jump to navigation

Kulturskolans budget lika stor 2008 som 2007 20 december 2007

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Kulturnämnden bestämde i morse att Kulturskolan nästa år kommer att få en lika stor budget som 2007, 145.2 miljoner kronor. Den av kulturförvaltningen föreslagna neddragningen med 0.9 procent vilken återremitterades vid nämndens förra möte tillbakavisades av kulturnämnden. Det kommunala anslaget per elev i ordinarie undervisning blir därmed ca 8000 kronor.

Kulturskolan är en av Stockholms viktigaste ungdomsverksamheter. Den ger barn och ungdomar möjlighet att utveckla talang, bildning och reflektion. Och den lägger för många en grund till ett musikaliskt intresse som kan leva resten av livet. Men på sistone har debatten om kulturskolans framtid helt tappat proportionerna.

Kulturskolans uppgift är att bedriva undervisning av god kvalitet för barn och ungdomar på deras fritid. Den stora utmaningen inför framtiden är att fler ska få chansen att delta. Detta är fullt möjligt, men det krävs att man förnyar verksamhetsformerna.

De senaste åren har, som jag tidigare skrivit här på bloggen, anslaget till Kulturskolan ökat avsevärt. Antalet elever har dock inte ökat i samma takt. Mellan 2000 och 2006 ökade anslaget med närmare 37 procent, medan antalet barn i undervisningen på fritiden bara ökade med ca 11 procent.

Budgeten kan alltså inte ha varit den verkliga orsaken till den oro som funnits inom Kulturskolan den senaste tiden, eller de negativa konsekvenser för verksamheten som har rapporterats. Snarare gjorde denna marginella budgetminskning att det blev uppenbart att Kulturskolans organisation har frusit fast, och inte längre fungerar flexibelt med snabb anpassning till barns och ungdomars behov och önskemål. De senaste årens anslagsökningar har gjort att Kulturskolan byggt upp förväntningar om ständiga påslag. När budgeten nu blir densamma som förra året visade det sig att Kulturskolan stod oförberedd. Eftersom priser och löner stiger, behöver Kulturskolan, liksom alla andra verksamheter, arbeta med ständiga effektiviseringar av lokaler och personal.

Det är tydligt att det behövs en ordentlig översyn av Kulturskolans verksamhet och den kommer nu att göras. Målet med översynen är att undersöka hur vi skapar en modern, rörlig organisation som på bästa sätt kan erbjuda undervisning av hög kvalitet.

Den stora budgeten på 145 mkr, liksom den översyn som ska göras, borgar för att Kulturskolan nu har alla förutsättningar att erbjuda alla elever plats nästa år och samtidigt beta av köerna.

Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: