jump to navigation

Mer tillgängliga fritidsaktiviteter 8 november 2007

Posted by annaws in Kultur för fler.
Tags: , , , ,
trackback

Stockholm har som mål att vara världens mest tillgängliga huvudstad 2010. En del av detta är att skapa tillgänglighet till fritidsaktiviteter för barn och ungdomar med funktionshinder. Därför införs nu bättre samordning av arbetet med en tillgänglig fritid för barn och ungdomar med funktionshinder, vilket Radio Stockholm berättade imorse.

Den viktigaste åtgärden för att barn och ungdomar med funktionsnedsättning ska få ett rikare fritids-, kultur-, och idrottsliv är att göra det ordinarie utbudet mer tillgängligt. Men tillgänglighetsarbetet kommer inte att lösa allt. Ett tydligt problem i Stockholm har varit att barn och ungdomar med funktionsnedsättningar i vissa stadsdelar inte haft kunskap om de fritidsaktiviteter som organiseras av andra stadsdelsnämnder, och därför inte kunnat delta. Samtidigt har antalet barn med liknande funktionsnedsättningar i samma stadsdel varit så få att det inte funnits resurser att organisera aktiviteter för dem.

Utredningen ”Spindel i fritidsnätet – en central uppgift” visar brister i samordningen i staden och länet, samt bristande information till barnen, ungdomarna och deras familjer. Staden inför nu, efter utredningens förslag, en spindel i fritidsnätet, som står för samordning och information om fritidsaktiviteter för barn och ungdomar med funktionshinder.

Spindeln ska:

  • Samordna information så att barn, ungdomar och föräldrar får bra och heltäckande information om de fritidsaktiviteter som finns.

  • Kommunicera direkt med målgruppen, barnen och ungdomarna, så att deras behov och önskemål är det centrala.

  • Samla kunskap om hur nya pengar kan tillföras, exempelvis vilka medel i staten och EU som finns tillgängliga för handikapporganisationer att söka. Det kan gälla både verksamheter i Stockholm och internationella utbyten för ungdomar med funktionsnedsättning.

Staden ska också:

  • Utarbeta riktlinjer och mål för bättre utbud och tillgång till tillgängliga fritidsaktiviteter.

  • Inrätta en tillgänglighetsguide i wikiformat. Kulturförvaltningens tillgänglighetsguide och stadsbyggnadskontorets Entré Stockholm ska samordnas till en och ges ut elektroniskt i ett format som kan uppdateras kontinuerligt av användarna själva.

Hela ärendet, med uppdrag och beslut finns att läsa nedan.

utl-324-3215-spindeln-i-fritidsnatet.doc

Anna

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: