jump to navigation

Stadsbiblioteket går mot hundra 31 mars 2008

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , ,
trackback

Den roligaste delen av mitt uppdrag är att få träffa och lyssna till alla människor med inspirerande idéer, stor kunskap och starkt engagemang. Vi håller inte alltid med varandra men en livlig diskussion är en god diskussion och alltid bättre än ingen diskussion. I ett panelstafett om framtiden i Asplund-biblioteket som fyller 80 fick jag vara med om det igen. Åsikter och inlägg som födde massor av nya tankar.


Stadsarkitekten Per Kallstenius beskrev hur nytänkande, modigt och kontroversiellt det nu så omhuldade stadsbiblioteket var då det byggdes. Kanske något att begrunda då Asplund-bibliotekets vänner nu försöker att krama ihjäl stadsbiblioteket genom att förespåka ett helt nytt på annat ställe.

Pamela Schultz Nybacka från Stockholms universitet påminde om vilka sinnen man förknippat med läsning under olika tider; att de medeltida munkarna ansåg att de framförallt använde talet eftersom de läste högt, att vi senare mest använt ögonen, att vi nu i hög grad läser med öronen tack vare talböckerna. Hon frågade sig vilka sinnen vi kommer att läsa med i framtiden och spanade om känseln efter att ha sett utvecklingen mot alltmera sinnliga böcker. Vad blir biblioteket i ett sådant scenario var den fråga som blev hängande i mitt huvud.

Rum för Barns driftiga och drivande chef Katti Hoflin höll ett brandtal för barnens Stockholm och deras rätt att ta plats i staden. Hon såg framför sig en stad som anpassat sig efter barnens behov vilket innebar att rulltrappor ersatts med rutschbanor, gatorna med skejtramper och ridspår, där skolor och förskolor var paradisiska platser, föräldrana arbetade hälften så mycket under hälften så mycket tid efter en explosion av sjukdomar p g a utbrändhet och där ett stort barnbibliotek dominerade den nybyggda Slussen. Det känns tryggt att Stockholms barn har en så tydlig och visionär förkämpe.

Undomarna från Punkt.Medis, bokentusiasterna på bokhora.se och bibliotekets egna oförtröttliga och kunniga entusiaster gav ny kraft.

Jag lämnade panelstafetten med övertygelsen att då Asplund-biblioteket fyller hundra om 20 år kommer huset att vara en lika viktig centralpunkt för bildning, kunskap och demokrati som det är idag. Men kanske på ett lite annat sätt.

Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: