jump to navigation

Asplunds pärla ska vara stadsbibliotek 18 mars 2008

Posted by annaws in Från huvudstad till världsstad, Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , ,
trackback

Stockholm ska få ett nytt stadsbibliotek. En av våra mest kända och arkitektoniskt intressanta byggnader ska få en systerbyggnad. Det är glädjande att detta väcker debatt om arkitektur och kultur i Stockholm. Men det är viktigt att komma ihåg att det är här och nu vi ska bygga ett bibliotek. Inte sedan och inte någon annanstans.

Det har länge stått klart att Asplunds fantastiska byggnad inte längre räcker till som stadsbibliotek för en växande huvudstad. Under flera år har frågan varit högaktuell om var och hur en ny byggnad skulle kunna uppföras. Den debatten är sedan länge avslutad. Jag är glad över att vara kulturborgarråd i stad där man vill satsa nästan en miljard på att uppföra en ny märkesbyggnad och där denna byggnad blir ett bibliotek.

Stockholm har just genomfört en arkitekttävling av historiska mått, där förutsättningen har varit tydlig: Asplunds byggnad ska kompletteras med en ny byggnad. Tävlingen har hållits enligt internationella regler och juryn har bestått av personer med ett brett spektrum av kompetenser. Tävlingen lockade fler deltagare än någon annan svensk arkitekttävling tidigare gjort och arbetet har förankrats kontinuerligt i en politisk referensgrupp. Med andra ord har tävlingsarbetet genomförts väl och enligt regelboken bland arkitekter.

Nu är en vinnare korad och det är naturligt att det vinnande förslaget väcker känslor och debatt. Att förslaget debatteras ur arkitektoniska, kulturhistoriska och andra synvinklar är en viktig del av processen. Men att fem i tolv ifrågasätta hela tävlingens grunder, för att ”fel” förslag vann, är ett för mig oförståeligt om man vill ha ett nytt stadsbibliotek i Stockolm. Om staden skulle förkasta den genomförda arkitekttävlingen, skulle vi inte få något nytt stadsbibliotek. Den nya biblioteksfunktion som artikelförfattarna säkerligen värnar, skulle bli till intet.

Min uppgift som politiker handlar inte om att debattera detaljerna i tävlingen eller det vinnande förslaget. Jag har fullt förtroende för juryn som har lett tävlingsarbete och välkomnar att debatten förs av andra. Däremot är det mitt ansvar som politiker att den internationellt uppmärksammade och väl genomförda arkitekttävlingen faktiskt leder till ett nytt stadsbibliotek. En ny tävling, med helt nya förutsättningar är varken önskvärd eller realistisk.

Det bästa sättet att värna Asplunds fantastiska byggnad är att se till att den kan fortsätta att vara stadsbibliotek. Genom den sex år långa process som resulterade i en segrare i arkitekttävlingen har vi nu den möjligheten.

Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: