jump to navigation

Fler flickor spelar fotboll 11 september 2007

Posted by Peter Ahlström in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Redan i våras kunde vi berätta om den kraftiga ökningen av flickor som spelar fotboll i Stockholm. Av de 2500 nya unga fotbollsspelarna som tillkommit de senaste fem åren är hela 1750 av dem flickor. Faktum är att fotboll är flickornas andrasport efter ridning. Det är naturligtvis jättebra och sporrar oss till fortsatt kraftiga satsningar på såväl fotbollsplaner som andra idrottsanläggningar.

I samband med att damlandslaget i dag premiärspelar mot Nigeria i fotbolls-VM uppmärksammar även Per Ahlin detta i en notis på DN:s ledarsida (ej på nätet). Det är jättebra att den mer vardagliga effekten av de svenska framgångarna inom damfotbollen lyfts fram tycker vi. Per, hans kollegor på ledarredaktionen och alla andra som intresserar sig för Stockholmsidrottens expansion kan med fördel titta till den här bloggen för att hålla sig uppdaterade.

Peter

——————–

Kultur- och idrottsborgarådet Madeleine Sjöstedt:

STOCKHOLM MÅSTE HITTA FLER YTOR FÖR FOTBOLL

– De senaste åren har det skett en ökning av antalet barn och ungdomar som spelar fotboll. Särskilt glädjande är att allt fler tjejer söker sig till fotbollen.

– Därför måste vi hitta fler ytor där barn kan spela fotboll. Mest akut är behovet i innerstaden, på Söder och på Kungsholmen.

– Detta är en riktad jämställdhetssatsning på en idrott som lockar allt fler tjejer. Jag vill fokusera på jämställdhetsperspektivet när jag idag bjuder in idrottsrörelsen till dialog i ett stort och unikt rådslag. Vi kommer bland annat att diskutera hur framtida idrottsinvesteringar ska fördela sig.

Det säger kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt med anledning av nya siffror från Stockholms stads idrottsförvaltning som visar på en ökning av antalet barn och ungdomar som spelar fotboll. Mellan åren 2001-2006 har antalet utövare ökat med 2500 spelare, av dessa är 1750 flickor. Idrottsborgarrådet har därför gett idrottsförvaltningen i uppdrag att ta fram förslag på var nya ytor för fotboll kan anläggas.

Fakta:

Fotbollsspelare 7-20 år Stockholms stad:

2001 var 20 800 spelare anmälda, varav 4450 flickor

2006 var 23 300 spelare anmälda, varav 6200 flickor

Detta innebär en ökning med 2500 spelare varav 1750 är flickor.

Källa: Idrottsförvaltningen

Kommentarer»

1. Johan Sandström - 15 april 2008

Det är tråkigt att jämnställdhet bara har fokus på genus inom sport. Vi som skatar känner oss jämt nedtryckta och ojämlikt behandlade av orättvisan att alla pengar går till dom ”heliga” sporterna Fotboll och hockey medans vi snällt får stå och vänta med mössan i hand på att som ni säger ” – Det tar tid och ni måste vara tålmodiga”.

Det är dags att ni vaknar till i stadshuset och försöker få till en jämnställdhet mellan olika sporter ochså. Den rättmätiga delen av ”våra” pengar som år efter år har slussats via samma gamla kanaler. Hur ska vi ha minsta chans att få del av kakan när RF till och med har kurser i hur man lobbar för pengar :
http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_175/scope_128/ImageVaultHandler.aspx

Vi blir inte insläppta där pga dom höga antagningskraven.
R.F. borde hjälpa nya sporter att utvecklas, inte som nu, stjälpa och hindra med högt satta antagningskrav. Grymt ojämlikt och protektionistiskt.

Vi jobbar ideelt och inte som ett företag (som flera större etablerade föreningar är idag) och har ingen chans när vi börjar titta bakom kulisserna hur det går till med lobbying. Två jättearenor ska byggas i stockholm och du säger att det inte ska kosta innevånarna 1 krona,,,ändå står det i budgeten att ni ska låna upp 700 miljoner på stockholms stads hemsida när ni presenterar projektet vid globen.
Dom 30 mille som Highvalley ska kosta är väl satsade pengar som lär husera minst lika stora evenemang till det priset.

Näe, det är dags för er att också jobba för jämlikhet MELLAN olika sporter.

P.S. Vi har en kvinnlig ordförande i Stockholm subsurfers så vi föregår med gott exempel till skillnad mot dom ”heliga” sporterna d.s.

Svenska Fotbollförbundet
Ordförande: Lars-Åke Lagrell (sedan 1991)
Vice ordförande: Björn Ahlberg (1:e)

Svenska Ishockeyförbundets Styrelse
Christer Englund, Ordförande
Arne Jonsson, 1:e vice ordförande

Smaka på den Madde 😉

2. Beslut i idrottsnämnden – konstgräs på Johannes BP « Från huvudstad till världsstad - 29 oktober 2009

[…] Satsningen har inte bara varit bra för fotbollen i allmänhet, utan har också givit en mycket tydlig jämställdhetseffekt. Mellan 2001 och 2006 ökade antalet fotbollsspelande barn och ungdomar i Stockholm med 2500. Av […]

3. Flickor förbises i drotten « Från huvudstad till världsstad - 2 juli 2012

[…] att detta inte gynnar flcikor. Jag tvival på att det är sant. Under samma period såg Stockholm en boom för […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: