jump to navigation

S – är skatter och avgifter frivilliga? 27 september 2007

Posted by annaws in Okategoriserade.
Tags: , , , , ,
trackback

Carin – är den nya s-politiken att skatter och avgifter är något som man betalar om man har lust?

I helgen kan alla stockholmare få lära sig hur man smiter från att betala tunnebaneavgifter och åker gratis på tunnelbanan. Studieförbundet ABF har till sitt stormöte för ungdomar forum:ung! bjudit in organisationen planka.nu som ska hålla work shop om sitt arbete under parollen Gratis kollektivtrafik!.

Vad tycker s-ledaren i Stockholm Carin Jämtin om att resurser undanhålls från vår gemensamma kollektivtrafik för att några har tagit sig själva rätten att sätta sig över demokratiska fattade beslut?

I socialdemokraternas budgetförslag för nästa år aviserar socialdemokraterna en skattehöjning i Stockholm. Hög skatt har varit partiets politik sedan urminnes tider och det har byggt på att alla bidrar efter förmåga, stor gemensam kassa och solidaritet med de svaga.

ABF, socialdemokratins studieförbund, har gjort en annan tolkning av ideologin. Planka.nu:s filosofi är att den som kan hoppa högt och ta sig genom spärrar ska slippa betala. Den som åker fast blir försäkrad av andra plankande resenärer. Således blir det inget bidrag till skattekassan, ingen solidaritet med dem som inte kan hoppa eller springa, och ingen förståelse för dem som faktiskt behöver en fungerande kollektivtrafik.

ABF visar stolt upp planka.nu:s symbol med den hoppande resenären och kallar deras metod för utomparlamentarisk kamp. En kamp som förs mot de stackare som inte klarar hoppen över spärrarna eller som rentav anser att man ska betala för sin t-banebiljett. Och som till sist får stå för hela notan.

En kamp för den starkares rätt att göra som han vill. Är det socialdemokratins nya syn på samhället? Är gemensamma skatter och avgifter i den nya socialdemokratin något som ska betalas om man har lust? Jag undrar vilken tolkning av socialdemokrati och skattepolitik som Carin Jämtin står för? Kanske kan ABF ordna ett seminarium som ger svaret på den frågan.

Madeleine

Kommentarer»

1. Nicklas Eriksson - 28 september 2007

Du är la lustig du!

Vad har sossarna med det att göra?!?

2. ertigo - 3 oktober 2007

Hej Nicklas,

Anledningen till att problemet i Madeleines problem är förstås kopplingen mellan ABF och Socialdemokraterna. Så här står det på abf.se:

”ABF växte fram som en politisk rörelse. Grundarna är Socialdemokraterna, LO och Konsumentkooperationen. Tanken var att organisationernas medlemmar skulle få verktyg för att kunna påverka sin egen situation, och få en möjlighet att förändra samhället.”

Så nog är det en relevant fråga om Carin Jämtin och socialdemokraterna tycker att det är rätt att ABF har workshops om hur man förändrar samhället genom att smita från avgiften i tunnelbanana.

Erik

3. thomastvivlaren.se - 9 oktober 2007

”En kamp för den starkares rätt att göra som han vill. Är det socialdemokratins nya syn på samhället? Är gemensamma skatter och avgifter i den nya socialdemokratin något som ska betalas om man har lust?”

Tala om att kacka i eget bo! I det samhälle vi har så är knappast definitionen på att vara stark att smita från avgifter i kollektivtrafiken eller andra gemensamma förpliktelser. Den med pengar och makt är per definition den starke. Den politik som Alliansen för är ju formligen identisk med grundtanken att ”den starkares rätt att göra som han vill” är prioriterad. Detta försök att med nyspråk omdefiniera och projicera bort egna värderingar och åsikter faller därför platt.

4. ertigo - 9 oktober 2007

Thomas,

Hur menar du att Alliansens politik skiljer ut sig från den förra regeringens politik, eller när s, v, mp styrde i Stockholm? Varför skulle det vara mer så nu att ”den starke har rätt att göra som han vill”?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: