jump to navigation

Kulturskolan får samma budget nästa år 15 december 2007

Posted by Erik in Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Pressmeddelande från kultur- och idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt, fp

2007-12-15

Leif Lanke, vik presskontakt (fp) 076-122 94 86

Kulturskolan får samma budget nästa år

– Kulturskolan får samma budget som 2007. Elever i Kulturskolan ska få behålla sin plats. Skolan ska ta emot fler elever och omvandlas till en mer flexibel organisation. Det säger Stockholms stads kultur- och idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt (fp) med anledning av att kulturnämnden på torsdag kommer att fatta beslut om att Kulturskolan inte får någon budgetneddragning 2008.

– Den av tjänstemännen föreslagna totala budgetminskningen på 0,9 procent som återremitterades vid kulturnämndens förra sammanträde tillbakavisas av allianspartierna. Vid kulturnämndens extrainsatta sammanträde på torsdag kommer Kulturskolan att få samma budgetram som 2007, dvs 145 mkr. Det kommunala anslaget per elev i Kulturskolan blir då ca 8000 kronor.

– Trots att Kulturskolans nettobudget ökat med närmare 37 procent under senare år har antalet barn i undervisningen på fritiden bara ökat med 11 procent. Verksamheten saknar den flexibilitet som behövs för att ändra inriktning och ta in flera barn från kön. Förvaltningens förslag med marginell budgetminskning som skapade stor oro bland lärare och elever gjorde det uppenbart att Kulturskolans organisation har frusit fast, och inte längre förmår att fungera flexibelt och anpassa sig efter barns och ungdomars behov och önskemål. Verksamheten måste därför ses över, avslutade Sjöstedt.

Kommentarer»

1. Jonas Jonsson - 17 december 2007

Hur går det här ihop?

Samma budget som förra året innebär i realiteten en sänkning av budgeten, och samtidigt så ska man göra en nysatsning (inom samma budgetram som för förra året?) i Hammarby sjöstad.

Dessutom avskedar man en massa lärare, men man ska ändå ta emot fler elever? Samtidigt som elever tvingas sluta eftersom deras lärare försvinner!?!

2. ertigo - 17 december 2007

Jonas,

Anslaget till kulturskolan per barn i undervisningen har ökat från 7000 kr per år till 8000 kr per år sedan 2000. Det bör med andra ord finnas utrymme för att fler barn ska få plats i undervisningen. För att se hur Kulturskolan kan förbättras på bästa sätt, samtidigt som den höga kvaliteten består, genomför kulturförvaltningen nästa år en genomgripande översyn av verksamheten.

Ett viktigt budskap från kulturnämnden har hela tiden varit att inga barn ska förlora sina platser i denna process.

Erik Jennische
borgarrådssekreterare
kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus

3. Gunilla W., Sätra - 20 december 2007

De kraftigt höjda terminsavgifterna riskerar att avskräcka många från att fortsätta eller att börja i Kulturskolan. En relevant jämförelse är museernas inträdesavgifter. Se vad som hände när det fria inträdet togs bort! Madeleine, du verkar ju för att återinföra det fria inträdet har jag sett här på din blogg. Där har du ”fattat galoppen”. Kraftig höjda avgifter till Kulturskolan fungerar precis på samma sätt! Dessutom handlar det om barn och ungdomar, vilket gör det ännu värre.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: