jump to navigation

Fotboll i Vasastan 7 november 2007

Posted by Peter Ahlström in Okategoriserade.
Tags: , ,
trackback

Vi får många brev angående situationen för fotbollsklubbarna på Norrmalm. Vi vill naturligtvis försöka tillgodose behoven av idrottsanläggningar även i innerstaden, men det har sina givna svårigheter. Det är mycket svårt att hitta mark som är lämplig för idrott innanför tullarna. Norrmalm är den stadsdel som har minst tillgänglig mark och drabbas därför hårdast av detta.

Tyvärr ställs ibland stadsdelar mot varandra i diskussionen. Den typen av jämförelser känns ganska orättvis eftersom varje stadsdel har sina förutsättningar. Ytterstaden har dessutom betydligt mer tillgänglig mark och det vore oansvarigt att inte bygga bra idrottsanläggningar där vi kan göra det. Vi har gjort bedömningen att det är bättre att utöka eller förbättra för innerstadsidrotten där det är möjligt att fatta snabba beslut om rejäla anläggningar. Annars hade innerstadens situation varit ännu sämre.

Det finns några konkreta förslag som jag vill kommentera:

Johannes BP (laga belysning, fler 5-mannamål)

Planen borde vara kritad vid det här laget och idrottsförvaltningen kommer att se vad man kan göra för att få igång belysningen. De ska även försöka få fram 5-mannamål till planen. Men man ska vara medveten om att planen aldrig kan bli mer än en träningsyta. Riktigt matchspel duger den inte riktigt till.

Bellevue BP (fler 5-mannamål, staket)

Om det är möjligt att klämma in 5-mannamål på långsidorna ska vi försöka ordna det. Men det får inte bli för trångt så barnen riskerar skador på grund av krockar med målen. Vi har fått tvärt nej till att sätta upp staket längs med planen eftersom det är parkområde.

Provisorisk plan bakom Socialhögskolan

Jag är lite tveksam till om detta är möjligt. Både Socialhögskolan och exploateringskontoret har sannolikt synpunkter på en bollplan i parkområdet.

Norra Stationsområdet

Här vill jag hänvisa till idrottsnämndens svar på remissen angående Norra Station. Där beskrivs utförligt idrottssituationen för Norrmalm och vilka behov vi ser för den kommande stadsdelen. Du kan läsa den här(§ 110).

Peter

Kommentarer»

1. Björn Söderberg - 8 november 2007

Runt om i bromma har man investerat i ett antal konstgräsplaner. Dyrt ! Visst, men man slipper mycket av underhåll som att krita osv. Har man från er sida övervägt den möjligheten? Ja/NEJ, om ja /nej, hur ser svaret ut?

De tretton-femtonåringar som besöker mossen eller åkeshov för att trixa /spela, gör det definitivt längre upp i åldrarna nu än tidigare. Detta kan också räknas in i besparingarna. Är ungdomarna på IP, håller dom sig borta från sprit, misshandel och vandalism.

/Björn

2. Peter Ahlström - 8 november 2007

Visst har Stockholms stad lagt konstgräs på planer i Bromma mfl stadsdelar. Jag vill betona att det är idrottsnämnden och inte stadsdelarna som har ansvaret för anläggningarna. När konstgräset kom sades det ju att det skulle bli underhållsfritt. Riktigt så bra var det inte. Vi har i princip samma underhållskostnader som tidigare men det är annat som kostar, tex rengöring av gräset från tejp, snus, småskräp mm.

Effekten har också blivit precis den förväntade. Det är roligare att spela på konstgräs än på grus, alltså spelas det mer. I dagsläget är ca 25 % av Stockholms fotbollsplaner konstgräsbeklädda. Det kommer successivt att bli ännu fler.

Det är också därför vi har beslutat om konstgräs på Östermalms IP. Det är därför det ligger konstgräs på Zinken och Stadshagen. När Norra station byggs ut är jag övertygad om att det blir konstgräs där också. Norrmalms problem är ju att det inte finns någon idrottsanläggning som är ”stadsdelens egen”. Det är ett faktum som är väldigt svårt att ändra i efterhand.

3. Jan Åkerstedt - 10 november 2007

I Vasastan så har vi konstgräs i Vasaparken. Problmet är att den inte kan bokas och därmed gäller ”störst går först”. De stora i det här fallet olika konstellationer av vuxna från andra stadsdelar som har upptäckt Vasaparkens centrala läge. Det är allt från rena korp-lag till kompisgäng. Varför inte göra det möjligt för lokala klubbar såsom NSK att boka? Då skulle den komma till nytta för barn boende i Vasastan och inte som nu, vuxna från andra stadsdelar!!

4. Jesper Högström - 13 november 2007

Vore det inte möjligt att göra planen i Vasaparken delvis bokningsbar för lokala lag? Det känns en smula absolutistiskt att den antingen ska vara helt och hållet upplåten till spontanfotboll eller helt och hållet bokningsbar. Finns det formella problem med detta och vilka är de i så fall?

Jesper Högström
lagledare Norrtulls SK F-99

5. Suzanna - 13 november 2007

Det är rörande att Du tänker på barnens säkerhet när Du överväger att förse Bellevue Bollplan med ytterligare två stycken femmannamål. Den stora säkerhetsrisken är emellertid avsaknaden av stängsel mot Brunnsviksvägen. Den risken utsätts inte enbart Vasastans barn för utan även gästande barn samt cyklister av det enkla skälet att det är Vasastans enda plan som är godkänd för S:t Ericscupsmatcher

6. Stephan von Reis - 13 november 2007

De flesta planer av Bellevue Bollplans storlek är utrustade med fyra stycken femmannamål. Du kan gått ställa dit två till utan att utreda frågan.Vasastans barn är inte mer krockbenägna än övriga barn i landet! Apropå krockbenägenhet är det i värsta fall bara en tidsfråga innan en olycka sker till följd av att Bellevue saknar stängsel mot den intilliggande Brunnsviksvägen. Vänligen koncentrera Ditt omtänksamma säkerhetstänkande kring den frågan.

Far till 8-årig fotbollsspelare

7. Jan Åkerstedt - 15 november 2007

Jag har en son som både spelar fotboll i NSK och Hockey i Brinken (Östermalm). Någonting man slås av vid turneringar och cuper runt om i Stockholmsområdet är vilken skillnad det är i förutsättningar mellan innerstad och ytterområden. Här ovan skyller man på bristen på mark för nya anläggningar. OK. Men det behöver ju inte förhindra att man tar hand om de anläggningar som redan finns! Varför rustar man inte upp Bellevu? Varför bygger man inte en riktig hall på Östernmalms IP istället för det spartanska tältet som finns där nu? Att det kanske (?) kan göras bättre någon gång i framtiden får ju inte hindra att man gör något i närtid. Att skjuta allt på framtiden blir lätt bara rökridåer för att slippa ta ansvar!

8. Beslut i idrottsnämnden - konstgräs på Johannes BP « Från huvudstad till världsstad - 15 april 2008

[…] rakbanorna för friidrott. Detta kommer att vara ett viktigt lyft för idrottsföreningarna i Vasastan och resten av innerstan där bristen på fotbollsplaner varit stor. Arbetet kommer att inledas i […]

9. Mark Lohmann - 10 maj 2008

”Provisorisk plan bakom Socialhögskolan”
Vill påpeka att det har legat en fotbollsplan exakt där tidigare, där spelades bl.a. Norra Stockholms Cupen…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: