jump to navigation

Stadsbiblioteket ska ligga vid Odenplan – att tänka om vore fegt 15 februari 2008

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , ,
trackback

Under alla mina år i Stockholms kulturpolitik har ett nytt stadsbibliotek stått på agenda. Frågan har stötts och blötts: var ska det ligga, ska det ersätta Asplundbiblioteket, har vi råd, är alla frågor som tagit lång tid att besvara. I och med att kommunfullmäktige bestämde sig för en internationell arkitekttävling togs ett viktigt steg: det gamla stadsbiblioteket blir kvar i sina ursprungliga lokaler och den nya byggnaden som gör detta möjligt byggs strax bredvid.  För en biblioteksälskare som mig var det extremt viktiga steg och de kändes väl underbyggda efter alla diskussioner.  Någon gång måste man våga bestämma sig.

Det är skönt att vi nu har ett vinnande förslag i tävlingen. Nu kan var och en bilda sig en egen uppfattning om förslaget. Det är positivt om Stockholmarna engagerar sig i sin nya biblioteksbyggnad. Däremot måste man nog konstatera att frågan om husets placering avgjordes för flera år sedan och att vi nu har ett vinnande förslag.  Den politiska uppslutningen i kommunfullmäktige kring hur den nya byggnaden skulle tas fram var total och är så fortfarande. En jury har avgjort och de hade mandat att göra så.

Nu ser vi fram emot att de närmare planerna kring den nya biblioteksbyggnaden realiseras.  I väntan på det kan man läsa Peder Altons tänkvärda artikel om Stockholms nya stadsbibliotek med anledning av tidskriften Arkitekturs nummer i ämnet. Som politiker kan man konstatera att ångesten inför förändringar och ta ansvar för dem verkar utbredd bland delar av stadens arkitektkår.

Som politiker måste vi ta intryck, men också vara modiga och fatta beslut som vi sedan tar ansvar för. Annars kommer all utveckling att stanna. Som svar på Arkitekturs Olof Hultins fråga om politikerna vågar tänka om måste man svara: det är inte alltid modigt att tänka om ibland är det bara fegt.

Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: