jump to navigation

Gunilla Lindberg måste tala klarspråk 26 februari 2008

Posted by Erik in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

INLÄGG | Nej till munkavle under OS i Kina

Svd 26 februari 2008

Häromveckan avslöjades att Belgiens, Nya Zeelands och Storbritanniens olympiska kommittéer fört in klausuler i kontrakten med sina idrottare om att dessa inte får uttala sig om ”några politiskt känsliga ämnen” under OS i Beijing.

De brittiska och nyzeeländska kommittéerna ska nu se över kontrakten igen. Och den svenska olympiska kommittén, SOK, har förklarat att de svenska idrottarna inte ska beläggas med munkavle.

Men detta räcker inte. Gunilla Lindberg, vice president i Internationella olympiska kommittén, IOK, måste tillsammans med de andra svenska medlemmarna i IOK, Pernilla Wiberg och Arne Ljungqvist, ta bladet från munnen och förklara att alla OS-deltagare har rätt att yttra sig om vad de vill, annars kommer det att fortsätta råda osäkerhet om vilka värden den olympiska rörelsen står för.

De nationella olympiska kommittéerna är nämligen inte fristående organisationer, utan integrerade delar av IOK, och måste följa vad IOK säger. Om deltagarna förbjuds att uttala sig om politiska ämnen bidrar IOK däremot till att spelen blir precis det politiska propagandanummer som man inte vill ha – ett OS där endast det kinesiska kommunistpartiet står för budskapet.

2006 förklarade Gunilla Lindberg i SvD (17/12) att: ”Amnestys rapporter hade inte fått samma uppmärksamhet om det inte varit för OS och omvärlden skulle inte haft lika god insyn som nu. Vi kan genom OS också direkt påverka så att förhållandena förbättras.”

Nu är det dags att Lindberg och de andra svenska IOK-ledamöterna utövar denna ”direkta påverkan” och förtydligar att alla OS-deltagare har yttrandefrihet under spelen.

För två veckor sedan ringde kinesiska ambassaden i Stockholm till en av mina medarbetare med budskapet att jag borde stänga dörren till Stockholm för en kinesisk kulturgrupp som ambassaden inte gillade. Det var en provokation mot yttrandefriheten och en oförskämd begäran. Antagligen har Gunilla Lindberg fått många liknande samtal.

Men så länge IOK inte ställer sig bakom sina egna OS-deltagares rätt att säga vad de vill är IOK i lika hög grad en provokation mot yttrande­friheten som den kinesiska regeringens representant i Sverige.

Madeleine Sjöstedt

kultur- och idrottsborgarråd (fp)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: