jump to navigation

Stockholmsfotbollen behöver en ny supporterkultur 7 september 2007

Posted by Erik in Okategoriserade.
Tags: , , , , ,
trackback

Idag berättar DN och SvD att fotbollsklubbarna har bett Stockholms stad om att få använda kamerorna på Stockholms stadion och Söderstadion för att filma supportrarna, och därmed förbättra möjligheterna att porta dem som inte sköter sig.

Erik

PS. Madeleine skrev i våras en artikel i Aktuell säkerhet (2/07) om hur det idrottsanknutna våldet ska stävjas. Nedan följer artikeln och avtalet mellan Stockholms stad och Djurgården IF.

——–

Pressmeddelande 7 september 2007

STOCKHOLMSMODELLEN GER ÖKAD TRYGGHET PÅ FOTBOLLSARENORNA

– Jag har tillsammans med Stockholms fotbollsklubbar och Länsstyrelsen tagit initiativ till att göra stadens arenor tryggare. Djurgården och Hammarby ska få rätt att bedriva kameraövervakning på sina hemmamatcher och detta leder förhoppningsvis till att en positiv supporterkultur upprättas.

– Min ambition är att barnfamiljer ska känna sig trygga när de går på fotboll. Klubbarna får nu tillgång till bildmaterialet och det kommer att göra det enklare att identifiera och stänga av bråkstakar.

– Jag förutsätter att Länsstyrelsen kontinuerligt följer upp att klubbarna använder informationen på rätt sätt.

Det säger kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) som tillsammans med idrottsförvaltningen har upprättat ett avtal med Djurgården om att ge dem nyttjanderätt av Stockholms stads kamerautrustning på Stockholms stadion. Inom kort kommer ett liknande avtal att träffas mellan Globenarenorna och Hammarby.

———-

Aktuell säkerhet (2/07)

– Vi politiker måste främja insatser på två fronter

Nu är elitserien och därmed hockeyvåldet snart över men allsvenskan har precis börjat och därmed är fotbollsvåldet bara en tidsfråga. Problemet ligger bland annat i den totala ansvarslösheten hos dem som bråkar på matcherna.

FÖR NÅGRA MÅNADER sedan förstörde Djurgårdensupportrar en hockeyfest i Linköping genom att försöka storma hemmaklacken. Efter slutsignalen kastade de sten på polisen och vandaliserade det tåg som  transporterade dem hem till Stockholm.

I höstas förstörde Hammarbyfans ett derby på sin egen arena Söderstadion genom att storma planen och ställa till med storbråk efteråt.

Nu är elitserien och därmed hockeyvåldet snart över men allsvenskan har precis börjat och därmed är fotbollsvåldet bara en tidsfråga.

Det är för mig helt obegripligt att vuxna män beter sig så här. Machokulturen inom idrotten förvandlar män till ansvarslösa ligister som blir så arga av ett mål i baken eller en förlust att de måste slåss.

Men problemet ligger inte i själva idrotten, inte i de stora  fotbollsfesterna, inte i hockeyslutspelet och inte i de enskilda klubbarna. Problemet ligger både i den totala ansvarslösheten hos dem som bråkar på matcherna, och i den kultur som gör ”kärleken” till ett lag till en ursäkt för att vuxna män helt ska förlora respekten för sin omgivning.

Säkerhet integrerad i planering

Vi som representerar den politiska makten måste därför se till att främja insatser på båda fronterna.

Till en början måste klubbarna ta ett stort ansvar, och min bild är också att de stora Stockholmsföreningarna har gjort avgörande insatser de senaste åren. Samarbetet med polisen för att göra elitmatcherna till de familjefester de borde vara har utökats. Säkerhetsarbetet är en integrerad del av planeringen inför matcherna och supporterpolisen arbetar kontinuerligt för att kartlägga dem som är ansvariga för bråken.

Efter bråket på Söderstadion i höstas stängde Hammarby av 26 personer från att besöka klubbens matcher under sex veckor och upp till två år. Detta är positivt men antagligen räcker det inte. Polisen behöver också kunna stänga av personer från arenorna.

Hammarby tilldömdes böter om 75 000 kronor till Svenska fotbollförbundet efter bråket. I framtiden kommer klubben att stämma dem som orsakar böter. Det är en viktig signal till dem som slåss om att de inte är uppskattade.

Anpassade arenor avgörande

Men våldet stävjar man inte bara med polisiära insatser. Det är klubbarna och supporterföreningarna som är ansvariga för det språk och den kultur som råder på läktarna. Om språkbruket och den organisatoriska inramningen signalerar förberedelse för bråk, kommer det sannolikt att bli bråk. Matchvärdarna bör därför ha förankring i föreningarna så att det märks att de arbetar för klubbarna, inte mot. Och vaktbolag som inget kan om konfliktlösning hör inte hemma på en fotbollsarena.

De arenor som tar emot storklubbarna måste dessutom vara anpassade för storpublik och högt tryck. Och även om det kan minska stämningen i klacken så är det värt att ersätta ståplatserna med sittplatser.

Sedan början av 1990-talet har fotbollen haft ett betydligt större publik än tidigare. Hammarby och Djurgården har vuxit ur Söderstadion respektive Stockholms stadion. Det är en bidragande orsak till den otrygghet som många känner när de vill gå på fotboll.

För att fotbollen ska kunna utvecklas och publiken fortsätta strömma till svenska och internationella matcher planeras de kommande åren två nya fotbollsarenor i Stockholm. Dessutom bygger vi om Grimsta IP för att BP ska kunna erbjuda Stockholms mest familjevänliga allsvenska matcher.

Men, och detta är ett mycket viktigt men. Ju mer framgångsrika matcharrangörerna blivit i arbetet med att minska våldet på läktarna, desto längre bort från matcherna har det fotbollsrelaterade våldet flyttat sig. Nyrekryteringarna till de så kallade firmorna ökar när klubbarnas sociala kontroll över dem som vill slåss minskar, och medlemmarna blir allt yngre.

Gängslagsmål varje vecka

I dag sker det organiserade gängslagsmål mellan firmor varje vecka i Stockholm. Tiotals ungdomar möts upp på i förväg bestämda platser för att slåss i sina respektive lags namn och det behöver inte ens vara i samband med matcher mellan lagen. Narkotika och annan kriminalitet följer med våldet. Ju längre från matcherna och fotbollen som dessa slagsmål sker, desto mer blir det ett gängproblem än ett fotbollsproblem.

När allsvenskan nu startar kommer detta problem att bli mer uppenbart än någonsin, och i Stockholm kommer vi inte att kunna lösa det utan ett omfattande samarbete mellan staden, de sociala myndigheterna, polisen och fotbollsklubbarna. Det ansvaret måste vi ta.

Madeleine Sjöstedt (fp)

Kultur- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

———-

Avtal mellan Stockholms stad och Djurgården IF.

Stockholms stad, genom dess idrottsnämnd (i det följande förvaltningen) och Djurgårdens IF Fotbollförening (i det följande DIF) har ingått följande avtal.

Förvaltningen har utrustning och tillstånd för allmän kameraövervakning på Stockholm Stadion (i det följande Stadion). Kameraövervakningen hanteras från en särskild studio på läktaren (i det följande lokalen).

Förvaltningen upplåter till DIF nyttjanderätt till lokalen för DIF:s egna allmänna kameraövervakning under DIF:s hemmamatcher på Stadion. DIF äger tillträde till lokalen och stadens kameraövervakningsutrustning från och med tre timmar före utsatt matchstart, till och med tre timmar efter matchens slut.

Det ankommer på DIF att söka, bekosta och följa tillstånd från länsstyrelsen för denna kameraövervakning.

DIF är medveten om, och accepterar, att lokalen och utrustningen samtidigt kan komma att användas av annan, t.ex. polisen.

DIF skall för sin del tillse att kameraövervakningen endast hanteras av för ändamålet lämpliga personer och att utrustningen handhas med tillbörlig försiktighet.

För förvaltningens här angivna upplåtelser till DIF utgår ingen hyra eller annan avgift till förvaltningen.

Detta avtal gäller från och med tidpunkten för dess undertecknande och tills vidare.

Stockholm den 2007-09-06

För förvaltningen

Inger Båvner, Förvaltningschef

För Djurgården

Alf Johansson, Verkställande direktör

Kommentarer»

1. Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas « Från huvudstad till världsstad - 23 april 2009

[…] som vi alla hade hoppats. En av åtgärderna som vi trodde skulle ge resultat var att klubbarna skulle kunna använda kamerorna som finns på arenorna för att identifiera dem som sätter igång bråken, och sedan belägga dem […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: