jump to navigation

Nya arenor i Stockholm 26 februari 2008

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , , ,
trackback

Idag ger Kristina Axén Olin uttryck för sin personliga uppfattning om behovet av arenor i Stockholm. I den gemensamma alliansplattformen inför valet lades dock alliansens syn på arenafrågorna fast, vilken också fastslogs i budgeten för 2007: ”Staden ska tillsammans med externa parter och i samarbete med klubbarna skyndsamt planera för nya arenor för Hammarby och Djurgården.” Mitt parti, Folkpartiet, drev just en sådan lösning i valrörelsen.

Vallöftet initierades av planerna kring den multifunktionsarena som Annika Billström planerade vid Globen. En arena som ingen önskade sig. Den skulle varken passa för fotboll eller friidrott, och den skulle ha kostat flera miljarder.

Löftet att arbeta för nya arenor gavs dels för att det finns behov för båda storklubbarna, dels för att säkerhetssituationen vid dagens arenor är för dålig och inte lever upp till UEFAs krav. Stockholm stads ambition att locka stora evenemang är ytterligare ett skäl till att vara positiv till fler arenor.

Vallöftet har sedan följts upp i Stadshuset genom ett stort och kostnadskrävande arbete kring vilka platser som kan vara aktuella.

Vi som har ansvar för dessa frågor lägger ned ett omfattande arbete för att hitta lösningar för båda de aktuella klubbarna till en rimlig kostnad för skattebetalarna. Tillsammans med stadens inblandade tjänstemän och företrädare för såväl Djurgården som Hammarby, kommer jag att fortsätta arbetet med att uppfylla Folkpartiets vallöfte och alliansens överenskommelse. Samarbetet fungerar väl vilket borgar för att vi kommer att finna lösningar.

Madeleine

ABC

Kommentarer»

1. Leif - 26 februari 2008

Madeleine, Hammarby IF Fotboll ligger ju så mycket längre fram än Djurgårdens IF Fotboll, när det gäller arenaarbetet.

Så om inte staden kan lösa DIF:s arenaproblem borde man ju bolla över deras arenaproblem till Lidingö och Danderyds kommun eller varför inte Norrtälje kommun, det är ju ändå där som majoriteten av deras supportrar bor, så varför inte bygga nära sina egna supportrar istället för i Stockholm.

2. l00_sar - 26 februari 2008

Om lilleputtlaget djurgården går slås ihop med laget som krossade dem vid två tillfällen under förra året (Brommapojkarna) så löses problemet i dubbel bemärkelse: Det nya laget har redan en passande arena (Grimsta IP) och innerstaden rensas på slödder (känt som ”djurgårdare”).

Dessutom hör båda lagen hemma i superettan.

3. Göran - 26 februari 2008

Eftersom AIK har fler medlemmar än Djurgårn både i Danderyd och på Lidingö så lär väl Leifs förslag knappast bli så där jätte populärt i dessa kommuner.

4. Jean - 26 februari 2008

Som skattebetalare i Stockholm upprörs jag å det grövsta av planerna att uppföra en till arena i stockholmsomrdet. Hur ska en arena med 16-17 evenemang per år kunna gå runt?

Två arenor, i Globenområdet samt i Solna, är under uppförande. En ny stadion kommer att ha svårt att konkurrera om andra evenemang än Djurgården IF:s hemmamatcher. Är det ett tillräckligt starkt business case för att genomföra ett till arenabygge. Den tidigare nämnda klubben kan gott och väl dela arena med Hammarby IF eller AIK. I denna fråga delar jag Axén Olins synpunkter, heja (m).

Ett ytterligare alternativ kan vara att tillsammans med IF Brommapojkarna ute i Solvallaområdet, hästar och Djurgårdens IF har ju en framgångsrik historik bakom sig om du ursäktar skämtet.

5. Jon - 26 februari 2008

—-> Leif

Tycker det är väldigt omoget och onödigt att bemöta Madeleines snabba, välskrivna och intressanta svar på Axén Olins inlägg på ett sådant ironiskt vis.

Här har vi äntligen en person som har insett vikten av att lyssna på de sammanlagt ca 25 000 väljare som aktivt följer sina respektive lag.

6. Hasse - 26 februari 2008

Leif
Smart där! Det är som att säga att Hammarby Fotboll har flest supportrar i Dalarna så varför kan de inte slå upp en arena där?

DIF ska spela i Stockholm!

7. Marcus - 26 februari 2008

Det är väl ungefär som om staden skulle ha bollat över bajens tidigare arenaproblem till socialtjänsten. Ni kommer ju ändå inte ha råd att bygga en egen arena, så varför allt ståhej?

8. Torben Grut - 26 februari 2008

Det är en strulig situation som Djurgården har framför sig när det gäller en framtida arena. Stadion har sina begränsingar. Östermalms IP är inte ett alternativ och på Storängsbotten verkar vi inte heller få vara. Värtahamnen nämns men det ligger minst 10 år bort.

Stadion är k-märkt. Hur fast är den märkningen? Undantag har gjorts förr. Det det handlar om är att gräva ner planen för ytterligare sittplatser och förse Stadion med stolar istället för träbänkar. Fondläktaren är ju inte k-märkt så där finns möjligheten att skapa exklusiva vip-loger osv.

Folk säger att Stadion inte kan ändras pga breddidrotten. Varför inte utveckla Östermalms IP till en friidrottsarena av klass? Eller varför inte rida på Kajsa Bergqvist-vågen och och bygga en friidrottsarena i Sollentuna innan hon glöms bort? I friidrottssammanhang är det bara ett friidrottsevenemang per år på Stadion. Ska det vara en anledning till att inte göra om Stadion till en unik och modern fotbollsarena? Stadion är unik! Låt den inte ruttna bort med under 10-talet evenemang per år.

Om det inte är möjligt så skulle jag vilja lyfta ett annat förslag. Glöm Swedbank, glöm Enskede, glöm Kista.

Kristinebergs IP!
Även den är k-märkt men varför inte passa på när hela området förvandlas? Vägverket och länsstyrelsen (det är väl dem?) börjar bli mer och mer kräsna när det gäller bullernivåer för bostäder osv. Varför inte bygga en arena utmed Essingeleden som ett sorts bullerplank. Gjordes inte något liknande i Hammarby sjöstad? Kan det vara ett alternativ?

9. Anonym - 26 februari 2008

Varför inte flytta verksamheten som hålls på Östermalms IP till Storängsbotten och låta DIF bygga arena på ÖIP istället? En konstgräsplan och möjlighet till skridskoåkning på Storängsbotten tror jag inte att Kungliga Djurgårdsförvaltningen säger nej till. Alternativt bygga en konstgräsplan på Stadion så att ungdomslag, korplag, mfl, kan spela där. Då hålls även Stadion vid liv, annars finns en överhängande risk att vi får se max 2-3 arrangemang där per år när DIF har flyttat.

10. steve - 26 februari 2008

– Jean, som skrev…
”Som skattebetalare i Stockholm upprörs jag å det grövsta av planerna att uppföra en till arena i stockholmsomrdet. Hur ska en arena med 16-17 evenemang per år kunna gå runt?”

Då kan ju du sluta oroa dig eftersom det är klubbarna, själva som ska finansiera och driva arenorna.

11. 08 - 26 februari 2008

Ingen Djurgårdare eller Hammarbyare har klagat över att Solna Stad hjälper sin klubb AIK. Frågan är varför gnagare klagar på Stockholms Stad när de försöker hjälpa sina två klubbar.

Trivs ni inte i Solna?

12. Greg Canham - 26 februari 2008

Klart att hammarby behöver DIF för att kunna finansiera ett bygge, men de kan få hyra Djurgårdens nya arena vid matcher. Sen tröttsamma inlägg här som Losar, håll er på svenskafans där hör ni hemma. Jag är positiv och tror på DIFs arenabeslut i Stockholm inom mandatperioden.

13. Niklas - 26 februari 2008

Hammarby har i stort sett allt klart för att bygga en ny arena. Första spadtaget beräknas att ta 2009.

Vi vill helst inte se att vi delar VÅR arena med Djurgården, men om detta skulle bli fallet så ska det handla om uthyrning och ingenting annat.
Det ska kosta att snylta.

14. NisseII - 26 februari 2008

Axén är en tröttmössa.
Bygg!!

15. NisseII - 26 februari 2008

Och avskaffa monarkin för bövelen. Den där jäkeln har ärvt massa egendom som hans förfäder finansierat genom mina stackars livegna förfäder anlete och svett. Bygg honom en kobbe i finska viken och sätt honom där.

16. Henko - 26 februari 2008

Axén Olin, Ursäkta mig men antingen är du väldigt okunnig eller så är du bara korkad!? Vad sägs om att du & ditt parti slås samman med vänsterparitiet? Nä just det….jag tänkte väl det! Tänk först & prata sen alternativt lägg dig inte i det du inte begriper.

17. Anonym - 26 februari 2008

Att flytta Östermalms IP till Storängsbotten och bygga ny arena där Östermalms IP låg låter ju som ett utmärkt förslag. Vad motsätter detta?

18. Robo - 26 februari 2008

Verkar uppenbart att Axén Ohlin bara ville ha lite plats i media. Det har varit lite tyst om henne ett tag nu. Så då skriker hon lite på måfå i en känslig fråga hon egentligen inte har koll på – eller rår över.
Känns som en skolunge som får för lite uppmärksamhet om ni frågar mig.

19. 08 - 26 februari 2008

Politiskt skitsnack. Den ena säger sig vara för en delad arena, den andra kontrar med att vara för två arenor. På så sätt kan man tillfredsställa två läger i jakt på tid.

Någon som ens tar politiker i Stockholm på allvar längre?

20. Richard - 26 februari 2008

Eftersom ÖIP inte är någon modern idrottsplats och är i stort behov av upprustning samt Storängsbotten är outnyttjad mark.

Varför inte flytta verksamheten som hålls på Östermalms IP till Storängsbotten och låta DIF bygga arena på ÖIP. Bygg en idrottsanläggning på storängsbotten ,ed en konstgräsplan samt skridsko anläggning mm. Som det är idag så uttnyttas inte den marken på bästa sätt för oss Stockholmare

21. Torben Grut - 27 februari 2008

ÖIP kan inte användas då slottsfogde Häeger inte vill ha en arena på Djurgårdsförvaltningens mark. Samt icke att förglömma, det finns 3 träd som inte får fällas… Istället får Storängsbotten fortsätta att se ut som en soptipp…

22. Dudde - 27 februari 2008

Torben Grut:

Kristinebergs IP är ingen dum idé! Platsen har viss Hammarby-anknytning eftersom föreningen hade en c/o-adress i Kristineberg åtminstone fram till 70-talets början. Den är även väldigt nära belägen Dif:s klassiska hemmaplan (fram till 1937) – Tranebergs IP.
Stadion kan bli ett AIK-museum. Föreställer mig statyer av Putte Kock, ”Lillis” Persson, Pära Kaufelt, ”Ekis” Ekroth, Rit-Ola (i bandy) m fl guldkantade smokinglirare ut mot Valhallavägen.

Hursomhelst, ”Krillan” är det perfekta hemmet för Hif och Dif! Det enda ni får kivas om är underlaget: Gräs (populärt bland bajare) eller grus (Dif:s klassiska underlag).!

23. Fotbollsproffset - 27 februari 2008

Varför ska dif ha en ny arena?

Stadion fylls ju endast när det bedrivs speedway eller friidrott.

Att knappt ha 10 000 i derbyrensat publiksnitt räcker inte för att snyfta om en ny arena.

24. 08 - 28 februari 2008

Fotbollsproffset (Solna)

Eftersom DIF själva står för kostanden av arenan så lär väl det vara deras problem.

25. Hasse - 7 mars 2008

Jag blir så trött på folk…

Hur orkar solnatattarna och söderpundarna sitta och gnälla över vad som görs i vår arenafråga. Ni har ert klart och är bara livrädda för det faktum att om DIF också får en egen arena så kommer vi dra överlägset flest supportar. Ni är båda förortsklubbar, och borde inte få kalla er stockholmare. Kan ge mig fan på att ni som skriver här inte ens är uppväxta innanför tullarna. Så lägg ner.

För att återgå till arenafrågan så börjar jag också tro att en ombyggnad av läktarna på Stadion är den rimligaste lösningen.
Skulle vilja se papper på exakt VAD i k-märkningen som omöjliggör det. Det är ju Stadion som är k-märkt, inte löparbanorna och läktarna egentligen.
En arkitektbyrå skulle ju kunna göra en riktigt snygg skiss på det hela så att alla ser att Stadion inte blir förstörd utan behåller sitt kulturhistoriska värde SAMTIDIGT som den blir en komfortabel fotbollsarena.

/mvh

Hasse, stockholmare, Djurgårdare och lokalpatriot i 9:e generationen


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: