jump to navigation

Det blir storsatsning på bibliotek och idrottsanläggningar nästa år 12 september 2007

Posted by Erik in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler, Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , , , , , , , , ,
trackback

Nu går jag till presskonferensen för presentationen av stadens budget för 2008. Här kommer de viktigaste punkterna för kultur- och idrottspolitiken. Hoppas att ni tycker det är rätt tänkt. Ni är självklart välkomna att kommentera nedan.

Huvudinriktningen för vår politik inför 2008 är denna:

”Ett självständigt och oberoende kulturliv är en viktig del av demokratin. Det erbjuder människor möjlighet till bildning och personlig utveckling. Genom kulturlivet föds inspiration, kreativitet och nya idéer som berikar det offentliga samtalet.[…] Stockholmarnas goda förutsättningar att kombinera ett aktivt storstadsliv med ett levande idrotts-, motions-, och friluftsliv är en viktig källa till folkhälsan.”

Men för att kultur- och idrottslivet verkligen ska vara fritt – vilket är ett grundläggande liberalt ideal – har vi lagt till ytterligare ett mål med vår politik som vi tycker att den tidigare majoriteten av Stockholm inte tog fasta på:

”Stadens kultur- och idrottspolitik strävar därför mot att stärka kulturlivets och idrottsföreningarnas frihet, ekonomiska självständighet och livskraft.

Incitamentsstrukturen för de av staden finansierade kulturverksamheterna ska förändras så att förutsättningarna för egna intäkter stärks. Villkoren för kulturskapare att leva på sina yrken ska förbättras. Idrottsföreningarnas förutsättning att bedriva näringsverksamhet i anknytning till evenemang och anläggningar ska öka, så även möjligheterna att äga eller ta över driften av hela anläggningar.”

Vår förhoppning är att kultur och idrottslivet verkligen ska ha stärkt sina positioner i Stockholm efter denna mandatperiod. Ju starkare kulturliv och livskraftigare idrottsföreningar vi har i Stockholm, desto större blir alla de positiva effekterna på såväl individ som stadsnivå. Det senare är särskilt viktigt i arbetet med att utveckla Stockholm från huvudstad till världsstad:

”Kulturlivet är också en av de viktigaste faktorerna för stadens attraktivitet och ett av de tre benen bakom varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Stockholms museer, teatrar, musikliv, nattliv och vackert utsmyckade och levande stadsmiljö är viktiga förutsättningar för att turismen såväl som för investeringarna i staden. Tillväxten inom kultursektorn måste öka genom att kulturlivet når fler människor i staden och förutsättningarna för kulturexport förbättras.”

Men för mig som liberal är förstås även kulturlivets inneboende bildningsideal grunden för mitt engagemang. En stor satsning på biblioteken är därför kanske den viktigaste delen av årets kulturbudget.

Här kommer några av de viktigaste satsningarna i kulturnämndens och idrottsnämndens budgetar för 2008:

Ökade öppettider på biblioteken – 6 mkr
Förra årets satsning på öppettiderna gav söndagsöppet på fyra bibliotek. I år satsar vi ännu mer, hela 6 mkr. Biblioteken ska vara öppna när människor vill och kan vara där.

Fler bibliotek i Stockholm – 35 mkr
När vi nu bygger ett nytt stadsbibliotek vid Odengatan, måste resten av stadens bibliotek också hänga med i utvecklingen. 35 mkr satsas på att modernisera biblioteksstrukturen. Biblioteken ska finnas närmare människor: i T-banan, i nya bostadsområden, och vara mer tillgängliga. De behöver bli mer av mångkulturella mötespunkter.

Bättre villkor för Stockholms kulturarbetare – 10 mkr
Det ska löna sig för de kulturskapare som ökar sina egna intäkter. De fria grupper som redan får stöd från staden, men som dessutom kan visa att de ökat sina intäkter genom mer biljettförsäljning eller samarbeten med organisationer och näringsliv ska få en bonus utöver verksamhetsstödet. De konstnärer som ställer ut på stadens gallerier och museer ska ha skäligt betalt. Kulturstödet förstärks med 10 mkr.

Vi börjar dessutom mäta intäkterna för kulturlivet och tillväxten inom kulturnäringen för att se om politiken ger resultat. Det ska löna sig att arbeta även inom kultursektorn.

Satsning på stadsteatern – 12 mkr
Stadsteatern hade 95 procents beläggning förra året. Teatern utnämndes i en undersökning med 567 journalister till bästa företaget på kommunikation. De egna intäkterna har kraftigt ökat. Och teatern har verkligen lyckats bli en angelägenhet för stockholmarna. Därför får teatern den största ökningen av stödet på många år, 12 mkr.

All time high i satsningen på idrottsanläggningar – 325 mkr
2008 satsas mer på anläggningar inom idrotts- och motionslivet i Stockholm än någonsin, 325 mkr. Stockholmarna måste röra på sig mer. Bland annat ska ÖIP får konstgräs för mer fotboll på sommaren och bättre skridskoarena på vintern.

Sveriges rikaste idrottsklubbar
Det ska bli lättare för klubbar att tjäna egna pengar i anknytning till anläggningar och evenemang. Hantering av föreningar som vill driva anläggningar ska vara snabb och enkel. Och bättre samarbete mellan näringslivet, föreningslivet och staden ska skapa förutsättningar för fler anläggningar.

Tryggare vardagsmotion – 5 mkr
Motionsspår och idrottsanläggningar ska trygghetsanpassas för 5 mkr.

Stor satsning på stockholmarnas simkunnighet – 5 mkr
Många stockholmsbarn kan inte simma. Det är livsviktigt att kunna simma, särskilt i en stad som ligger mitt i vattnet. Simklubbar ska få ökat ansvar för simundervisningen.

Världens tillgängligaste kultur-, fritids och idrottsliv
Alla ungdomar med funktionsnedsättning ska ha ett gott kultur- fritids- och kulturliv. Projektet Spindeln i fritidsnätet genomförs för att kommunikationen till barnen och deras föräldrar ska bli bättre, och för att barn från hela regionen ska veta mer om vilket utbud som finns.

Bäckis renoveras och anpassas särskilt till barn med funktionsnedsättning. För att det ordinarie kultur- idrotts- och fritidslivet ska bli mer tillgängligt är det viktigt att sätta makten i händerna på dem som idag utesluts, tex genom att publicera tillgänglighetsguiden på nätet i uppdateringsbar form.

Uppdatering: Läs vad media skriver om Stockholms nya kultur- och idrottspolitik. SvD, Radio Stockholm, Politikerbloggen, DN, SR MiM.

Pressmeddelanden återfinns i bifogad bilaga. idrottsbudgeten.doc kulturbudgeten.doc

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: