jump to navigation

Kulturskola för fler barn 9 november 2007

Posted by annaws in Kultur för fler.
Tags: , , , ,
trackback

När jag växte upp i Lidköping, tillbringade jag mycket tid med musik. Kommunala musikskolan gav mig chansen att få lära mig spela klarinett och uppleva musik. Kulturskolan i Stockholm är så viktig för väldigt många barn. Därför ska den utvecklas och fler barn ska få plats.

Tyvärr har olika rykten om enorma besparingar på Kulturskolan florerat under en tid. På måndag ska en manifestation om Kulturskolans framtid hållas med bakgrund av detta. Jag kommer då att träffa representanter för denna för att föra ett samtal och lyssna till vad de har att säga. Jag tror och hoppas att jag kommer att kunna lugna deras oro. De rykten som sprids är osanna, det finns inga planer på några massbeparingar inom Kulturskolan. Så här ligger det till:

Budgeten för kulturförvaltningen, däribland Kulturskolan, fastställs av kulturnämnden. Detta kommer att göras på ett sammanträde den 4 december. Nämnden har ännu inte fått något förslag från kulturförvaltningen att ta ställning till, men förvaltningen arbetar med ett förslag som innebär ett sparkrav på runt två procent av Kulturskolans verksamhet. Detta blir ungefär 3,2 mkr. Jag är övertygad om att denna besparing främst kommer att kunna hämtas hem genom lokaleffektiviseringar.

Inga barn kommer att slängas ut ur kulturskolan. Tvärtom ska fler barn erbjudas plats så att de långa köerna kan betas av. Vi kan inte garantera att alla barn kommer att fortsätta spela i exakt samma lokal, men det är ju inte undervisningen beroende av.

Kulturskolans fokus ska ligga på kärnverksamheten, det vill säga undervisning för barn på deras fritid. Detta arbete ska stärkas och utvecklas och fler barn ska få plats. Det finns goda förutsättningar att lyckas med det.

Madeleine

Kommentarer»

1. Cecilia Hofsten - 9 november 2007

Osanna rykten?

Den 31.10 samlades Kulturskolans hela personal (obligatorisk närvaroplikt) till ett möte. Då meddelade Kulturskolans chef Hans Skoglund, att konsekvenserna av den försämrade ekonomin, är att 31 heltidstjänster försvinner till årsskiftet. Förhandlingar med facket pågår redan för fullt. Det är detta vi reagerar mot.

Cecilia Hofsten

2. Gunilla W., Sätra - 10 november 2007

Det är inte osanna rykten och personalen överreagerar inte!
Om många lärartjänster (heltid såväl som deltider) försvinner innebär det självklart plats för färre elever. Många av lärarna kan inte ta fler elever än de redan har. Lektion med enskild undervisning är just detta – enskild. De grupper som finns kan heller inte slås ihop hur som helst, t ex dans eller teater.
Beträffande lokaler är det redan trångt på flera håll. Och om man skulle slå ihop till färre (större) enheter blir det ännu längre och dyrare resor för fler barn och ledsagande föräldrar. Smärtgränsen beträffande resor är nog redan nådd på många håll och lokaler samutnyttjas mycket i skolor o dyl. Självklart är det bättre att lärare reser än att eleverna reser.
Slå inte sönder det som byggts upp i t ex Bredäng.
Lyssna till alla argument och ta förnuftet till fånga!

3. Adam Axelzon - 12 november 2007

Min dotter spelar både teater och tvärflöjt på kulturskolan, Medborgarhuset. Hur tror du att det ska gå till när 31 heltidstjänsterförsvinner? Eftersom många lärare inte jobbar heltid utan bara deltid så blir det väl i realiteten så att fler än 31 personer kan se sig om efter nya jobb? Vad jag har förstått så består 77% av Kulturskolans budget av personalkostnader – när det ska sparas tar man väl av den största kostnaden = personalen. Och vad händer med Hammarby Sjöstad? Ska denna anläggning öppnas utan personal eller? Hur kan man bara göra samma sak igen? Ni politiker stängde fritidsgården i Hornstull och Bergsgruvan på södermalm. Vad är det för signaler ni skickar till barn och ungdomar??? Är inte barn och ungdomar värda en meningsfull fritid? När jag var ung var ungdomsgården i Älvsjö min räddning, där kunde jag repa med mitt rockband och använda mig av det jag lärde i kommunala musikskolan istället för att hitta på dumheter ute på stan. Hur ska fler barn gå på Kulturskolan när ni sparkar folk och höjer avgiften? Dina ord är tomma och visar på förakt för oss väljare. För att citera en känd svensk musiker när han fick frågan, ”-Hur kommer dig sig att Sverige har så många musiker i världsklass? -Vi har kommunala musik skolan.”(Dogge Doggelito, Latin Kings)
Varför är sporten så viktig och inte kulturen? Jag älskar sport men vill att även kulturen får plats i vårt samhälle. När jag ser min dotter hålla på med både teater och musik så ser jag att hon är lycklig, och nu vill även min son börja med piano. Men hur ska det gå till? Ska jag berätta för dom att dom styrande i samhället inte bryr sig om dom? Ska vi ha lite flera anlagda bränder i Stockholm (se SVD förra veckan) och grupper av drivande ungdomar? Eller ska vi visa dom att vi faktiskt bryr oss???? Det är upp till dig!!!
Jag håller dig ansvarig för hur Kulturskolan utvecklas – du är väl ändå Kulturborgarråd?

4. Lisa - 13 november 2007

Förstår inte du att man inte kan få FLER elever med MINDRE pengar? Hur kan du svika barn och ungdomar så här?

5. Sara Edin - 19 november 2007

31 tjänster försvinner. Naturligtvis blir det mindre kulturundervisning då. Tala sanning och stå för vad du och dina politikerkolleger gör. Säg: ”Jag Madeleine Sjöstedt anser det är viktigare att spara pengar och sänka skatter än att barn och ungdomar ska kunna utveckla meningsfulla intressen”.Det skulle vara ärligare.
Men fundera sen över vilket samhälle du vill ha. Nyligen sparkades en ung pojke ihjäl här på Kungsholmen. Manifestationer mot våldet sattes igång. Men var uppstår våld? I frustration,stress,uttråkan,i ett vakuum där de vuxna inte lyssnar eller talar med de unga.
Ungdomar och barn måste få en chans att ägna sig åt saker som utvecklar dem som empatiska och mogna människor.Och det är det som konst,teater och musik gör för oss. Man kanaliserar emotionellt kaos till bränsle för kreativitet.Man uttrycker sig själv i samarbete med andra. Man jobbar hårt med att utveckla känsliga och subtila delar av sig själv.
Svenska samhället står inför stora utmaningar och förändras snabbt. Vi behöver de egenskaperna oerhört väl i vårt land. Och alla människor behöver ha roligt.Att kunna skapa,inte sitta och bli underhållen av proffsen på TV.
Kulturskolan är otroligt viktig,både som andningshål,glädjekälla,personutveckling,fritidsintresse,och som grund för senare yrkesutövning inom musik och teater. Höj anslagen!

6. Cecilia - 19 november 2007

Det är viktigt med kvalitet och vuxennärvaron i kulturundervisningen. Jag får inte dina försäkringar om bibehållen nivå på kulturundervisningen med uppsägningen av personal!

7. Ulven - 19 november 2007

Jaha, så det här är Folkpartiets berömda skolpolitik. Kan inte påstå att jag är förvånad. Men ganska besviken ändå.

8. Mats - 22 november 2007

UTARMA ELLER UTVECKLA KULTURSKOLAN I STOCKHOLM, DET ÄR FRÅGAN?

Att lära sig att spela ett instrument hjälper många ungdomar att skapa en meningsfull fritid med positiva bieffekter som ökad koncentrationsförmåga, studiedisciplin och bättre självkänsla.
Vad är detta värt för Stockholmskommunen?

Svensktmusikliv har under de senaste 30 åren haft en positiv utveckling. Vi producerar världsstjärnor inom alla sorters musik från opera och klassiskmusik via jazz till pop och rock, dessutom har standarden på både amatörer och professionella musiker i Sverige ökat under denna period.
Vad är orsaken till denna positiva och glädjande trend?

Kulturskolorna i Sverige lägger den breda grunden som krävs för att få en bra topp!
Kulturskolorna är dessutom ofta grunden för den verksamhet som bedrivs av amatörmusiker.

Kulturskolan i Stockholm fick förra året ta emot priset som årets bästa Svenska Kulturskola, dessutom är Kulturskolan i Stockholm Sveriges största kulturskola och för många en förebild med sin verksamhet.

Vem vinner på kulturskolans reducerade förmåga att utbilda elever i instrumentspel och musicerande?
Ingen kommer att vinna på detta förslag som, enligt min åsikt, är en missriktad spariver från en tjänsteman tillika chef för kulturskolan som inte förstår vikten av instrumentalundervisning. Man kan inte bedriva musikundervisning med ”korta kurser” alla ”prova på” utan att ha en långsiktigare verksamhet att erbjuda för de elever som vill lära sig att spela ett instrument.
Tyvärr så faller detta förslag väl in i den Moderata ideologin där instrumentalundervisning inte skall vara en kommunal verksamhet. Man kan ju nästan få tanken att det är ett beställningsverk?

Jag tror att den Moderata ledningen i Kulturnämnden i Stockholm gör ett stort misstag om man följer detta förslag och startar en avveckling av denna typ av musikundervisning. Det som också oroar mig är att jag tycker mig se en bristande historisk förankring och helhetssyn för att förstå konsekvenserna av ett genomförande av detta förslag. Det jag menar är att jag ser ett problem, medan ni troligen ser det som en fördel, i långsiktigheten av att fatta detta beslut. Ponera att ni väljer den föreslagna vägen, då kommer resultaten av ert agerande inte att märkas i sin helhet förrän om ca 5 till 10 år, och då har ju nästan alla glömt att det var ni som fattade beslutet.

Ett förstasteg i att avveckla instrument undervisningen är ett första steg mot ett förfall inom Svenskt musikliv. Vi kan redan i dag se att antalet sökande till högre musikutbildning och till försvarets musikverksamhet har en negativ trend avseende kvalitet och kvantitet, den föreslagna linjen kommer att ytterligare förvärra denna situation. Jag kan se en fortsättning på denna linje, att nästa år skall man sänka dem kommunala skatten i Stockholm ytterligare och då sparar men ännu mera på Kulturskolan. När denna trend har pågått några år så är verksamheten så svag och dålig att den inte längre har ett berättigande och i konsekvensens namn läggs den ner. Under denna tid kommer privata initiativ att startas upp och expandera. Denna verksamhet kommer aldrig att kunna ersätta den verksamhet som ni nu vill starta nedmonteringen av.

Dessutom kommer detta leda till att Svenska musik exporten har passerat sin höjdpunkt.
Nästan alla som är verksamma som professionella eller amatör musiker, musiktekniker m.m. har idag en bakgrund ifrån kommunalmusikverksamhet.
Konsekvensen av dessa påståenden borde inte vara att utarma verksamheten ut istället att utveckla denna verksamhet!

Det är kontraproduktivt att reducera kostnaderna och resurserna för en verksamhet som är väl fungerande och som genererar intäkter som är högre än kostnaderna, om ni nu bara ville räkna på detta.
Denna verksamhet borde egentligen få ökade anslag.
Det är tragiskt när ideologi går före intelligens.

Vi är nu många som visar vårt missnöje mot det till kulturnämnden i Stockholm lagda förslaget till en reducering av verksamheten inom Kulturskolan i Stockholm,
se denna lista på http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=1289

Att driva en verksamhet i privat regi är inte alltid bättre än det kommunala alternativet, speciellt inte när skälen bara är ideologi och kortsiktigt ekonomiskt tänkande! Tänk istället helhet och långsiktigt!
Jag ber er att beakta dessa rader och besinna er innan ni fattar ert beslut i detta ärende!

Med vänliga hälsningar
Mats Pettersson
FARSTA

9. Anna Magnfors - 30 november 2007

Jag har jobbat i 20 år inom dåv. Vår teater och Musikskolan, nuv. Kulturskolan, och med sorg bevittnat nedmonteringen genom åren. På 90-talet privatiserades vi, och det som blev kvar efter det var en sorglig liten verksamhet likt en nyss utsläppt fånge satt på svältkost…Från en blomstrande teaterverksamhet med 600-700 barn i veckan, där jag jobbar, till ca 200 barn och 1/4 av personalstyrkan…Ändå växer befolkningen i hela Stockholm, i synnerhet i Hässelby Gård och Vällingby där jag jobbar – hur tänker ni politiker?

Vår teater och Musikskolan har betytt oerhört mycket för stockholmarna och Sverige, men signalerna från er politiker är tydlig: ni behövs inte!

Nu när vi under några år byggt upp ett fantastiskt samarbete med skolan, ”Kulturlyftet” i Grimsta, de sk ”baslagen”, mm. där mycket pengar satsats, är det i farozonen. Gratisverksamhet för klasser, där vi kan jobba med konflikthantering, relationer och kommunikation elever och människor emellan, kommer det att karvas i! Tänk efter: vad är det för ett samhälle vi har? Vad är det för ett samhälle vi får? Några kronor i skattesänkning? Men vad är priset för en ledsen, liten unge utan framtidstro, ett vandaliserat stadsdelscentrum, en neddrogad 13-åring? Var tar alla dessa nedtystade känslor i alla dessa skolor, stadsdelscentrum och gallerior, sitt uttryck och sin väg?

Var lite modig och gå i frontlinjen för den viktigaste satsningen inom kulturområdet:
Satsa på kulturen, skolan och Kulturskolan! Satsa på våra älskade ungar, vår framtid!

Mvh
Anna Magnfors, Kulturskolan i Hässelby, Vällingby, Spånga

10. Karolina - 30 november 2007

Hej!
Jag är 17 år och går andra året på gymnasiet, jag har varit delaktig i kulturskolan, då främst vår teater, sen jag gick i tvåan i grundskolan. En liten lätt subtraktion och vi kan konstatera att det blir ungefär tio år. Under dessa tio år har jag träffat en massa olika människor, en hel del har blivit riktigt nära vänner, Jag har fått en hel del vuxna förebilder att se upp till och någon utomstående vuxen att ha kontakt med, jag har fått utmana och stimulera mig själv och därigenom blivit säkrare som person och hittat den jag är. Något som jag känner igen då andra människor berättar hur deras vistelse på kulturskolan har präglat dem.

Beslutet som antagligen kommer att tas på tisdag gör mig djupt upprörd. Det oroar mig att barnen som nu går i den yngre grundskolan kanske aldrig får vara med om det jag varit med om, som inte alls kanske få träffa dessa eldsjälar till pedagoger eller träffa andra barn som tycker om samma saker som dem då priserna kommer att höjas och många pedagoger sparkas.

Igår, torsdag 29 november, protesterade elever tillsammans genom en demonstration på medborgarplatsen mot förändringarna inom kulturskolan. Detta var ett initiativ som elever sjävla hade tagit och genomfört, de är djupt engagerade och brinner verkligen för det här. Att sedan se hur regeringen enbart kör över dessa barn och ungdomar och tar ifrån dem det de älskar är extremt tragiskt.

Även om beslutet nu kommer att tas vill vi som är aktiva inom kulturskolan, och även i framtiden potentiella väljare, bara göra er uppmärksamma på att vi ,inte på något plan, stödjer ert beslut. Någonting som jag, och många därtill, kommer att minnas då det är vår tur att stoppa valsedeln i urnan.

11. Per-Arne Bodin - 1 december 2007

Bästa Madeleine. Jag har nu läst Din lugnande blogg om Kulturskolans framtid och de inlägg som gjorts. De visar ju tvärtom att det finns alla skäl till oro. Det förvånar mig att Du inte svarar på inläggen, politik och demokrati måste basera sig på dialog och inget annat.
När jag sedan läser det material som finns tillgängligt inför kulturnämndens sammanträde den 4 december blir jag beklämd. Där talas om relativt betydande personalneddragningar särskilt inom Kulturskolan och fokusering på organisation istället för undervisning. Det skrev Du inget om i Din blogg. Jag hoppas och tror att Du står fast vid Ditt försvar av Kulturskolan och röstar mot det lagda förslaget om personalminskningar.

Per-Arne Bodin

12. Martina Kiibus - 1 december 2007

Ja, det är uppenbart att Madeleine Sjöstedt far med medvetna osanningar i denna blogg. Jag citerar ur verksamhetsplanen för 2008 som ska tas i Kulturnämnden den 4 december: ”I och med en relativt omfattande minskning av antalet anställda inom Kulturskolan…”.
Det handlar alltså inte om en lokalfråga utan om drastiska neddragningar av Kulturskolans pedagagoger som innebär att våra barn inte kommer att få behålla sina lärare och i värsta fall inte ens fortsätta sin undervisning. Det gäller inte minst den av folkpartiet så omhuldade instrumentalundervisningen. I samma verksamhetsplan står att den enskilda instrumentalundervisningen ska prioriteras, vilket folkpartiet och den borgerliga alliansen också gick till val på. Det här handlar alltså om ett uppenbart valsvek och medvetet undanhållande av sanningen i den blogg som är språkrör för den högsta ansvariga för Stockholms stads kultur.

Martina Kiibus, Kungsholmen, förälder till barn i Kulturskolan

13. ertigo - 4 december 2007

För er som inte tycker att svaren har varit tydliga nog finns nu ett nytt svar från Madeleine här:

https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2007/12/04/kulturskolans-budget-minskar-med-09-procent/

Erik Jennische
borgarrådssekreterare, kultur- och idrottsroteln


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: