jump to navigation

OS 1912 fyller snart 100 år 9 januari 2008

Posted by Peter Ahlström in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , ,
trackback

I dagens DN beskrivs det initiativ om hundraårsjubileet av OS 1912 som Madeleine Sjöstedt tar vid dagens borgarrådsberedning. Nedan presenteras själva uppdraget.

Peter

100-årsjubileum av de olympiska spelen i Stockholm 1912

År 2012 har det gått hundra år sedan Stockholm som OS-arrangör tog emot 2 387 aktiva från 29 nationer. Genom att manifestera OS 1912 inför och under sommaren 2012 kan Stockholm ta ytterligare ett steg framåt som världsstad även inom idrotten. För att detta ska kunna ske på ett bra sätt krävs noggrann planering och goda förberedelser.

När vi visar upp Stockholm som den stora evenemangsstaden i landet är det viktigt att också kunna ta avstamp i det som har varit. De olympiska spelen 1912 är en viktig milstolpe i svensk idrottshistoria. Många stora idrottare anger OS som det största en idrottare kan vara med om.

Därför är det naturligt att i och med detta jubileum ytterligare höja kunskapen om vad spelen innebar för dåtidens Stockholm, samtidigt som vi kan visa vad idrotten betyder för dagens Stockholm.

Inte bara Stockholms stad utan även idrottens organ, näringslivet och andra aktörer har intresse av att Stockholms betydelse för idrotten uppmärksammas. Därför måste fler engageras i arbetet med att genomföra detta jubileum på bästa sätt. I vår vision om att gå från huvudstad till världsstad finns i allra högsta grad idrotten med.

Detta kräver noggrann planering och det är därför angeläget att redan nu börja förbereda för 100-årsjubileet av ”solskensolympiaden”. Det är naturligt att staden är den centrala aktören i detta arbete.

Jag föreslår att borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Att ge stadsledningskontoret i uppdrag att påbörja planeringen för 100-årsjubileet av de olympiska spelen i Stockholm 1912.

Kommentarer»

1. Nina - 9 januari 2008

Men herregud… Och hur mycket beräknar ni att detta kommer att kosta?

2. Peter Ahlström - 9 januari 2008

Det är just för att få reda på vilka möjligheter som finns och vilka resurser det skulle kräva som arbetet ska påbörjas i tid. Sedan får man väga insatser mot kostnader som vanligt, men lite framförhållning i planeringen brukar inte skada.

Man kan ju tänka sig väldigt många aktiviteter som ändå finns eller skulle ha genomförts som kopplas till OS just det året. Det är sådana frågor vi vill ha svar på. Det går inte att komma samma år och hoppas på något resultat. Planeringen måste ske i god tid om det ska bli bra, och kostnadseffektivt.

I en världsstad som Stockholm är det inte oväsentligt att det händer saker. Evenemang, händelser och aktiviteter skapar en del av pulsen i staden. OS är bland det största som finns alla kategorier. Därför tog Madeleine initiativet.

Peter Ahlström, bitr borgarrådssekreterare

3. Nina - 9 januari 2008

Jättebra med initiativ och god planering! Just detta ger mig dock lite desperationsvibbar. ”Oj… Vi fick inte hålla OS den här gången heller. Men vi kan ju fira att vi hade det för 100 år sedan åtminstone.”

4. Wille Raab - 13 januari 2008

Wow. Det här var väl jättefånigt? Lägg pengarna och tiden på att utreda något vettigt istället för att fira att vi inte har blivit betrodda med OS på 100 år?

5. Kultur- och idrottspolitiskt bokslut « Från huvudstad till världsstad - 17 september 2010

[…] Ett av de första stora internationella evenemangen som genomfördes i Stockholm var de olympiska spelen 1912. Vi har satt igång förberedelsearbetet inför 100-årsjubileet sommaren 2012, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: