jump to navigation

Kulturskolans verksamhet på fritiden är viktigast 14 februari 2008

Posted by Erik in Kultur för fler.
Tags: , , , , , , ,
trackback

(Denna artikel publicerades i senaste numret av Bänkpressen, Lärarnas riksförbunds nyhetsbrev i Stockholm.)

Debatten om kulturskolan har varit livlig under hösten, och full av missförstånd. I förra numret av Bänkpressen fanns ytterligare ett. Alda Larsson oroade sig för att Kulturskolans budget inte längre ska räcka till för att barn och ungdomar ska ”få kreativa upplevelser och en meningsfull fritid”. Men det är precis vad jag också oroar mig för. Vi delar problembeskrivning och borde inte stå emot varandra i denna debatt.

Det tråkigaste i höstens stundom hårda debatt har nämligen varit att innehållet i Kulturskolans verksamhet har diskuterats så lite. Ambitionen från kulturnämnden är nämligen att stärka Kulturskolans verksamhet på barn och ungdomars fritid så att fler kan få bra undervisning i olika kulturella uttryck.

Men för att det ska fungera måste Kulturskolan ha en organisation som är flexibel och som kan anpassa sig efter barns och ungdomars krav och preferenser. Men så är det uppenbarligen inte idag.

Trots att Kulturskolans totala budget mellan 2000 och 2007 ökade med 37 procent och nettoanslaget i budgeten – det vill säga den del som kommer direkt från skattemedel och inte är beroende av elevernas avgifter – ökade med 36 procent, så ökade inte antalet elever som på sin fritid deltar i Kulturskolans undervisning med mer än 8 procent. Antalet har till och med sjunkit sedan 2003. Detta är ett allvarligt problem som måste lösas.

Den främsta anledningen är att Kulturskolan inte har prioriterat undervisningen för barn och ungdomar just på deras fritid. Istället har man satsat på verksamhet under skoltid, tillsammans med skolorna. Vi tycker dock att detta är skolornas uppdrag, inte Kulturskolans.

Kulturskolan finns till för dem som på sin fritid vill lära sig ett kulturellt uttryck; spela musik, skriva, måla eller dansa, till exempel. Detta kräver självklart en bra budget, och av den anledningen kommer Kulturskolans budget för 2008 att vara lika stor som för 2007, 145,2 miljoner kronor. Effektiviseringen och besparingen i verksamheten finansieras med något höjda avgifter. Skolans samlade medel blir alltså desamma, men en betydligt större andel ska gå till verksamheten på barnens och ungdomarnas fritid. Målet är dessutom att antalet elever i denna undervisning ska öka under 2008.

När Alda Larsson i Bänkpressen oroar sig för vad barn och ungdomar ska göra på sin fritid står det alltså inte i motsats till vad jag och majoriteten i kulturnämnden tycker. Det är just därför Kulturskolan även i framtiden kommer att ha en rejäl budget, men fokusera ännu mer på att erbjuda kulturutbildningar med hög kvalitet till barn och ungdomar på deras fritid.

Madeleine Sjöstedt (fp)
Kultur- och idrottsborgarråd i Stockholms stad.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: