jump to navigation

Tryckfrihetens dag, men inte i Venezuela. 30 augusti 2007

Posted by Erik in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , , , , ,
trackback

I maj försvarade vänsterpartiets europaparlamentariker Eva-Britt Svensson att Venezuelas president Hugo Chavez stängt landets största privata tevekanal. Tipset kom från LNB. Madeleine frågade i en artikel i senaste numret av tidningen om Svensson också tyckte att den svenska regeringen skulle ”ha rätt att stänga kritiska medier – som tex Vänsterpress”.

Erik

Vänsterpress 23 augusti 2007

Chavez inskränker yttrandefriheten

Yttrandefrihetens framtid ser onekligen annorlunda ut i olika delar av världen. Samma vecka som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth presenterar direktiven för utredningen om hur public service-medierna ska utvecklas och garantera yttrandefriheten och mångfalden i det nya mediesamhället, stänger Hugo Chavez den största och äldsta privata tevestationen i Venezuela med argumentet att ”den bedriver en permanent attack mot den offentliga moralen”. Dessutom kallar Hugo Chavez nyhetskanalen Globovision, som har kritiserat stängningen, för ”hemlandets fiende” och varnar att den ska akta sina steg i framtiden.

I Sverige skulle det motsvaras av att regeringen stängde TV4 och hotade Dagens nyheter som vågade kritisera. Hotet mot yttrandefriheten i Venezuela kan med andra ord inte underskattas, och det är alla demokratiskt valda politikers ansvar – oavsett var vi verkar – att fördöma det som sker.

Men vänsterpartiets europaparlamentariker Eva-Britt Svensson, som nyligen gjort ett studiebesök i Venezuela, vägrar förstå allvaret och skriver i Vänsterpress att Chavez minsann inte är ett hot mot friheten: ”Jag hade alla möjligheter att prata och möta vilka jag ville. Yttrandefriheten var heller inte mer inskränkt än att den dagen jag lämnade Caracas hade en stor demonstration arrangerats av oppositionen.”

En rimlig fråga till Eva-Britt Svensson är därmed om hon tycker att även den svenska regeringen ska ha rätt att stänga kritiska medier – som t ex Vänsterpress.

Madeleine Sjöstedt (fp)

Kultur- och idrottsborgarråd i Stockholm

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: