jump to navigation

Vi vill förändra kulturlivets syn på politiken 14 december 2007

Posted by Erik in Okategoriserade.
Tags: , , , , , , , , , , ,
trackback

(Denna artikel publicerades i dagens SvD)

Den svenska kulturpolitiska debatten kännetecknas av att den får tiden att stanna. Senast var det Carl Otto Werkelid som i en kommentar ville dra i bromsen och varna för att den politik vi driver i Stockholms stads kulturnämnd skulle åsidosätta kvalitetskraven. (SvD 7/12)

Vår politik har inte förändrat synen på kvalitet, däremot vill vi förändra kulturlivets syn på publiken.

För att kvalitetskulturen ska vara den viktiga kraft i samhället som den borde, måste den komma många medborgare till del. Det finns ingen motsats mellan hög kvalitet och stor publik. Sedan maktskiftet har vi därför drivit igenom ett antal viktiga satsningar i kulturpolitiken.

Stockholms stads nettoanslag till kulturnämnden och Stadsteatern har ökat från 935 miljoner kronor 2007 till 950 miljoner kronor 2008. Men det viktiga är inte bara budgetens storlek, utan vilken inriktning på verksamheten som politiken låter pengarna ge.

Stockholms stadsteater rekryterar storpublik till teatern utan att tulla på kvaliteten och får därför ett nettotillskott på 12 miljoner kronor inför 2008.

Boklånen och besöken på Stockholms bibliotek ökar, tvärtemot trenden i landet. Såväl 2007 som 2008 har vi därför satsat rejält på ökade öppettider och på att förändra biblioteksstrukturen så att den anpassas efter var människor bor. Dessutom fortsätter arbetet med det nya stadsbiblioteket.

Det är ofta bortom institutionerna som nya kulturella uttryck växer. Kulturstödet till fria grupper ökar därför under 2008 med 20 procent, 10 miljoner kronor. Men teatrarna, konsthallarna, konsertarrangörerna kommer ändå att ha knaper ekonomi. Bidrag räcker aldrig till för att ändra på det. De egna intäkterna måste stärkas. 5,5 miljoner kronor av kulturstödet ska därför fördelas inom det för Werkelid så oroande bonussystemet.

Kulturbonusen går till de fria grupper som håller så hög kvalitet att de redan får stöd från staden. Den skapar ett tydligt incitament att föra ut kvalitetskulturen till så många som möjligt. Ju större intäkter grupperna får genom biljettförsäljning eller samarbeten desto högre bonus ovanpå det ordinarie verksamhetsstödet.

Med ett system som gjorde tvärt om, och sänkte stödet till dem som lyckades öka sina intäkter skulle det fria kulturlivet fortsätta i fattigdom.

Det vore intressant om Werkelid ville bemöta vår politik i sak. Svepande anklagelser om stärkande av vulgäruppfattningar om borgerlig kulturpolitik, kalla vindar och arrogans gynnar knappast en kreativ debatt. Vi vill med vår politik skapa positiv rörelse i en sedan länge stillastående kulturpolitik.

Madeleine Sjöstedt (fp)
Kultur- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

Kommentarer»

1. Wille Raab - 14 december 2007

Skulle det inte gå att ha ett jämnt stöd till alla?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: