fotbollsplanen varit perfekt, greenerna på golfbanan kortklippta och isen i hockey hallen nyspolad. Nu åker jag downhill skateboard världen över och tränar dagligen utan att ens ha en legal plats att utöva denna sport på.

Inom skateboard behöver man inte vara medlem i en klubb, ha ett nummer på ryggen eller följa ett schema.
Det är passionen som driver skateboardingen framåt inte resultattavlor och det gör det svårt att svart på vitt bevisa exakt hur många som verkligen har skateboarding i Stockholm som sin största passion.

Jag hoppas politikerna kommer inse att Högdalens soptipp kan bli till världens främsta skateboardarena som kommer få besökare från hela världen, arrangera skateboardtävlingar i världsklass samt ge unga som gamla en yta att utöva sin passion som vi så många brinner för.

/
Erik Lundberg
Stockholm Sub Surfer medlem
Skateboardåkare

72. Anders Klapp - 10 april 2008

Det finns absolut underlag i Stockholm, med omnejd, för att bygga en ordentlig skatepark. Intresset för skateboard och brädsporter växer för varje år och det är inget som kommer att avta eller stagnera. Det är befogat med en ordentlig satsning i Stockholm med tanke på antalet utövare.

Om det av någon anledning finns tveksamheter hos Idrottsnämnden tycker jag att de ska kontakta Caroline Lundholm på Stapelbäddsparken i Malmö: caroline@stapelbaddsparken.se, för att lära hur denna typ av anläggning kan generera mervärden både för ungdomar, kommun, näringsliv och övriga kulturverksamheter knutna till området och verksamheten.

Samma sak kan man åstadkomma i Stockholm genom att fatta ett smart beslut och satsa på Högdalens skatepark!

73. Petra J - 10 april 2008

Hej!
jag är en va de bara som dragit sig upp ur skiten tack vara skaten, att skata med alla åldrar och att kunna va sig själv är en stor del i skaten.

De har ju även visat sig att i USA har dom plaserat ut ramper där de är ”getto”/ slummer område, de visedes i längden att ställerna vart lungnare och pundandet minskadess.

varför är de alltid hockeyn och fotbollen som får alla ögon på sig?
”de är synd om dom dom har ingen inomhus hall att va i” vad har vi vi har en hal som är lika stor som en halv fotbollsplan.

snälla ni bygg bygg bygg.
//Petra J

74. viktor - 10 april 2008

snälla bygg highvalley skatepark till os skateboard åkare snälla gör det!

75. Min berättelse. - 10 april 2008

För ett par år sedan var mitt liv på väg käpprätt utför. Misär, alkohol, droger och kalla relationer.
Jag hade inget i mitt liv. Inget som betydde något. Tillslut stod jag vid ett vägval. Antingen slammar jag mot en mörk och avgrundsdjup botten jag inte kan resa mig ifrån, eller så hittar jag vägen ut.
Efter 4 års uppehåll från brädan bestämde jag mig för att börja åka igen.
Att knarka 5-7 dagar i veckan böts ut mot skejt 5-7 dagar i veckan.
Jag hade hittat tillbaka till den drog, det euforiska rus, jag gillar bäst. Skateboard.
Vägen ut uppenbarade sig i form av uppskrapade armbågar och knän, ett par stukade fötter och fem stygn, svordomar och trasiga skor. Men framförallt genom alla de lyckliga minuter, timmar, för –och eftermiddagar på en bräda med fyra hjul tillsammans med vänner.
Idag lever jag för skateboard, mina underbara vänner, flickvän och meditation.
Skateboard räddade mitt liv. Jag känner mig aldrig så fri som jag gör när jag åker skateboard eller mediterar.
Båda är spontansysselsättningar som aldrig någonsin går att byta ut mot lagträning varje onsdag och torsdag i en svettig hall i Enskede.

Det här är bara min berättelse. Om hur JAG ser på skateboard och vad skateboard betyder för MIG. Men skateboard är otroligt individuellt, och alla skateboardåkare har sin egen historia. Det som förenar oss alla är kärleken. Kärleken till brädan.
Ge fler människor chansen att växa ut ur ett liv, in i ett annat, eller att bara växa just som människor.
Bygg parken!

Jonatan

76. Robin - 10 april 2008

Det känns lite konstigt med motiveringen att det är Stockholms enda tävlingsbana för skridsko. För skateboard finns det inte någon. Misstänker att det däremot finns betydligt fler skateboardåkare än skridskoåkare.

Är det rättvis att hänvisa alla de tusentals skateboardåkare som finns i Stockholm till det i sammanhanget kraftigt trångbodda Fryshuset några mindre pooler i Björns trädgård, ett antal hemmabygda ramper eller att köra på gator och i parker? Det känns inte mindre rättvist om man skulle hänvisa skridskoåkarna till de eventuella isarna på Stockholms sjöar, de hockeyrinkar som redan finns eller att de får spola egna isar på någon tom parkeringsplats eller liknande.

Lägg märke till att fotbollsplanerna är 11-mannaplaner. Alltså får det endast plats för 44 personer att spela samtidigt. Tänk om fryshuset, som är betydligt mindre, endast skulle släppa in 44 personer åt gången.

Är övertygad att satsningarna på Östermalms IP är välmotiverade och att det verkligen behövs och gör nytta. Är även övertygad om att Highvalley behövs minst lika mycket. Där får man förmodligen även mer för pengarna då fler får plats och driftskostnaden är förmodligen även lägre.

Bygg och renovera gärna fler fotbollsplaner och skridskobanor, men börja med att bygga Highvalley!

77. Adam Forslund - 10 april 2008

Jag har förståelse för att en sån här satsning kan verka lite riksabel för en politiker som värnar om sitt rykte och sina väljares röster – samt sina finanser! Är man inte insatt eller skatare själv så är det inte så konstigt att man inte direkt inser projektets potential och att man nog kommer vinna på det i längden. Både på ett socialt och samhällsekonomiskt plan.

Jag hoppas de som bestämmer vågar ta ett beslut som inte nödvändigtvis är en quickfix utan som faktiskt kommer göra gott under många decennium framöver.

Hade jag haft en röst i det hela, utöver den röst jag har som stockholmare och skatare hade jag inte tvekat en sekund. Det parti eller den individ som kan stänga den här frågan och få highvalley byggt kommer bli hyllad och vinna många hjärtan å röster!!!!

78. Felix - 10 april 2008

Känns verkligen som en toppenidé, och även jag som är bosatt i Luleå kan tänka mig att dra ner till Sthlm någon helg och skatea loss i parken. Dessutom är det ju en sport som håller i sig, och är ju inte bara en säsong den skulle användas utan hur länge som helst. Hoppas verkligen det blir av, många skulle glädjas av den!

79. Teo - 10 april 2008

Mors!

När jag nu läser igenom alla dessa inlägg som har skrivits under en senaste tiden så blir jag mer och mer peppad för denna idé. Jag som är en bmxare tkr att det finns på tok för lite cykel ställen / skateparker.
Varför lägga ner pengar på 300 fotbolls planer när det redan finns så pass många, det finns så många skateparker så man kan ränka dem på en hand. ( i sthlm)

Om min röst skulle få bli hörd i detta sammanhang så skulle jag rösta utan tvekan för en skatepark på högdals toppen.

80. Sinna - 10 april 2008

Läste jag inte någonstans att Kristina Axén Ohlin tyckte att kommunen tagit ut för mycket pengar från kommuninevånarna men att man tyvärr inte kunde betala tillbaka överskottet till innevånarna? En skatepark i världklass för 30 miljoner är ett bra sätt att spendera de pengarna på, åsså har man ändå pengar över.

Fast jag anar att det har mindre med pengar att göra, snarare handlar det om en osäkerhet och kanske också fördomar kring vad skejtkulturen är för något.

Jag förutsätter att parken byggs enligt de planer som finns, och att jag som stolt stockholmare får komma dit och se världseliten likväl som stockholms skejtare åka och tävla där. Det ska bli kul!!!

81. Erik Wahlström - 10 april 2008

Jag är snart 23 och har skejtat 13 av mina år. Jag har sett ramper komma och gå. Vet att min favoritramp i rålis numera är riven.
Då är frågan? vart ska jag kunna utöva mina intressen? ska jag åka tillfryshuset och vara där en hel dag bara för att kunna köra i kanske 30 min totalt i deras vertramp?

Bygg highvalley så jag och andra liksinnade kan utöva det som får våra liv värda att leva.

Se på det på samma sätt som ni gjorde med biltullarna. ni vill bli av med trängseln i innerstan så ni investerar en sjuhelsikes massa pengar där.

Nu vill vi som åker skate bli av med trängseln i fryshuset.

Bygg för Framtiden! Bygg High Valley

82. Béatrice Hallman - 10 april 2008

Hej Madeleine,

Ja, nu stundar snart den era vi skatare har sett framemot i årtionden… En egen betongskatepark i Stocholm . Vi är många som längtar och glädjer oss åt att de löfte ni avgett nu kommer att infrias.

30 milj kr kan verka dyrt men om vi nu ska räkna krasst, så på Fryshuset finns ca: 7500 medlemmar och med största sannolikhet finns det lika många till eller t.o.m fler i vår stad. Om vi därtill lägger ytan på Highvalleyskatepark ca: 7500 kvadratm så får vi ett löjligt lågt pris per person och år, då en betongpark håller i ca: 40 år eller mer.

Under år 2006 innan valet befann jag mig personligen som åhörare på ett kommunfullmäktigemöte. Det lustiga var att samtliga närvarande partier var enade om att Highvalleyskatepark är ett projekt som skulle verkställas, frågan var bara finansieringen.
Där framlades av Leif Rönngren (s) att de hade en lösning på hur finansieringen av skateparken skulle ske. Detta motsatte sig då de partier vilket bl.a du Madeliene Sjöstedt (fp) sitter i, p.g.a att finansieringen skulle komma från centralt håll. (Detta möte sammanställdes f.ö till en film som visats på Konsthall C, Hökarängen).

Nu undrar vi, från centralt håll innebär väl ändå att finansieringen kommer från Stockholmsstad?

Vi har nu lyckligtvis även möjlighet till att få privata sponsorer i projektet, som kan tänka sig att skjuta till en stor summa och även kontraktera sig för årligen återkommande tävlingar likt de i Stapelbäddsparken, Malmö…

Dessa sponsorinstäckter måste väl ändå i detta sammanhang då räknas som bonus, då de partier som ville att finansieringen skulle komma från centralt håll nu befinner sig i majoritet! Men det kan även tänkas att dessa inkluderas i totalkonstnaden.

Vi sätter stor förhoppning till att arbetet med projektering och markundersökningar kommer att leda till att projektet verkställs inom kort. Allt är m.a.o. sett klappat och klart! Det är bara upp till er att infria de löften vi har fått.

Kontakta gärna mig för ytterligare information eller om du har några frågor.
http://www.subsurfers.se

Med vänlig hälsning

Béatrice Hallman
Ordf. Sthlm Sub Surfers
Konstnärinna

83. Ta den här chansen! - 10 april 2008

Hej! Jag är en bekymrad skateboard åkare med över 6 år på brädan i bagaget. Jag anser att det lilla antalet skateparker är oerhört bekymmersamt.

Jag kan förstå om en politiker som inte är inne i skateboardvärlden undermedvetet kan anse att en satsning på en sån sak som skateboard, med så mycket pengar involverade, kan kännas ohållbart. Men tänker man på det sättet, har man faktiskt fel. Det man måste inse är att skateboardens popularitet har expanderat avsevärt dom senaste åren och fortsätter bara att växa. Skateboard är här för att stanna och är redan större än många bollsporter som det ändå satsas mer på än just skateboard. Om man skulle bygga en sådan skatepark skulle det vara en väldigt klok satsning. Den skulle utom tvekan bli väldigt mycket använd av både lokala invånare och folk från utlandet.
Det finns väldigt många skatare nu för tiden men väldigt knappt med platser att utöva sin passion på. Ta till exempel en titt i ”Stockholm Skatepark” Fryshuset en lördag så förstår du vad jag menar. Där är det så fullt att de knappt går att åka, även fast större delen av skatarna struntar i att åka där just av just den anledningen.
Så nu vill jag bara uppmana er till att ta den här chansen och bygga den här parken. Ni kommer att bli glada att ni gjorde det i efterhand också det garanterar jag. Det kommer att innebära stora fördelar för samhället och vara en väldigt långsiktig och hållbar satsning.
Det är bra att inte göra förhastade och felaktiga beslut som politiker, men sluta vara oroliga nu. Lyssna istället till alla fördelar och allt bra den här parken kommer att frambringa.

Tack för mig

84. erik - 10 april 2008

Andra har formulerat det bättre ovan redan.

Bygg parken

Svik inte 15 000lokala skejtare bara för att de inte ingår i organiserade föreningar

Våga vara lite framåtblickande och innovativ-tänk t.ex vilken impact det här skulle ha på turismen i Sthlm!

85. Johan Sandström - 10 april 2008

Alla i stadshuset som undrar hur många som igentligen åker kan ta som hemläxa att räkna hur många dom ser med en skateboard resp. en fotboll en solig dag i Stockholm. Fotboll räknas ju som en ganska stor sport, så om ni ser fler skateboardåkare än fotbollssplelare så borde beslutet inte vara så svårt att ta.

Bygg nu 🙂

86. Fredrik F - 10 april 2008

Kan inte annat än hålla med alla ovanstående. Har länge saknat en riktigt bra och stor skatepark i Stockholm. I andra delar av Sverige verkar de nästan ploppa upp som svampar, men i Sveriges största stad finns det ingeting betongrelaterat.

Staden kommer att tjäna på detta. Med en sådan skatepark som jag sett på ritningarna, kommer man säkerligen att locka folk till Stockholm från hela Sverige samt resten av världen. Det är inte varje dag som en skatepark kan erbjuda alla discipliner inom skateboard.

Skateboard blir bara större och större, och parken behövs för att matcha denna tillväxt.
Skejtare behöver en plats där de kan skejta och ha kul, utvecklas och träffa nya bekantskaper. Highvalley Behövs! Tack för mig.

87. Macki Chounouzidis - 10 april 2008

Stockholm kommer att bli unik i världen om detta projekt godkännes. Vi satsar lite och får så mycket mer tillbaka. Garanterat. Tveka inte, bygg NU!

88. Rikard Tulle Kjellberg - 10 april 2008

Skateboarding har funnits i Sverige sedan 1977 (31 ar). Sporten har dom mest hangivna utovarna av alla sporter, upplevs som en livstil av somliga samt, har hjalpt manga manniskor fokusera pa kreativitet istallet for destruktiva aktiviter (inklusive mig sjalv – numera 43 ar). Det verkar som inget har hant under 31 ar. Har i USA (dar jag numera bor) har man insett att skateboard parker minskar kriminalitet och andra problem. Darfor satsar man. I Santa Cruz, Ca, har vi nu var 4:e skatepark som lockar till sig dom basta i Varlden (t ex Caballero). Investeringen anses betala sig omgaende. 30M for nagot som alla (barn, ungdomar, foraldrar) kan ha noje av, verkar som ett ganska enkelt beslut. Varfor debatera i 5 ar till?

89. Max Ericsson - 10 april 2008

Som aktiv skateboardåkare i snart 7 år så vet jag hur mycket folk som åker skateboard. Så fort det kommer någonting nytt som går att åka skateboard på i Stockholm är det genast en rusch av alla skatare som drar dit och åker tills det blir antingen skatestoppat eller överbefolkat. Det behövs bra grejer i stockholm gjorda för skateboard och skulle denna park byggas är det möjligt att det inte bara blir känd i norden utan hela världen! Man skulle t.o.m kunna prata om jobbtillfällen som kommer dyka upp runt parken med städning, evenemang och mat och dryckes-försäljning. Det finns inget att förlora! Bygg och ge skatarna en ljus framtid!

90. Maria Gard - 10 april 2008

Snälla, inse att behovet av en skatepark som denna, och i en för övrigt cool och modern stad som Stockholm, är enormt. När skatare från andra länder snackar om coola ställen att skata nämns Sverige sällan och görs det är det Malmö som nämns. En skatepark som Highvalley skulle bidra med så mkt. Det är dessutom bra för ungdomar som är intresserade av skate att organisera sig och ha något att bry sig om och vårda. Det finns ingenting att förlora, bara mycket att vinna.

91. Isabelle Hedander - 10 april 2008

Jag kan bara hålla med övriga talare. Högdalen skulle dessutom få ett betydligt roligare rykte än det har idag. Som ovan skribent skriver: det är en win-win sitation med ingenting att förlora. Vad gäller sponsorer blir det inget problem.
Go Highvalley Skatepark!

92. Anneli - 11 april 2008

Självklart ska Stockholm, Sveriges vackra huvudstad profilera sig med en skatepark som sticker ut nationellt och internationellt sett. Just nu är det lite pinsamt att det inte finns någon med tanke på alla aktiva!!!Skatboardåkning är en sport, fritidssysselsättningen och livsstil som ligger som grund till en fin gemenskap av amatörer, proffs, tjejjer, killar , gamla och unga, aktiva och supportrar. Få andra sporter har sådan bredd vad det gäller människor från olika kulturer och med olika bakgrunder. Med alla investeringar så finns det risker men de brukar vägas mot den beräknade förtjänsten. Är nyfiken på vad det är för fallgropar som politikerna ser med det här projektet??? Och hur de ligger i propotion till vad de kan se att byggandet av parken kommer att ge Stockholm på lång sikt ???

I vanliga fall brukar ju vi norbottningar klaga på att allt centraliseras till storstan, men vi gör ett undantag i det här fallet !!!! Det ni gör för skateboardkulturen i Stockholm – Det gör ni för alla skateboardåkare oavsett var vi bor.

Tack för mig!

93. DC - 11 april 2008

Varför ska alltid Stockholm, Sveriges huvudstad om ni inte visste det, ligga efter. Malmö har sin mycket uppskattade skateboard park dit folk kommer från hela sverige, europa ja hela världen för att besöka. Nu ska Malmö även få sverigen mordernaste multiarena á 850 miljoner, dessa två attraktioner kommer medföara att all turism lockas till Malmö och alla stora evenemang kommer läggas, hmm det låter bra för Stockholms intäkter *inte*

94. Magnus - 11 april 2008

Jag åker inte skateboard sedan slutet på 70 talet. Men har vid ett flertal tillfällen sett hur Skate parken i Avesta byggts upp och hur mycket den används av alla åldrar TILLSAMMANS, tycker det är konstigt att inte Stockholms politiker förstår att det är ett unikt tillfälle att bygga en park ritad av Stefan Hauser i Högdalen. folk kommer att vallfärda dit ifrån hela världen

Bygg Highvally skatepark nu

Magnus Avesta

95. Karim El Alaoui - 12 april 2008

Skateboard är inte bara en sport och livsstil som växer så det knakar (större än vad den redan är!), men också en grad av socialt umgänge som är svårt att greppa innan man själv lever i miljön. En kollega på mitt sega kontorsjobb sa häromdan ”Du karim, har du hört talas om fryshuset, min tioårige son vill så gärna åka skateboard men jag vet inte om jag vågar lämna honom där”.. Det gjorde mig enormt glad, inte bara för att han vill åka skateboard, utan för vad de kommer ge för utdelning i hans liv.. Jag sa ”Åk dit, du behöver inte oroa dig för nånting. Du har inga tider att passa, låt honom ringa när han är färdig eller tills du tröttnat på att han har kul. Han kommer få vänner för livet under det här stunderna, det behövs inga obligatoriska tränare eller bestämda träningspass. Det är bara ALLTID ett stort gäng vuxna, ungdomar och barn där alla tar hand om varandra på alla sätt..

1. Det behövs fler platser där barn och ungdomar kan utvecklas genom att INDIVIDUELLT söka vänskapen, bygga sociala broar, sprida egna nätverk och ALLT på egen hand!! Det lär sig ta hand om sig själva i en helt trygg miljö..

2. High Valley öppnar bra möjligheter för stora internationella evenemang, kulturellt utbyte och även ett unikt mediafokus inom skateboard för huvudstaden..

Vilka är det som väntar på en handling?

Det är självklart JAG (32 år and still riding), barn, ungdomar, vuxna, Stockholm och även resten av landet, åkare från övriga länder i Europa, säkert Asien också, och sist men inte minst kvinnan på mitt kontor längtar förmodligen utan att erkänna det!!

96. oliwer - 12 april 2008

Jag hoppas verkligen att detta blir av, Jaghoppas också att det itne bara kommer vara tillåtet att köra skateboard där att man också får köra bmx ätr ett måste

97. Jan Harrysson - 12 april 2008

Hej Madeleine.

Jag håller med alla de här skribenterna.

Min son som är 12 år åkte inlines i flera år men slutade för 2 år sedan pga
mycket folk och trångt i hallen i Fryshuset,att man inte får någon chans åka
mycket och lätt att krocka med någon.Han tycker det är inte roligt längre så han åker
på gatan i stället.

Jag åker själv skateboard och försöker komma till fryshuset precis när dom öppnar
för att kunna få någon chans att få åka mer innan det kommer mycket folk.

Jag har sett och träffat många som åker skateboard,inlines och bmx utspridda över hela
stor-stockholm och dom åker på gator,räcken,trappor inne i stan och i förorter för
dom har ingenstans att åka på.
Alla vill ha en riktig skatepark att åka till.
Det är skandal och sorgligt att stockholm som är en riktig stor stad med sina
2000.000 invånare inte ens har en riktig skatepark,att det borde ha satsas mer.

Skaten föddes på 70 talet i sverige och vi har aldrig fått någonting.
30 miljoner är ingenting,det är faktiskt billigt.
Ju man väntar länge och skjuter upp hela tiden,desto dyrare blir det senare.
Dessutom är det nästan underhållfri.

Alla olika skejtare har stor glädje och nytta av Highvalley skatepark,det har aldrig
byggts en park med alla discipliner inom skateboard.

Highvalley skatepark är en mycket unik och fantastisk skatepark.
Bra PR för stockholm och Sverige.
Det skulle lyfta Stockholm.

Alla världens skejtare kan komma till Highvalley skatepark och ha en stor tävling.
Det blir en ny festival ”skatefestival” efter vattenfestivalen.

Hela skatevärlden börjar redan prata om Highvalley skatepark och vill komma hit
när det blir färdigbyggt.
Highvalley skatepark skulle sätta Stockholm på världskartan.

Ni skulle bli stolta som har hjälpt till och satsat på Highvalley skatepark.
Madeleine,det är du som får hålla i spaden,det blir historiska ögonblick.

Highvalley skatepark kan bli en av de betongens sju underverk,kaknästornet
är en av de betongens sju underverk.

Det är dags nu att vårt Stockholm får en riktig skatepark.

Tveka inte,snälla BYGG NU! STOCKHOLM BEHÖVER DET.

98. Jonathan Axelsson - 12 april 2008

Hej Madeleine!

Skateboard är en stor del av mitt liv och jag vet att väldigt många delar detta med mig. Jag bor inte i Stockholm eller i närområdet utan nere i Skåne. Jag vill dock väldigt gärna se att High Valley Skatepark byggs eftersom efterfrågan är enorm och jag vet att jag själv kommer att åka dit när tillfälle ges!

Stöd alternativsporten, en klar investering för framtiden!

Tack på förhand /Jonathan

99. Mats Grönmark - 12 april 2008

Skönt att se att High Valley skatepark börjar ta form på ett fantastiskt sätt. Vilka planritningar!
HVSP kommer att bli riktigt bra. För södra förorterna och för hela Stockholm.
En så strålande ide att göra om ett sopberg till en vacker skatepark.
Den ser ut att slå de flesta av världens skateboardparker och kommer nog talas om internationellt under många många år framöver…
Många jag talar med i Björns Trädgård och andra ställen talar om att de pendlar till Malmö för deras nya fina skatepark.
När HVSP är klar kommer folk att pendla åt andra hållet istället.
Och ni politiker som ansvarar för stadens budget kommer med all sannolikhet att få tillbaka ev. satsade pengar många gånger om med alla utländska åkare som kommer hit bara för HVSP…
Lycka till och fatta ett riktigt och vettigt beslut!
/Mats Grönmark, skateboardåkare 1976-83 samt 2005-

100. Johan Sandström - 13 april 2008

Falkenberg börjar bygga sin betongpark under sommaren. Kika här under projekt för 2008 : http://www.pivotech.se/

Och Falun är också på rätt spår.
http://www.dalademokraten.se/Nyheter/Falun/2008/55248/55476/54793/

Och Gävle: http://www.arbetarbladet.se/local_article.php?id=370295&avdelning_1=101&avdelning_2=101

Och Arlöv: http://sydsvenskan.se/skane/burlov/article235578.ece

Och Nyköping:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33686&a=595783&from=rss

Och kanske i Smedby:
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=1697882

Och Landskrona:
http://hd.se/landskrona/2008/03/31/skatepark-paa-gaang-vid-ip/

Och Malung-Sälen:
http://www.dt.se/nyheter/malung/article282976.ece

Och Tierp:

Och Norrköping:
http://www.folkbladet.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=2693855

Och Göteborg har ju sitt på det torra:
http://actionpark.se/

Och Ystad:
http://www.ystadsallehanda.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20061020/SKURUP/110200929/1095/ABONNERA

Det här var ett litet urval av vad som händer utanför Stadshusets tjocka väggar och det talar för sig själv.
Ska ”Världsstaden” Stockholm bli bland dom sista i Sverige att få en riktig skatepark 😉

101. Joakim B - 13 april 2008

Jag håller med ……………… väldigt mycket…
Stockholms stad vill inte bygga higvalley av nån anledning men sätter skatestopper överallt och tycker att skatarna ska skata i en skatepark…

Varje skatepark i stockholm är alltid överfull eller förstörd… jag har åkt skateboard här i stockholm i 3 år nu och har vart med om att man knappt får plats i fryshuset eller att parker blir förstörda…

102. Jimmy Röstlund - 14 april 2008

Tack för intressant läsning. Både blogg-inlägget och kommentarerna.
Jag har hört rykten om detta projekt en tid och tyckt att det verkar lovande.

Jag kommer följa utvecklingen med fortsatt stort intresse, trots att jag inte längre bor i Sverige, då jag vet att behovet för en sådan här anläggning är stort och garanterat kommer tas emot med tiotusentals öppna famnar.

Men snälla, snälla, snälla gör inte som bl.a Alingsås och Malmö och stäng ute BMX och MTB cyklister som även de använder denna typ av ramper.
Jag är fullt medveten om att initiativet är taget av Stockholm Sub Surfers och all heder till dessa personer som jobbat så hårt för denna sak.

Tag kontakt med Föreningen Capital Athletics (http://www.capitalbmx.com), om de nu inte redan kontaktat Er vilket de säkert har, så kan jag garantera att de vill ställa upp och göra vad de kan för att hjälpa till att driva projektet framåt ytterligare.

Exemplen Malmö och Alingsås är verkligen sorgliga exempel då de båda genom sina förbud bidrar till/förstärker en redan existerande dålig attityd mellan skejtare och cyklister.
I fallet Malmö var jag inblandad i en debatt angående just detta och argumenten som lades fram där var mycket löjliga. Det starkaste argumentet, att cyklar sliter mer, dementerades till och med av parkens konstruktör, men detta tystades ner av projektledningen.

Låt inte detta hända igen.

103. Michelle Hafner - 14 april 2008

””Det är dags att ta aktion, och börja bygga våra barns nation!”

Jag kommer som sagt innan i något av inläggen på den här bloggen, att komma ihåg de beslut moderaterna gör nu, tills valet nästa gång (och kom ihåg att de flesta som åker skateboard faktiskt är runt 18 och kommer att rösta RÄTT.)…

Hur många ser du på stan som går runt hållandes i en fotboll vs. skateboard? Tänk på det när du går på stan, Madeleine.

Michelle

104. Ants Neo - 14 april 2008

Som initiativtagare till Highvalley Skatepark och sekreterare/vice ordförande i Sthlm Sub Surfers så vill jag kommentera BMX/INLINE/SK8-problematiken/frågan.

Som sagt, SSS är en brädsportlivstilsförening, vilket är reglerat i föreningens stadgar. Men vi samarbetar dock gärna med andra intresserade föreningar för tex Highvalley Skatepark och andra mycket mindre skatepark projekt i Stockholm.

SSS styrelse utgår ifrån att alla som kommer åka i parken respekterar varandra oavsett åkstil, ålder eller sport. Låt oss intresserade parter samlas och diskutera ett lämpligt upplägg med information i parken och på websidor så att konflikter undviks.

Just nu finns det mycket frustration där ute, mycket beroende på läget med överfulla och ofta oinspirerande skateparker (läs Rhino ramper och liknande).

Vi skatare (brädåkare) och andra actionsport utövare är ej så organiserade och vana att samarbeta, då vår livstil bygger på spontan åkning utan tränare och föreningar. Det känns som vi initiativtagare många gånger attackeras av frustrerade viljor trots att vi önskar samma sak, men frustrationen är större än förståelsen och tålamodet med det.

Vill bara säga att låt oss samarbeta vi som känner vi är kraftfulla att göra skillnad.

Vi siktar på ett sådant möte i slutet av maj månad eller i juni tycker jag!

105. TUMULT - 14 april 2008

Inget mini-amerika tack!
En öppen dialog, samverkan och förståelse är vägen.

let bikes in!

106. Johan Sandström - 14 april 2008

Inför sammanträdet den 15/4 2008 så kan man läsa följande text i Underlag för budget och inriktning i nämndens verksamhetsområde för år 2009.

På gymnasiet är 75 procent av flickorna och 60 procent av pojkarna fysiskt inaktiva. NYA LÖSNINGAR måste till för att staden ska ta tillvara alla ungdomars fritidsintressen och bidra till
ökad folkhälsa. Det finns också anledning att se över vilka ekonomiska trösklar
som finns för att delta i idrott. Idrottsnämnden har också kunnat konstatera att
ungdomar som är fysiskt aktiva, i en idrottsförening eller på annat sätt, skattar sin
egen hälsa högre än de som inte idrottar eller motionerar. Minskad fysisk aktivitet bland äldre tonåringar är därför alarmerande och innebär en uppmaning till såväl idrottsnämnd som skola, stadsplanerare och idrottsrörelsen att agera.

Idrott är en av de mest integrerade arenorna i Stockholm. Samtidigt är socioeko-nomiska förhållanden en viktig faktor för graden av fysisk aktivitet. Ungdomar,
främst flickor, i åldrarna 13-19 år och från utsatta miljöer är som grupp till stora
delar inaktiva. Vissa stadsdelar i Stockholm har också en stor andel ungdomar som
inte deltar i eller utövar någon fysisk aktivitet alls, varken i föreningsform eller på
annat sätt. Det är därför VIKTIGT att idrottsnämnden utvecklar och utformar idrotts-
anläggningarna och verksamheten på ett sätt som gör att OLIKA INTRESSEN tas till va-
ra.

Det nämns ingenstans ett ord om skateboard trots att meningen ” Kvalitet och valfrihet ska utvecklas och förbättras” används. Vi skateboardåkare har bara haft ett val i över 10 år och det är Fryshuset.

Vidare står det med rubrik och text ” Ekonomisk utveckling
Nämnden har under senare år haft goda ekonomiska förutsättningar.”

men trots det säger du Madeleine att det inte finns ekonomiskt utrymme.

Det vore intressant att se i vilka delar av ”Världsstaden” som idrottsnämnden beslutat att pengarna ska hamna i, jag antar att det inte är i södra ytterstadens förorter.

Det är hög tid att sluta förbise skateboard/BMX/Inlinesåkare bara för att dom inte organiserar sig och står på led på bestämda tider utan ägnar sig åt spontanidrott i ordets rätta bemärkelse.

Det vi gör skulle nog vid närmare eftertanke liknas vid Folkpartiets ide om en sann Liberal,,,,smaka på den Madde ;-).

107. Martin Korpi - 14 april 2008

Bygg nu!

Martin Korpi

108. Ants Neo - 15 april 2008

Jag har nu läst igenom tjänsteutlåtandet för beslut under dagens möte kl 17.

Vad jag kan utläsa är att ni vill bolla
över ärendet till Exploateringskontoret. Vi har varit i kontakt med
Exploateringskontoret för några månader sedan, men sa att de aldrig
sysslar med sådana projekt och hänvisade oss tillbaka till
Idrottsförvaltningen. I mina öron låter det som ni försöker bolla oss fram och
tillbaka och trötta ut oss skateboardåkare. Varje bollning tar ca 2 år och
vi är tillbaka på ruta två av tre fortfarande. Nu är ju alla beräkningar och
ritningar klara och det är bara att bygga! Vi minns från kommunfullmäktige
möte 2006 att alla politiska partier var enade och lovade oss att bygga denna
park för uppemot 30.000.000 kr. Frågan var då bara vilken kassa pengarna
skulle komma ifrån. Vi undrar varför det tar 2 år att bestämma det?

Vidare, när man läser tjänsteutlåtandet så får jag en känsla av ni inte bryr
er om att lära känna oss skateboardåkare och vår förening, trots att det gått
4 år av arbete tillsammans med kommunens nämndemän och samtal med
politiska ansvariga. Ni blandar ihop vår förening Sthlm Sub Surfers med
Fryshuset. Vi har visserligen Fryshuset stöd för att parken skall bygga, men
vi är idag skilda föreningar. Historien om SSS och Fryshuset kan läsas mer här,
http://fryshusetskatepark.blogspot.com

Vidare så har ni aldrig tagit kontakt med oss angående externa sponsorer, som ni så fint berättar om för media att vi gärna jobbar med. Det stämmer att vi föreningen gärna ser att börja jobba med sponsorer som tillför parken pengar, men för att det ska komma igång så behöver vi träffas och lägga upp en handlingsplan. Sedan vill jag också berätta att brädsportbranschens sponsorer kan på sin höjd inbringa en miljon på sikt medan större andra branschen kan uppskattas stödja uppemot 10 miljoner om vi har en stark handlingsplan för kampanjer vi rätt media så de får valuta för sina investeringar. Kontakta mig så sätter vi igång med sponsorraggning så fort vi satt ihop en plan, upplägg och säljmaterial. Jag jobbar själv med sponsorsälj för event och media och har kontakterna och skulle kunna sätta igång redan i maj månad med detta.

Kom igen nu, så kör vi!

109. Ants Neo - 15 april 2008

Läs Idrottsförvaltningens förslag till idrottsnämndens möte idag!
http://highvalleyskatepark.blogspot.com/2008/04/ls-idrottsfrvaltningens-frslag-till.html

110. Fredrik Wallman - 15 april 2008

När jag berättade för min pappa om betongparkerna i Avesta och Malmö blev hans spontana motfråga: -”Och de används?”

Ja, de gör det. Som fan! Vissa dagar får man knappt plats i dem. Skateboard har varit enormt populärt flera år nu. Jag började skejta som 13-åring 87 och fann något jag hade saknat; en hobby och en identitet. Jag var aldrig intresserad av att spela fotboll. Har faktiskt aldrig varit med i något lag över huvudtaget. Skateboardens styrka är att den är ett alternativ för alla de tusentals ungomar, och äldre numera, som inte vill bli infösta i åldersgrupper och hårda träningsscheman. Den är fri, har en enorm egen kraft, och den är billig i jämförelse med andra sporter. Men tyvärr är den ofta förbisedd eller kanske rentav motarbetad.

Jag har svårt att se att skateboard kommer att dö ut nu. Vi är för många. Överallt ploppar nya skatare upp eftersom det faktiskt byggs lite betongparker och annat runtom i landet. Tyvärr händer inte så mycket i Stockholm. Om man dessutom kan ordna stora tävlingar i seriösa anläggningar kommer allmänhetens förtroende vinnas. Fler kommer förstå att det är något positivt. Parken kommer att nyttjas i många många år framöver.

Ta chansen nu Madeleine och andra! Investera i parken. Skapa ett alternativ. Och glöm inte, jag faktiskt röstade på Alliansen.

111. Robin - 15 april 2008

Gör inte misstaget att skicka vidare projektet till exploateringskontoret. Det verkar som om de inte brukar hålla på med sådant här. Jag är rädd att de kommer att skicka tillbaka ärendet och ytterligare några år kommer att gå.

En hel rad av svenska städer har idag e riktig skatepark där BMX, skateboard och inlines kan åka. De verkar alla vara lyckade projekt där både kommun och åkare är mycket nöjda. En hel rad andra mindre städer verkar gå samma väg. De har förstått hur viktigt, bra och ekonomisk en skatepark är.

Det mesta tar längre tid i Stockholm då staden är stor och alla beslut verkar behöva ta en längre väg. Highvalleyprojektet har redan funnits i några år och har i dagsläget redan tagit en lång väg. Gör inte den vägen onödigt lång. Visa hur beslutsamma ni är, klubba igenom förslaget och spegla er i glansen. Ni vill väll inte vänta till nästa mandatperiod och eventuellt låta er motståndarsida plocka hem de poängerna.

Det är väl kanonbra att det satsas på konstgräs för alla fotbollsspelare. Glöm däremot inte alla skateboardåkare. Ge även dem en del. En skatepark har en betydligt högre nyttjandegrad än en fotbollsplan. Dessutom behöver den inte bytas ut om tio år som konstgräset kräver. Det finns förmodligen däremot många kronor att spara genom att lägga pengarna på betong i stället för allt på konstgräns.

Dessutom verkar det ju som att det finns en hel del sponsorer som är villiga att ta en stor del av kostnaden. Men antar att det först måste finnas ett beslut om att projektet ska starta innan sponsorerna kan binda upp sig.

Det här projektet är ju även en otroligt bra start för att få en förändring i hela Högdalsområdet. Först en skatepark, en massa människor börjar röra sig i området, pundarna försvinner, området får uppmärksamhet och ännu fler börjar röra sig där, fler projekt startar (MTB-bana, frisbeegolf, parkteatern). Helt plötsligt har en soptipp och tillhåll för pundare blivit en modern typ av folkpark. Något sådant kommer förmodligen ske konstigt vore det annars. Frågan handlar nog förmodligen om det kommer att ske medan det fortfarande finns engagerade entusiaster (vilket gör det lättare att få ett bra och lyckat projekt) som inte har tröttnat på motgångarna. Ta tillvara på tillfället att kunna vara den som drar igång det hela och lämna inte över den guldspaden till framtiden och någon annan.

112. Jack Rinkeberg - 15 april 2008

hej , jag skulle villa seja at detta ide at ha en skate park i stockholm e varkligen den besta ide dar for at de commer at je alla BMX och skateboarders och inline rullare en kulle plats at prata och ha competitions .. fran alla bilder jag har titat pa detta project e 100% solid och bra planerad, effekt commer at vara bra nar de jeller all bmxers och inline rullare och skateboarders, de commer at mena at vi commer at inte behova at GRINDA pa pa andra betong platser som e inte jort for saker som vi jillar at jora, och sa alla dom metal rails commer at joras sonder.. alla commer at tenka ” varfer skulle jag jora sonder detta betong plats som andra villa anvenda at setta sej ner och chilla pa och prata.. atta lunch och commer dom inte at bryr sej om dom commer fa wax pa sej eller andra aker…. VI BEHOVER detta parken on alt som e spenderat e lang tiden en bra investering for hella stockholm och sverige.

113. Tanya Ståhl - 15 april 2008

Bygg Highvalley Skatepark, kul för alla åldrar!

Medlem i Sthlm Sub Surfers

114. Goggs - 15 april 2008

Hej Madeleine!

Jag antar att resonemangen kring detta projekt handlar om hållbar utveckling rent ekonomiskt, för hur vårat samhälle är utformat hamnar alla frågor där i slutändan. Både negativa och positiva saker kostar pengar men jag antar vi föredrar och lägga pengar på positiva saker. Gatuvåld kostar pengar, mobbning kostar pengar, skadegörelse kostar pengar, utebliven integration även mellan åldrar kostar pengar, att folk inte aktiverar sig kostar pengar etc. En skateboardpark av detta slag kostar pengar MEN! Minskar samtidigt kostnaderna för ovanstående negativa kostnader, plus att en skateboardpark inte bara skulle kosta, den skulle med tiden generera pengar. Bra politik tycker jag handlar om hållbar utveckling, handlingskraft och tajming. Att inte bygga nu och skjuta det på framtiden har också en kostnad. Tiden är nu! Makten är er!

115. MB - 15 april 2008

Nu har vi givit över hundra kommentarer. Det skulle vara bra om även Madeleine lägger in en och kommenterar våra argumentoch motiveringar. Då kan vi ju få till en bra diskussion. Då behöver vi inte sitta och fundera på om det är någon som över huvud taget lyssnar på oss.

116. skater - 15 april 2008

vi har inte många skate, inlines eller bmx ramper här i stockholm, de vi har är små och oftast överfulla, jag tror att de som skriver på din blogg om varför highvalley skatepark ska byggas absolut inte är de enda som vill att den ska byggas, jag tror att det som står här talar för alla stockholms skateare, inlines-åkare och bmx åkare vilket tillsammans blir ett mycket högt antal åkare . bygg parken nu, skut inte upp projektet hela tiden, den kommer att behövas!!!

117. anders marcus - 15 april 2008

det känns onekligen dax med en anläggning för de här sporterna som utan konkurrens ökar och varje år får fler utövare än vilket politiskt ungdomsförbund , men det kanske inte e så intressant att satsa på nått som alla faktiskt har råd med . utan varför inte en till hockyrink med få utövare eller en ridskola till så att de som har pengar får lite till och kan utöva sporter med dalande intresse…

ge oss det vi behöver.

snälla

118. ertigo - 15 april 2008

MB med flera har efterfrågat kommentarer om skateparken i Högdalen från oss på kultur- och idrottsroteln som arbetar med idrottsfrågor. Jag ska försöka redogöra kort för vad som gäller i dagsläget.

Viktigt att säga först är att det verkligen varit intressant att följa kommentarerna här på bloggen. De har varit konstruktiva och bidragit positivt till arbetet. Det är inte alltid lika entusiastiska tongångar i detta arbete ska ni veta, så tack för det!

Flera viktiga frågeställningar har kommit upp, som den om vilka sporter – skateboard, inlines, BMX osv – som ska vara välkomna i anläggningen tex. Många av er tar också upp att skateandet är en sport som går över generationsgränserna, vilket är positivt, och att det till största delen är en spontanaktivitet.

Självklart har ni också gjort tydligt att det finns ett mycket stort engagemang för bättre skateboardanläggningar i Stockholm. Vi hade förvisso den bilden själva sedan ett besök på fryshusets anläggning i höstas, men det var viktigt att det sades igen.

Vad som händer nu är följande:
Idrottsnämnden kommer på sitt möte i maj att besluta om att godkänna förvaltningens redovisning av förstudien/programmet för anläggningen, och sedan överlämna detta till kommunstyrelsen och exploateringsnämnden.

Egentligen skulle dessa beslut ha fattats på idrottsnämnden idag, men ärendet bordlades efter en begäran av miljöpartiet.

Anledningen till att ärendet ska överlämnas till exploateringsnämnden är att denna har ansvar för hela arbetet med Högdalstopparna. Det finns många planer för det arbetet, av vilka skateparken bara är en. Det innebär dock inte att det planeringsarbete som är gjort tillsammans med idrottsnämnden varit förgäves, tvärtom. Nu finns det konkreta planer på vad som kan göras, och hur de skulle se ut. Det som väntar är att planerna för resten av projektet ska bli klara och en sammanvägning av vilka resurser som finns tillgängliga för hela utvecklingsarbetet. Det som också är säkert är att Madeleine och folkpartiet kommer att fortsätta att bevaka frågan i staden och arbeta för att det ska bli en lösning. Vi är fortfarande mycket positiva till hela projektet.

Vänlig hälsning

Erik Jennische
borgarrådssekreterare på kultur- och idrottsroteln i Stockholms stad.

119. sebastian - 15 april 2008

Tänkte bara vinka till med positiva kommentarer.
Det ryktas om en mycket engagerad polis i en liten norrländsk stad, Hudiksvall.
Han predikar och lobbar varjedag för en mötesplats som denna dock i mindre skala. Han har till och med fått ett personligt brev från vår Kung där han uppmuntras till fortsatt arbete med denna sorts av förebyggande arbete. För en gångs skull är inte kriminella aspekter initiativet till projektet utan helt enkelt den fantastiska gemenskapen som bland annat denna kultur skapar. I detta projekt planeras mycket annat än bara skateboardbana. Allt går under orden som ”generation och möten”.

Highvalley skatepark, detta projekt ser ut och vara ett flagskepp för politikernas kreativa ingrepp och för engångsskull lite moderna tankar. Sådant gillar vi! Vore riktigt trevligt och skåda ett och annat Europeiskt mästerskap på denna arena.

Vänliga hälsningar,

Sebastian Hamdouni, en medborgare i Oslo (en annan huvudstad)

120. 40-årig återfallsskatare - 15 april 2008

Måste bara säga att det är synd att det tar så lång tid för Stockholms kommun att komma till skott med en skatepark i Högdalen, om det nu överhuvudtaget någonsin blir av. Om jag som företagare eller familjefar var lika handlingsförlamad skulle jag varken ha kunder eller familj kvar. Det måste gå att göra det här snabbare. Jag förstår inte! Läget är precis likadant som på 70-talet när jag var ung och började skejta. Trettio miljoner kronor är inte mycket pengar heller….motsvarar knappt värdet av en handfull villor.
Sätt lite fart och visa handlingskraft kära politiker så blir jag glad igen!

121. Anton Ekman - 16 april 2008

Den här parken kommer lyfta hela skatescenen i sverige och göra så att utländska proffs och arrangörer får upp ögonen för stockholm och high valley.

122. Ants Neo - 16 april 2008

Här kommer ytterligare ett argument för Highvalley Skatepark.

Jag har läst i dagstidningarna att det ska satsas på multisportarenor både i Solna och Johanneshov där summor på miljarder kronor uppskattas för att kunna säga att Madonna ska kunna komma och spela sin kommeriella skitmusik. På Highvalley Skatepark kommer skatarna Millencollin från Örebro kunna komma över och spela som förband till säg Red Hot Chili Peppers för uppemot 100.000 personer och det utan miljarder av investeringar. Backen och lutande dalen mot betongparken fungerar som en naturlig publikläktare och hela området går att hägna in om det måste tas betalt. Vips så har vi en plats som inte stör och som skulle kunna erbjuda ett ”Hultsfred” eller ”Woodstock” endast 20 min utanför stan, men det heter ”Highvalley” istället. Och visst om någon nu vill betala för att se Madonna spela så går det också att ordna där så biljetterna skulle kunna släppas för en bråkdel av priset, med tanke på plats för fler och billigare anläggning.

SSS rockar!

123. ... - 16 april 2008

Om ni inte vill att vi ska åka runt på gatorna och skata och ”irritera” andra mäniskor bygg den här parken så slipper ni ha koll på oss. fatta ni kommer att spara pengar på att inte ha en massa poliser som säger åt en att inte skata ute på gatorna. Dessutom vore ju det hur grymt som helst om en massa band kom och spela och det stör ju inte heller för det ligger ju en liten bit utanför city. Just nu har vi ju bara fryshuset, rålis och björnsträdgård som ”riktiga parker här i stan medans ute i borlänge har de skaffat fetaste parken och hur många bor det där??? Så vi som bor i huvudstaden åker till borlänge för att skata denna så fatta hur många som kommer att komma till stockholm för att skata denna underbara park! Så snälla, snälla betala bara denna struntsumma så behöver vi aldrig mer talas vid. Dessutom så kan man ju fan vinna mer på bingolotto en de här 30 miljonerna. Vi är liksom över 7500 pers som skatar i fryshuset. Dela de här 30 miljonerna på oss som kommer skata där hela somrarna och alla de ytterliga tusen som kommer från ställen världen över. Sen Sen har vi intäkter som sthlm drar in på konserter, evenemang och dylikt. Ni kommer ju att få tillbaka alla pengar ni lägger ut och vi är ju Sveriges huvudstad vi måste ju ha den bästa parken!

Gå och bygg nu!

124. Tomas Holmen - 17 april 2008

Låt bara inte SSS ha med skatparken att göra så kommer det gå utmärkt. SSS kan inte hålla ihop skateboardåkarna.

125. Robin - 17 april 2008

När man ser bilder och kartor över olika stora internationella tävlingar brukar de i överkanten sluta någonstans i halva skåne. I den världen finns alltså inte Stockholm med över huvud taget. För att kunna bli en världsstad behövs en rejäl skatepark. Nu har vi chansen att få en helt unik och förmodligen en av världens bästa. Missa inte chansen att verkligen göra Stockholm till en världsstad.

126. yan caffa - 17 april 2008

hej jag ar en fransk man fran Marseille min fru ar svensk jag bor i bandhagen and i will (sorry ) write in english .
Fabulous idea , for Sweden for Stockholm ! When Marseille decide in 1990 to do one that propulse my home town on the front page of the world not only skaters but rollers , bmx freestylers gamers (tony hawk sonyplaystation ) surfers etc … its missing some pengar let s get sponsorised i have contacts with the boss of one of the biggest surf companies , anyway let me know if in this project you need my competence .
bestregards
YANN CAFFA
drift/vaktmastare i street hornstull
0735044709 / yann@zoor.se

127. Magnus - 17 april 2008

Var i Avesta idag………16.10 cirka 40 åkare i ålder mellan
11-40 år helt fantastiskt att alla kan samsas och umgås
på samma yta, ett besök när solen skiner rekomenderas
PTR forever
Magnus Grytnäs Gräv

128. Magnus - 17 april 2008

Madde wtf a comment at least????

129. Mike Bike - 17 april 2008

Hallå !

Efter egenb erfarenhet av över 20 års bmx åkning och massor av besök på diverse betongparker. Så är det bevisligen inte så att bmx förstör mer än någon annan. Om man kollar runt på t ex Linköpings betongpark upptäcker man fort att det värsta slitaget är nedanför de två trappor som finns. Det är helt klart det två ställen som vi bmx.are åker minst på och där finns massor med små hål i betongen. mestadels kommer dessa från missade skatetrick. I Alingsås betongpark har vi en liknade och tydlig effekt. Det är denaför en av banksen. Där finns en lite skarv mellan gjutningarna och där har det uppstått slitage. Det är små hårda hjul som slår upp flisor. För det är ju högst osannolikt att bmx:are skulle träffa denna lilla skarv med sina pegs eller pedaler. Det känns tråkigt att vi bmx:are har fått skulden för slitaget som blir. Enligt min uppfattning så sliter alla som åker. Men det är relativt lätt att laga betong. Kolla bara på den över 15 år gamla snakerunnen i Falkenberg. Den är sprucken på flera ställen. Men lokala åkare har fixat den vid massor av tillfällen och den är helt åkbar än idag.

Vi bmx:are har oxå en del nya sakar att berätta som är till allals förtjänst. Det kommer nu peggar, pedaler och styrpluggar i plast. Dessa är väldigt snälla mot alla material. Så jag tror knappast att det kommer bli något slitage att prata om från oss bmx:are.
Men kom ihåg att man inte ska påstå något man inte kan styrka med egen erfarenhet eller bevis.

Stay true ! Mikael

130. "Baronen" - 18 april 2008

Om inte denna skatepark byggs så är det troligt att vi i Stockholm kommer att få se samma utveckling som i många andra städer ute i världen där det blir allt vanligare att det byggs ”outlaw”-parker på undanskymda ställen.
Betong har blivit så pass billigt och lätthanterligt att även den gladaste amatör kan bygga riktigt bra och åkbara ytor bara viljan finns.
Visst rivs dessa så småningom av de lokala myndighterena, men en ny outlaw-park dyker upp lika fort någon annanstans.
För de städer som väljer att inte tillgodose de lokala åkarnas intressen uppstår då en situation liknande den där det inte finns lagliga väggar för grafitti; det görs ändå.
För det är ett som är säkert, skateboardåkare ger aldrig upp utan tar saken i egna händer.
Eftersom vi inte fått något större gehör från makthavarnas under de senaste trettio åren så är vi s.a.s. vana att ordna allt själva.
Så även denna gång antar jag.

131. Michel Ahlin Wigardt - 18 april 2008

Hej!
Hur kan ni lägga flera mijarder på en ”mellan-stor arena” när 30 miljoner kronor (kostnaden av verkligställandet av Haussers ritning) som kommer glädja över 4000 personer (Fryshusets skateparks medlemmar) mer än 8 månader m året? 155miljoner saknar ägare hos staten?

132. Johan Sandström - 18 april 2008

Kika på det här Madde,
Till och med Kommunistkina har lyckats förstå att skateparker är nödvändiga för att lugna massorna.

http://www.smpskatepark.com/

Vi ligger efter nu 😉

133. Lars - 20 april 2008

Nu får ni öka takten i stadshuset. Nu börjar Malmö bygga sin andra betongpark. Världsstaden Stockholm ligger efter rejält.

Kika här: http://www.skanskan.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080319/NYHETER/33896451

134. Oldskater - 21 april 2008

När är det dags för Stockholm?

Malmö
Alingsås
Linköping
Avesta
dessa 4 har existerat ett tag nu…

Göteborg börjar bygga snart..
Gävle börjar en plaza byggas snart och en större park på gång.

Malmö ska bygga sin andra betongpark snart.

Norrköping, Falkenberg, Trollhättan och Ängelholm har design klar och ska byggas…

Hudiksvall, Jönköping, Falun, Västerås, Umeå, Skellefteå har långt framskridna planer på betongpark.

Och ett flertal andra städer där det ryktas mer löst om betongpark…

När är det dags för Stockholm som trots allt är Sveriges huvudstad och kan stoltsera med fler skatare än typ alla de andra städerna?

135. Johan Sandström - 22 april 2008

Problem med finansieringen lär det ju knappast vara utifrån den här artikeln.

1.3 miljarder i överskott bör ju ge utrymme för en slant till oss skatare ;-).

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1101207.svd

136. Johan Sandström - 29 april 2008

Sånt här engagemang hittar man ute på nätet från i små samhällen men inte i världsstaden stockholm, Varför madeleine ?

Jag jobbar i Fältgruppen i Svedala och är intresserad av att hjälpa till med att bilda en skateförening. Det vore kul att få ihop en grupp och kunna arrangera lite resor och andra happenings. Dessutom finns det möjligheter att kunna påverka politiker och beslutsfattare till att bygga en ”riktig” skatepark i betong om viljan finns.
Alla skejtare i Svedala kommun som är intresserade är välkomna att höra av sig till mig så kan vi tillsammans bygga en bra framtid för skateboard i kommunen.
andreas.flygare@svedala.se

Här i Stockholm har vi ju flest skatare. Snälla, bolla inte ärendet vidare till idrottsförvaltningen eller exploateringskontoret för vidare ”utredning”. Det Aperto jobbat fram tillsammans med hauser och Stockholm sub surfers är ett klart underlag för beslut att bygga eller inte. Det behövs inga fler utredningar. Det enda ni behöver besluta i nästa möte är att stämpla det som Förfrågningsunderlag samt skicka ut det för upphandling. Om inte det sker kommer handlingarna valsa runt i ytterligare 2-3 år innan ens beslut tas om byggnation och sedan 2 år för att bygga det hela = 2013, vilket gör att världsstaden stockholm kommer vara enda staden i sverige som fortfarande inte har en skatepark och det trots att vi har sveriges första skategymnasium och två världsmästare i skateboard.

Lägg i en växel nu och ta ett beslut som ni inte behöver skämmas för i framtiden. Morgondagens väljare har sina ögon på er kompetens.

137. Ulf Andersson - 30 april 2008

Läste på ett annat forum att ärendet flyttats till idrottsförvaltnigen. Varför all denna tveksamhet. Det är ingen stor peng när det gäller barn och vuxnas hälsa. Det är ju en fysisk aktivitet vi pratar om. I en värld där fler och fler tillbringar massa tid stillasittandes framför datorn eller annan media. Så måste alla former av fysisk aktiviet stöttas. Skateboard är dessutom ganska unik då den ofta utövas av unga och gamla tillsammans. Vid senaste evenemanget i Stockholm så var deltagarna i samma tävling mellan 10-44 år , och det var en 13 åring som vann. Hur ofta händet det.
Bygg Highwalley nu.
/ Uffe

138. Stefan Kits - 1 maj 2008

Låt oss få detta!!! För ungarnas skull…

139. Ants Neo - 2 maj 2008

En till artikel om Highvalley Skatepark i Europas största skateboard-media,
http://www.tackyworld.com/skateboard/article/?id=100168

Fler artiklar om projektet kan läsas på vår blogg,
httå://www.highvalley.se

140. Johan Sandström - 3 maj 2008

Nu invigde Helsingborg sin innomhushall på 1100 kvadratmeter, bara 400 mindre än fryshuset.
Läs här: http://www.helsingborg.se/templates/StandardPage.aspx?id=41019&epslanguage=SV

Bygg Highvalley NU innan också Helsingborg hinner bygga en större utomhuspark också 😉

141. OSKAR SCHÖLANDER - 3 maj 2008

Hej!

Vart fan ska jag skatea när ni fyller Observatorielunden med massa jävla vatten?????

BYG HIGHVALLEY NU!

142. Hans Koraeus - 4 maj 2008

VM i slalom skateboarding 1-3 augusti i Göteborg. Ny jätte skatepark i city klar till hösten. Malmö planerar en 2:a stor skatepark. Pinsamt för Stockholm. Vad är det som bromsar upp saker och ting här. Stockholm som huvudstad ska ju gå i första ledet för att se framåt och vara först med sådant här. Vi ligger årtal efter. Stockholm har helt klart tappat fart känns det som. Malmö och Göteborg går framåt. Tycker vi ska byta huvudstad till de som verkligen gör skäl av namnet.

Ta tag i detta nu. Det finns inget att vara rädd för. Pengar finns. Sluta upp med rävspelet om var pengarna ska tas ifrån. Finns det ingen stark politiker som kan sätta stopp för denna utdragna historia som kostar oss miljoner i skattepengar för ingenting.

143. David Östlund - 4 maj 2008

Stockholm needs this skate park.
/David

144. Peter Gibson - 4 maj 2008

Hela den här frågan om skateboardparken är otroligt illa hanterad av staden och dess företrädare. Alla fördommar (läs politiker förakt) som finns om plitiker har bekräftats.
Ett projekt som den ”andra sidan” vart med och tagit fram kan man inte bara ta över. Då ska ni flytta runt frågan ”internt” och på så sätt dra ut på det lite till. En lite utredning på det så kanske ni kan krångla Er ur det hela utan att behöva stå för något.
Ta ett beslut om att bygga snarast eller ge oss skatare en vettig motivering till varför vi inte kan få en skatepark.

145. Tomas Å - 4 maj 2008

Bygg parken! Vad menas med kampanjen om ett Stockholm i världsklass om vi inte ens kan lägga ner ”futtiga” 30 mille på en park i värdsklass?

146. Henrik Jonsson - 4 maj 2008

Skriv på så att vi kan stoppa ner spaden i jorden och skapa en herrejössespark i Stockholm!

147. anton olsson - 5 maj 2008

det skulle vara kul om det var nån skate park som var nära mig jag som bor i farsta

!! hoppas att det blir nåt av highvalley!!

148. Putte B - 5 maj 2008

Helt otroligt att det ska vara så svårt att fatta ett positivt beslut om en sak som berör så många. 30 miljoner kronor är ingenting jämfört med nyttan investeringen skulle ge. En skatepark i betong som skulle locka inte bara besökare till Stockholm utan skulle dessutom göra att flera skateboardåkare skulle aktivera sig.

Jag orkar inte ens ta fram jämförelser med hur mycket pengar som läggs ner på andra aktiviteter med betydligt färre användare men det skulle definitivt vara trist läsning. Sluta dra frågan i långbänk och säg ja istället så har vi en betongpark i världsklass inom en snar framtid.

Säg ja till Highvalley Skatepark nu!

149. Mark Evans - 6 maj 2008

Stockholm needs a demanding concrete skatepark to satisfy the upcoming skateboarders who need challenging terrain. Us ”old dogs” — skaters from the sport’s earlier days, and adults willing to try skateboarding for the first time — could do with some vert to keep us in trim. :o)Skateboarding is a very healthy passtime!

/Mark — 50 år ung.

150. anton olsson - 6 maj 2008

alla kommer vara tacksama om det blir nån park

151. Tom - 8 maj 2008

Stockholm is one of the hardest cities to skateboard in in the whole of Europe. Skateboarding is here to stay forever, and is growing stronger all the time. There is huge money in skateboarding, large corporate investment from other worldwide sporting goods brands (like it or not). The fact that there is only ONE skatepark in the whole of Swedens capital city is a joke. And the skatepark that is there is grant/school funded (Fryshuset). So in other words it is not entirely for the publics use. Its small, overcrowded, not updated/reconstructed very often. Also it is only open for half of the day and tends to close early on holiday periods (just when we get time off to go skate). But Fryshuset is an only alternative for most skateboarders during the harsh winter months Sweden brings. So the argument for an alternative skateboard facility is undeniable. But at the same time, why is such a brilliant facility being proposed in a city with the climate it has, without adequate protection from natures elements in the winter months. Isnt the real argument, for an indoor larger facilty (fryshuset is far too small to accomodate Stockholms skaters), because the need for a new facility is undeniable. But why build something that can only be used from April-October? WE NEED THIS SKATEPARK! BUT WE NEED A ROOF! why make a park ”swedens largest” if the quality is affected. Stockholm needs a quality park with a roof. END OF>

152. Jeppe - 9 maj 2008

Hello!!

Klart att SVERIGES huvudstad ska ha en skatepark som dom kan vara stolta över… tänk er vad mycket ungdomar som man räddar från annat skit bara genom att låta dom hålla på med vad dom älskar… Hoppas verkligen på rätt beslut!!

153. OSKAR SCHÖLANDER - 10 maj 2008

VI BEHÖVER DEN HÄR SKATEPARKEN!!!

Det finns ju städer där det inte ens bor en 1/10 av vad som bor i Stockholm, och dom har fan en ordentlig skatepark!

154. Mats Gr - 10 maj 2008

Nu är det dags att bygga!
Jävvlar vad jag ser fram emot att åka i Högdalen!
Åker till lilla Avesta och åker i deras fantastiska betongpark så länge.

155. Mark Lohmann - 10 maj 2008

OM ni inte bygger Highvalley, så kan ni ju lägga de sparade miljonerna på en utökning av Maria Pol istället. Där hamnar ju ofta ungdomar som inte har något meningsfullt att fylla livet med…Prevention är alltid billigare än att betala priset för utebliven sådan. Det kanske blir ett minus fritidsförvaltningens budget nu, men det blir nog ett större plus i socialförvaltningens senare. Försök att tänka lite mer långsiktigt än en mandatperiod. Vi glömmer inte vem som gör vad.

156. Anna O - 10 maj 2008

För oss alla tjejer som åker skateboard är bygget av Högdalen självklart!

157. axel lindquist - 10 maj 2008

hej Madelen, som du kanske har förstott nu så är skate senen i sthlm väldigt stor och många är interiserade av såkalad sporten. men för att det ska jynnas så måste ju vi få någonstanns att skata, särskilt någon stans sentralt för att nu blir det mycket pänlande ut mot kista å väster torp och i värsta fall västerås en onsdag kväll. Och jag tycker inte det känns rätt att man moste få släppa i väg sitt 12åriga barn så långt. senn e det ju pinsammt att sthlm inte har någon riktig skate park för o m man kollar i sverge så har Alingsås,Avestaoch fallun (snart)RIKTIGA parker,senn e det en fråga om pengar alla kanske inte har råd att åka ner till Malmö varge sommar till stora event där och skulle det här gå ienom så kommer thlm bli mycket mer internationelt innom skate kullten. HA DET BRA FRÅN EN (SNART) GLA.

158. Björn Gevert - 10 maj 2008

Ett problem man ofta stöter på när det handlar om politiker som ska ta beslut om satsning på en anläggning inom en sport beror på vilken anknytning politikerna har. Om politikerna är yngre (60-talister tex) vilket är ovanligt, så kan de ha åkt skateboard själva, och har då ett intresse av sporten. Då de flesta politiker är äldre, 40- och 50-talister, har de ingen anknytning till skateboard, utan satsar då hellre pengarna på sporter de känner till, som tex fotboll och ishockey. Kan nämna att i Los Angeles finns det över 120 skateboardparker, men där är sporten etablerad och känd eftersom den kommer därifrån. Där är istället ont om fotbollsplaner. Men om nu inte politikerna läser dessa inlägg och får sig en tankeställare, så kanske det är kört tills om 10 år när det kommer in yngre politiker?

159. Carl - 10 maj 2008

länge leve en skatepark i högdalen! skulle vara optimalt. Och skatesverige skulle vara evigt tacksamma

160. arvid - 10 maj 2008

jag tycker att ni ska byga parken för att många skate ställen tasbort eller skate stopas och staten byger iget nytt.

161. Lord - 10 maj 2008

Stockholm är en världsstad. En världstad behöver en riktig skatepark, om vi inte vill skämmas ute i stora världen.

162. Marc - 10 maj 2008

Stockholm is one of the most amazing cities i have ever visited, give Stockholm the skatepark it deserves!

163. Christoffer - 10 maj 2008

Sveriges huvudstad där skateboarden förmodlgen är som stört borde ju självklart få en egen betongpark! Vi har kanppt några parker att åka i i dagens läge och det finns minst 8-10 tusen st skatare i Stockholm!

164. Jens Larsson - 10 maj 2008

Alla mina åsikter i ärendet finns fint representerade i tidigare inlägg (väldigt många noterar jag, något som i sig borde säga beslutsfattarna en del..). 🙂
Ju mer jag tänker efter desto mer inser jag hur styvmoderligt behandlade aktiviteter som skateboard, bmx, inlines, .. är av våra styrande. Sorgligt på många sätt. Knappast några andra sporter når så många av de man så ofta säger sig VILJA nå, samtidigt som det finns en engagerad klick äldre aktiva som ser till att bredden och förebilderna finns.
Moppade förbi Råsunda en kväll här, i samband med ett derby. Sällan har perspektivet varit klarare för mig. Kostar kanske ett sånt derby (Den enorma polisinsatsen, fyllan, skadegörelsen, misshandeln, vårdinsatsen.. förutom att man knappast byggt och betalat arenan själva.) mer än vad det skulle kosta att bygga bort hela bristen på anläggningar för den STORA gruppen skateboardåkande, bmx:ande, inline:ande ungdomar vi har? Nån som vågar räkna på det? 😉

165. Tore Landén - 10 maj 2008

Skateboard är galet roligt och det skulle bli ännu roligare med en skatepark, något som nordbor norr om malmö är förskonade mot.

166. Jens Larsson - 10 maj 2008

Bläddra igenom sajten här och får bilden rätt klar för mig med en gång.
Det finns visst rätt mycket pengar att spendera ändå. ..på sådant där beslutsfattarna själva kan tänkas vara aktiva och ha intressen på ett eller annat sätt. Bara inom kultur- och idrottsområdet summerar vi en hel del kronor till fotboll (och ishockey) framförallt, men också till teater, kulturvisioner, en fin båt man sova på, stiliga storarenor, ..etc Börjar man sen fundera utanför det området, på hur mkt exempelvis rätten att köra bil (bra) får kosta oss, så blir det nästan FÖR tydligt.
Synd att antalet personer i beslutsfattande positioner som åker skateboard förmodligen är rätt nära noll..

Inte så underligt kanske om känslan bland unga lätt blir ”dom lyssnar inte på oss” och ”dom bryr sig inte om vad VI vill”.

167. Christian Schjött-Quist - 10 maj 2008

Do it!

168. valier - 10 maj 2008

Läste i tidningen häromdagen om hur Malmö blivit hett och attraktivt genom bl a satsningen på Stapelbäddsparken, som ligger centralt och ger Malmö en modern framtoning.
Den används som exempel på sådant som sätter Malmö på kartan.
Nog måste vi kunna närma oss detta även i Stockholm?
Allvarligt, vem utom fotbollslag kommer till Stockholm för att vi har så fina konstgräsplaner?
Tänk er Högdalen som en kuperad Central Park. Kan bli hur bra som helst!

169. Andreas Borg - 10 maj 2008

Hej Madeleine!
Det här är ett viktigt beslut som absolut inte får hamna på hyllan. Vi skateboardåkare lever genom vår sport så gott det går här i Stockholm. Många klagar på att vi kör på gator och att vi är en trafikfara. Det är just därför vi behöver den här skateparken, för att lyckas tvätta bort vårt dåliga ryckte och visa resten av Stockholmarna att det vi gör är en sport och en mycket rolig sport. Medans det finns tusentals fotbollsplaner, innebandyplaner, hockeyrinkar m.m så finns det bara ett fåtal bra skateparker här i Stockholm för de som vill åka seriöst. Just nu finns det ingen chans att komma upp på pro nivå om man inte lyckas få spons och flytta utomlands.

170. thomas högman - 10 maj 2008

BYGG!

171. C L - 10 maj 2008

Varför allt krångel? Bygg parken nu istället.

172. Oscar - 10 maj 2008

Hur många fotbollsplaner finns det i stockholm?
Hur många fotbollsspelare?
Hur många skateparker finns det i stockholm?
Hur många skateare finns det i stockholm?
Tänk efter! det finns knappt en enda bra park i Stockholm. Visa att vi är huvudstaden!
Bygg en skatepark!

173. Ingrid Esser - 10 maj 2008

Hoppas parken blir byggd!
Skulle sätta Högdalen på kartan som mesta utflyktsmålet i många lägen och läger.
/ingrid

174. jesper - 10 maj 2008

Kom igen nu higvalley är ju en dröm som blir sann för en miljon svenskar!

175. Jeppa - 10 maj 2008

Hoppas min lille son om några år kan köra i parken som jag alltid drömt om…

Bygg nu!

/Jeppa

176. pontus - 10 maj 2008

sthlm måste ju ha en stor och fin skatepark!!

177. AkselXX - 11 maj 2008

Det är dax att Stockholm får en bra utomhus park! Galet mycke ungdomar kommer bli väldit glada och även de äldre skatearna. Själv så skulle ja spendera varje ledigdag där!

178. Simon Philipson - 11 maj 2008

En skatepark i Stockholm vore underbart roligt att ha, men jag tycker nog att det viktigaste med parken, om den nu kommer att byggas, är att det visar att staten erkänner andra sporter som egentliga sporter. att inte se på skateandet som något busstreck som ungdomar håller på med utan istället en riktig aktivitet. Jag tror även att det kan öppna sinnena för alternativa sporter, för om fotboll (som ex) fortfarande är stort så är det en sport som gått lite ur gängorna. I dagens samhälle växer extremsporter och urbansporter allt mer, och det känns dumt att vara konservativa bara när det handlar om satsningar på sporter.

179. sandra costa - 11 maj 2008

Hej.

Det är jätteviktigt att det finns platser för stockholms skejtare att utvecklas och mötas, utöva sin aktivitet. Tusentals, barn, ungdomar och vuxna i Stockholm hittar ett sammanhang i skejtvärlden, en tillhörighet och gemenskap. Alla vet att sådana kvaliteter är fundamentala för att en befolkning ska må bra och att samhället ska präglas av god stämning. Jag hoppas att parken blir av – det skulle glädja många och Stockholm skulle växa i mångas ögon! Och chansen att vår stad ska ses som en världsstad ökar.

Vänligen, Sandra Costa

180. måns borg - 11 maj 2008

vi måste ha skateparken för att det finns inte många bra skate ställen att vara på

181. nilla - 11 maj 2008

för att vara huvudstad har stockholm dåligt med skateställen. vi behöver skateparken!

182. No Complys - 11 maj 2008

Hej, Vi är ett band från stockholm som jätte gärna skulle hjälpa till och spela musik på eran park. Alla vi i bandet skejtar och tycker det är helt underbart att det äntligen kommer en park i värdsklass i Stockholm. Vi spelar skatepunk/punk rock, och vi längtar efter att få skejta i eran park..:D

/No Complys

183. Alexandra Esser - 11 maj 2008

Detta är verkligen ett extra nödvändigt roligt livsviktigt lyckoframkallande hälsofrämjande seriöst fantastiskt o underbart projekt som måste bli verklighet på denna bästa av alla platser!!!!!!!
Denna möjlighet får vi helt enkelt inte missa!!!!!
Det som är så lätt att göra, mycket lättare än du någonsin tror, och instant lycka ger måste ha en professionell yta, lekplats och samlingspunkt för alla som vill leva till den dagen vi dör.

184. sanna frost - 12 maj 2008

Här finns en högst ovanlig möjlighet att förnya och utveckla en bit mark på ett mycket positivt vis för hela Stockholmsområdet. Den oro som finns runt att färre ungdomar idrottar tyder på en gammal syn på idrott. Att ungdomar inte alltid vill spela fotboll eller ishockey enligt de gamla mönster som sprungit ur idrottsrörelsen (som har sin grund i mitten av 1900-talet) betyder inte att de inte sportar. Det talas ofta om mångfald men i idrotts/fritidssatsningar råder enfald. Utveckla Högdalens industriområde på ett positivt vis till medborgarnas gagn och den stora grupp som ägnar sig åt att skejta! .sanna

185. Michel Ahlin Wigardt - 12 maj 2008

Hej! för det första tycker jag att det är löjligt att avesta och malmö får stora välplanerade skateparker och stockholm får björnsträdgård som skönhetsrådet totalförstörde.

För det andra så får ni inte glömma att det här är en yta som kommer glädja 4000 personer (antalet medlemmar som fryshusets skatepark)10 månader om året. Antalet 4000 är självklart inte alla i Stockholm som skatar efterssom det finns väldigt många om inte har råd att betala inträde på fryshuset och väljer då att lägga sin skate på hylla för sässongen.
för det tredje: Nu när vi/ni har fått hjälp av riktiga skateparkr-designers och så vidare så finns det en garanti för att det kommer bli en kul yta som skatare kommer att ha riktigt kul i. Till skilldnad mot vad ni gjort i rålis och björnsträdgård. Gör något riktigt och vettigt nu! hjälp oss skatare och alla blivande svenska skatare!
Om denna park byggs så kommer det komma en hel del skate-turister så att det klirrar lite i stads-kassan.

186. Erika Lindberg - 12 maj 2008

Planerna pa skateparken i högdalstopparna later fantastiskt bra! Jag hoppas verkligen att projektet blir genomfört! Mvh Erika Lindberg

187. anders ådén - 12 maj 2008

Skitkul att det finns planer på att genomföra detta! stockholm behöver en ordentlig skatepark som är ordentligt ritad och genomförd.

188. Peeter Mets - 12 maj 2008

En fördubbling av antalet åkare jämfört med 2007 och inget talar för att intresset kommer at minska de närmsta åren. Vilket betyder att man måste erbjuda bra åkytor till allt fler så detta är ett steg i rätt riktning för att samla bädåkare till bra ytor.

189. Calle Eriksson - 12 maj 2008

Skatarna är framtidens ledare och förebilder, på samma sätt som snowboardåkarna som syntes på 80 och 90 talet idag står för en enorm kreativitet och tillför sammhället en hel del på olika sätt.

Dom som skatar är dom som har outömmliga mängder energi, låt dom lägga det på något konstruktivt och kreativt istället för något destruktivt!

190. Kristoffer Hansson - 12 maj 2008

För mig är detta en ”no-brainer” för Stockholms stad. Man måste kunna se bortom den organiserade idrottens ramar och verkligen inse hur många ungdomar skateboard aktiverar genom spontan motion.

I relation till fotbollsplaner, ishockey hallar, simhallar så är inte en one-off kostnad på 30 miljoner så mycket som det låter. Underhållet är minimalt och möjligheten att aktivera detta kommersiellt är maximalt.

Med riktiga skateparker i Linköping, Malmö, Göteborg etc måste även Sveriges huvudstad kunna visa framfötterna (om än lite sent…)

Börja gräva…

191. Kristoffer Hansson - 12 maj 2008

What, jag gjorde ingen smiley… påhitt!!?

192. Hank - 12 maj 2008

Efter att ha läst alla understående inlägg finns inget mer att tillägga. Att Sveriges huvudstad fortfarande inte tagit skateboard på allvar är pinsamt! Titta bara på vad förvandlingen från soptipp till betongparadis gjorde i malmö när Stapelbäddsparken byggdes!! Bygg parken NU och inte om 20 år. / Hankaloo

193. O.G - 12 maj 2008

Klart att sweas huvudstad måste få denna betongpark!!!

194. Adil Dyani - 12 maj 2008

Skatebarding har før lenge sedan bevisat at det ær hær før att bli,en sport med økning som ær enorm. Så att ignorera detta kan inte vara møjligt nær veksten ær så stor.

195. Tony Jansson - 12 maj 2008

Fan jag har åkt bräda i snart 30 år. Kämpat för att få ställen att skejta på, byggt ramper för egna pengar, slitit ihop polare för att få till något. Vi har lyckats flera ggr, men aldrig haft det där riktigt, riktiga. Idag ska inte kidsen behöva slita som vi fick göra. För det vi kämpat så jävl….. mycket för ska väl fan ge resultat någon gång.

KOM IGEN NU

196. Janne Harrysson - 12 maj 2008

Min son förstår inte varför stockholm som är en huvudstad där det bor ca 2 miljoner människor inte har en riktig skatepark medan många städer i sverige har det och jag har ingen bra förklaring till honom,ni får förklara för honom varför.

Min son och hans kompisar åker ofta till Malmö och Avesta bara för att få skata och dom är så trötta på att pendla fram och tillbaka,det kostar oss dyrt att åka tåg och/eller bil och övernatta på vandrarhem och hotell.

Många som jag träffar i Malmö och Avesta skrattade åt oss att Stockholm som är en stor stad inte har en skatepark,riktigt dåligt faktiskt.
Byggtiden är mellan april till oktober så det tar två år att bli färdigt.

Vi ligger mycket efter,det är bråttom att bygga nu.
Tveka inte den här gången.
Bygg nu!

197. Robin Thorman - 12 maj 2008

För tusan, ge Stockholm en respektabel Skate-park. Oroväkande och löjligt att den inte redan finns!

Kom igen Herr & Fru Politiker!
/Robin

198. Johan Sandström - 12 maj 2008

Hej igen Erik,
Men ni kan väl komma med åtminstone ett inlägg efter 195 inlägg och säga att det är fantastiskt att denna entusiasm för Highvallet finns. Att bara vara tysta är väldigt frustrerande för samtliga skatare här i stan. Ni har varit väldigt tysta mest hela tiden om projektet, vilket känns väldigt märkligt.
Af Chapman som kostat 100 miljoner att fixa till har fått 2 inlägg (varav ena från mig som inbiten seglare).
Med den utdelningen borde ni lägga betydligt mer än 30 miljoner på skateboard.

Som det verkar nu skyfflas hela ärendet till idrittsförvaltningen och exploateringskontoret där det får vandra runt tills det hamnar i arkivet.
Varken Malmö eller Göteborgs handlingar var bättre än det som Aperto åstadkommit så det här med ”vidare utredning” är ju bara ett sätt att säga att ni inte är intresserade.

Det hade ju också varit trevligt om ni hade hållit det hela som ett öppet möte i stadshuset den 13 maj så att vi kunnat få höra era resonemang. Highvalley började som ett medborgarsamverkansprojekt ute i Högdalen för att minska politikerföraktet och ge oss innevånare möjlighet och en chans att skapa något som myndigheterna inte lyckats med själva. Ni borde inte förringa den här chansen utan för en gångs skull lyssna på alla oss utanför stadshusets tjocka väggar.

Näe, stämpla handlingarna förfrågningsunderlag och skicka ut det på räkning så att parken börjar byggas så snart som möjligt, gärna med start för markarbetena till hösten. Pengar är ju inte det som saknas så det kan ni inte skylla på i den högkonjunktur som Stockholm/Svergie varit inne i så länge.

Kan inte dom blå högerhänta och dom röda vänsterhänta snickarna för en gångs skull slå i spiken och göra något bra istället för att skylla på varandra !!!!!!

ha´t bäst tills dess, vi syns på invigningen ;-).

Johan

199. Caroline - 12 maj 2008

Ge oss en ny fräsh skateboardpark. För dom som åker och för dom som tänker börja. Vart ska jag annars börja?
Tack.

200. Andreas - 12 maj 2008

Snälla..

201. Peter A - 12 maj 2008

Håller med, make it happen! Det behövs en ordentlig park att åka till, NU!

202. Carl Hakim Achri - 13 maj 2008

Det behövs naturliga mötesplatser för ungdomar där det är lätt för dem att ha roligt och lätt för andra att hålla dem under uppsikt.

Och om man vill samla ungdomar kring något så måste man göra det på deras villkor. Annars gör de det själva någon annanstans, en byggarbetsplats, ett parkeringshus, en dunge, en park, ett torg, en källare, vitan, plattan, bågen…

Eller Parken med stort P. Skateparken Highwalley Park. Inte bara betongbågar och räcken utan kanske även ett ungdomscafé med någon sorts föräldraverksamhet?

Och allvarligt, det här är stockholm vi talar om inte Ö-vik eller Ås. Ishockey-rinkar och isbanor finns överallt men skateparker är det ont om fast intressemässigt är det tvärtom.
Föråldrat…

Mvh Hakim

203. Vallentuna Robban - 13 maj 2008

Nu är det snart 10 år i rad som förslagen om skatepark här i Vallentuna får bakslag. Jag är less på att åka bräda nere i ett dammigt garage under komunhuset bara för att det inte finns något bättre ställe att åka på. Bygg en ordentlig park nu! Vill inte att nästa generation skejtare ska behöva vistas i samma gammla garage som oss. Det är en stor skamm för Stockholm. Det är en dyr sport, men tänk på möjligheterna och alla som ställer upp!

204. Putte B - 13 maj 2008

Jag måste säga att det är ganska komiskt att Stockholms stad har en skateboardåkare på sin årsredovisning för 2006. Jag kunde tyvärr inte hitta den för 2007.

Klicka för att komma åt arsredovisning06.pdf

205. ertigo - 13 maj 2008

Idag har idrottsnämnden haft möte och diskuterat ärendet om skateparken. Madeleine Sjöstedt skriver om hur arbetet går vidare här:

https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2008/05/13/arbetet-med-skateparken-i-hogdalen-gar-vidare/

Erik Jennische
kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus

206. Vasastan - 14 maj 2008

Haha, mycket roligt med lilla skejtaren på årsredovisningen.

Han kommer ju att bli besviken när han växer upp och fattar att han bara var ett kuttersmycke.
När han inte längre nöjer sig med att åka på sin Enskedegata, utan vill ha mer utmaning.
Då möter vi honom med en arg sprejburk i tunnelbanan. Det är ju trevligare.
Han kan ju alltid tagga en konstgräsplan.

207. Andreas - 14 maj 2008

Nu när alla småstäder (malmö, göteborg, avesta, trollhättan linköping, osv) kommer få parker så är det bra patetiskt att Stockholm inte redan har den fetast parken i Sverige.

Visa att vi är Hufvudstad!

208. "Baronen" - 14 maj 2008

Gå gärna hit;
https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2008/05/13/arbetet-med-skateparken-i-hogdalen-gar-vidare/
för att kommentera vidare om denna utdragna process…

209. widow skateboards - 15 maj 2008

Följ strömmen och stötta minoritetidrotten, i hela Sverige byggs ”spontan-idrottsplatser” som aldrig förr, skulle inte Stockholm som Sveriges huvudstad leda det tåget..?

210. agata - 16 maj 2008

Det skulle vara riktigt roligt med en skatepark i stockholm! Vad ska kidsen göra på dagarna? Det bringar till gemenskap, får unga röra på sig samtidigt som det är en rolig och utmanande aktivitet!

Med vänlig hälsning
Agata Navborg

211. Mattias - 25 maj 2008

Ni borde åka och titta på hur aktivt skateparken används i Avesta. Ni kommer inte att göra något som ingen använder!

212. Cave - 28 maj 2008

Här kan ni följa bygget av betongparken i Göteborg. htt://blogg.actionpark.se

Och hoppas att vi här i Göteborg snart kan följa bygget av Highwalley parken.

213. Jonas - 20 juni 2008

Hej kära kommunansvarige jag tycker att det är synd och skam att snart varenda håla i Sverige har en betongpark. Det byggs överallt men i Stockholm, den kungliga huvudstaden, har vi nästan ingenting. Med tanke på staden storlek och antalet skejtare är det helt och hållet nödvändigt med en betongpark. Rädda oss från det faktum att dom har en bättre skejtscen i Avesta än i Stockholm. Tack på för hand/ Jonas
Ps: Jag unnar Avesta sin park, är bara avundsjuk. Ds

214. Stina Rosén, Malmö - 25 juni 2008

Vi är några äldre ”tjejer” som skatar i Malmö och vi är inte så vassa än. Ibland skulle det vara skönt att ha Stapelbädden för sig själv när man skatar runt på darriga Bambiben men DET GÅR INTE för där är ALLTID folk! Vi skatar iband redan vid 7-tiden på morgonen för att slippa trängseln men inte ens då är vi själva. Vilken tid på dygnet man än väljer att åka till Stapebädden är det MINST 15 pers där och åker. Bara så ni vet. Underlag finns det och som flera andra skriver, alla kön, åldrar och samhällsklasser finns representerade.
Bygg parken.

215. Tomas Wikström - 11 september 2009

Ja, Intressant att läsa att förvaltningens utredning var klar redan 2008. Men efter dagens möte 11 september 2009 verkar det som att man inte har gjort nån riktig utredning av den utlovade skatearenan vid högdalstopparna, för de ”extra” kostnaderna för att bygga infrastruktur mm vid topparna verkar inte vara klargjorda…

Jag skall försöka att inte gnälla mer, men allvarligt talat så är det upp till bevis att Stockholm skall vara bäst på EVENEMANG i Norden. För i triangeln blir det inga evenamang alls av den kalibern som var tänkt.

Enorma missade intäkter för staden och arbetställfällen som går förlorade.

Malmö betalade 18 miljoner för sin anläggning. Den betalade sig tillbaka på bara 1 år (!!!!) med tanke på alla evenemang och besökare som man kunnat ta emot dit. Highvalley skulle bli nordens och Europas kronjuvel. Nu gäller det att ni fattar ett beslut som möjliggör de evenemang som var hela tanken med projektet.
Det kommer behövas hotell, vandrarhem, restauranger mm mm i närområdet om ni gör detta. Men när man efter ett år kommit på att det behövs toaletter och lite infrastruktur och att man ser detta som ett ”kostnadsproblem” blir man faktiskt en inte så liten smula mörkrädd.

Och att Mikrofilmen i triangeln har för lite parkeringar….. Allvarligt… Vi pratar om 30-50 000 besökare vid ett VM

Lyft blicken och tänk större. Capital of Scandinavia!!

Kom igen nu innan vi alla bryter ihop i föreningen

/Tomas
Sthlm Sub Surfers

216. Talk minus action equals zero - 12 september 2009

Ja, vad sjutton händer med parken ? Det är ju pinsamt att vara Folkpartist och skatare. Ta er ur koman och leverera den park ni lovat och ingen halvmesyr. Parken ska ju stå där i 50 år !!!!!

Talk minus action equals zero

217. Yoda - 28 september 2009

Ta ett snack med politikerna i Göteborg och Malmö vad de har för erfarenheter om att att bygga en park och vad det betyder för staden.
Go:teborg och Company samt Liseberg använder Action Parken som ett medel att locka turister till Göteborg.
Alla vet ju att Göteborg har lyckats mycket bättre än vad Stockholm att få turister och evenemang osv.
Det finns många skatare som också sitter på positioner i samhället som lätt kan skapa debatt och ställa politiker till svars. Skatare har rösträtt eller kommer att få !

218. Gratis i Stockholm - 30 september 2009

Självklart hoppas vi på GRATIS I STOCKHOLM att Highvalley Skate Park blir av så att ni får arrangera massor av gratisevenemang som vi kan tipsa om hos oss!

Mvh

Redaktionen på GRATIS I STOCKHOLM

219. Arbetet med skateparken i Högdalen går vidare « Från huvudstad till världsstad - 29 oktober 2009

[…] 13 maj 2008 Arbetet med skateparken i Högdalen går vidare Posted by Erik under Fler och bättre idrottsanläggningar, Från huvudstad till världsstad | Etiketter: högdalen, skatepark | [62] Comments  Det är väldigt många som är intresserade av hur arbetet med skateparken i Högdalen går vidare. Det är inte varje inlägg här som får mer än 200 kommentarer. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: