jump to navigation

Suck, Suck, SOK! 9 november 2007

Posted by Erik in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , , , , ,
trackback

Sveriges Olympiska kommitté vågar inte låta Amnesty informera de svenska elitidrottarna om situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina. Fegt så det förslår, men inte underligt.  Idrottsrörelsen undviker konsekvent att visa solidaritet med de kineser som förtrycks i idrottens namn. Det är en skam som man kommer att få leva med länge.

Men problemet är kanske inte i huvudsak att idrottarna inte vet vad som pågår. Carolina Klüfts uttalande är tillräckligt tydligt: ”Det är ett häftigt land på många sätt med sin kultur. Men de har problem med att det inte är demokratiskt och att man inte följer de mänskliga rättigheterna.”

Problemet är att idrottsrörelsen inget gör. Utan hela tiden undviker såväl debatt som handling, och värre blir det ju närmare OS kommer. 2002 däremot förklarade Internationella olympiska kommitténs (IOK) president Jacques Rogge att:

”Vi på IOK har krävt av den kinesiska regeringen att den så snart som möjligt ska förbättra situationen för mänskliga rättigheter. Men, IOK är en ansvarsfull organisation och om antingen säkerheten, logistiken eller mänskliga rättigheter inte behandlas på ett sätt som gör oss nöjda kommer vi att agera.”

Men ännu har IOK inte agerat. Och situationen i Kina har till och med blivit värre sedan dess.

I Sverige har SOKs samarbete med Amnesty i alla fall inneburit något slags agerande. Men när Gunilla Lindbergs förklaring i Aftonbladet nu är att ”Vi vill ge en allsidig, neutral bild”, är det inget annat än ett pinsamt försök att dölja förvandlingen från fredsorganisation till förtryckarnas dörrmatta.

Erik

Kommentarer»

1. Henrik, liberal - 9 november 2007

Kul för IOK och den kinesiska diktaturen att de kan samarbeta, tråkigt för oss andra…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: