jump to navigation

Vad trodde den kinesiska ambassaden? 29 januari 2008

Posted by Erik in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Sent i går eftermiddag ringde en person från den kinesiska ambassaden till en av min medarbetare. Hövligt framförde tjänstemannen följande:

”I am calling from the Chinese Embassy to inform you about the show Chinese spectacular which will be set up at the scene Cirkus in March.

Many people in the West supports the Falun gong but doesn´t know anything about them so let me tell you that they are an anti-China, anti-humanity organisation. In China, no-one supports the Falun gong, it is only in the west they manage to decieve people.

If the Chinese spectacular will be performed on Cirkus this will have a negative impact on the good relations between China and Stockholm. If you allow the Chinese spectacular on Cirkus that will give the wrong signal – no other actors from China wants to be on the same scene.”

Det är ju helt makalöst, och föranleder minst tre frågor:

1, Vad tror de på den kinesiska ambassaden om oss i folkpartiet? De bor här år ut och år in och kommer efter ett tag på att de ska ringa representanter för det parti som införde demokrati i Sverige med förhoppningen att vi ska – eller ens kunde – stänga ett kulturevenemang. Med den omvärldsbevakningen kan man inte få mycket gjort.

2, Vad tror de på ambassaden om sig själva? Uppblåsta kommunister som tror sig ha rätt att bestämma över andra människor sticker man bäst hål på med en spetsig penna. Men det är väl därför de sätter journalister i finkan så ofta de kan, kan man tänka.

3, Vad tror de på ambassaden om sin egen kinesiska kultur? Har de inte förstått att alldeles oavsett vad kommunistpartiet tycker så är Falun gong en självklar del av Kinas kultur. Att ambassaden ringer ringer runt och hotar demokratiskt valda politiker gör ju dessutom evenemanget extra intressant. Jag ska självklart gå, och det skulle vara roligt om den kinesiska ambassaden vågade följa med. Det man känner till är man ju sällan rädd för.

Madeleine

PS. Om nu någon tvivlar på att det verkligen var Kinas ambassad som ringde så har vi redan kollat det.

PPS. Här bokar man biljetter till Chinese Spectacular.

PPPS. Om någon undrar vad jag tycker om OS i Kina så finns det ett par artiklar publicerade här.

Svenska dagbladet och TT berättar om fallet här.

Kommentarer»

1. Viveka - 31 januari 2008

Det var mycket glädjande att höra dig på radio på morgonen och att nu få läsa detta. Tack!

Jag såg Shen Yuns show förra året och den var väl värd att resa långa vägar för. Nu har den äntligen kommit till Sverige och särskilt alla i Stockholm och Linköping har tur som kan se den på hemmaplan.

För övrigt, om det är något som är anti-Kina så är det väl Kinas kommunistparti, så som det har trakasserat landets befolkning. Hoppas att fler blir klara över det kinesiska kommunistpartiets sanna natur och alla dess vidriga brott mot mänskligheten. Och hoppas även på att få höra fler höja rösten så som du har gjort nu.

2. En ursäkt från Kinas ambassad vore på sin plats « Från huvudstad till världsstad - 31 januari 2008

[…] januari 2008 · No Comments I måndags eftermiddag ringde Kinas ambassad till folkpartiet i Stockholms stadshus med förhoppningen att Madeleine […]

3. JQ Zhang - 31 januari 2008

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_823623.svd
Låtsa inte svenskar vet/förstår allt.

4. Christer Svensson - 15 februari 2008

Det pågår en utredning om den kinesiska militärens roll i organstölder från fängslade oliktänkande bl.a Falun Gong utövare i Kina http://organharvestinvestigation.net/ sanningen kommer alltid fram, ibland med oavsiktlig hjälp av kinesiska ambassaden. Jag skall se showen oavsett för den är säkert himmelsk, solidaritet med mänskliga rättigheter är storartat, lev väl Christer

5. Leon - 4 juni 2008

Christer: den där hemsidan innehåller inte opartisk, ovinklad information. Till och med Harry Wu, en välkänd dissident som skickade sina egna folk till platsen har dragit slutsatsen att ryktet från ET inte stämmer.

Viveka: det kinesiska folket älskar sitt land och tolererar regeringen tills vidare. Där har man en annan världsbild: hellre leva lite dåligt under en kinesisk regering än att bli dominerad av västerländska makterna.

Att säga att FLG är en del av Kinas kultur är som att påstå att Livets Ord, Pingstkyrkan och Kristiförsamligen är en del av svensk kultur. Men jag tror inte att nån svensk vill se sin kultur associerad med dem. Förresten, de kinesiska ämbetsmännen är inte kommunister. Kommunism ingår inte ens i partiets nuvarande ideologi och riktlinjer. Om du insisterar med att partiet heter ”kommunist partiet” måste jag påminna dig att samma logik visar att Nordkorea är demokrati för den heter ”Democratic People’s Republic of Korea”. Men du går inte på det. Vi ska kolla efter vad som uträttats, inte bara namnen.

6. Kultur- och idrottspolitiskt bokslut « Från huvudstad till världsstad - 17 september 2010

[…] den kinesiska ambassaden ringde en av mina medarbetare och begärde att vi skulle stoppa ett kinesiskt kulturevenemang i Stockholm, var det självklart […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: